Vaccinurile anti-COVID reduc riscul de spitalizare cu peste 70%: „Suntem într-un moment critic al pandemiei“ STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare

Riscul ca persoanele vaccinate complet anti-COVID să fie spitalizate este redus cu mai mult de 70%, comparativ cu cel al unei persoane neimunizate, conform unui studiu din Marea Britanie publicat în jurnalul ştiinţific The Lancet, relatează EFE.

Cercetătorii s-au bazat pentru acest studiu pe răspunsurile a 1,2 milioane de adulţi din Marea Brianie, în perioada decembrie - iulie.

Pe lângă scăderea riscului spitalizării, cei testaţi pozitiv după ce au fost vaccinaţi cu ambele doze au probabilităţi aproape duble de a fi total asimptomatici.

Studiul relevă de asemenea că riscul de a contracta COVID-19 de lungă durată (când simptomele persistă după 28 de zile de la infectare) se reduce la jumătate la cei vaccinaţi cu schema completă.

Persoanele mai vulnerabile la o infecţie post-vaccinare după ce au primit o doză sunt cele de peste 60 de ani, precum şi cele care au şi alte patologii, precum obezitate, boli cardiace, renale sau pulmonare, informează Agerpres.

La toate aceste grupe de vârstă, persoanele care trăiesc în zone defavorizate, precum cartiere mărginaşe din centre urbane aglomerate, au un risc mai mare de a contracta COVID-19 după ce au fost vaccinate.

„Ne aflăm într-un moment critic al pandemiei, cu o creştere a cazurilor în întreaga lume din cauza variantei Delta. Contagierile după vaccinare sunt de aşteptat şi nu anulează faptul că vaccinurile îşi îndeplinesc exact misiunea pentru care au fost dezvoltate: de a salva vieţi şi de a preveni o boală gravă”, notează într-un comunicat Claire Steves, de la Kings College din Londra, coautoare a studiului.

Aceasta a reamintit că alte studii au demonstrat că rata de mortalitate la oamenii spitalizaţi din cauza COVID este în jur de 27%, dar procentul poate fi redus prin vaccinare.

Dintre adulţii care au primit cel puţin o doză de vaccin de la Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca sau Moderna, cel puţin 0,5% au raportat o infecţie post-vaccinare detectată la 14 zile după prima inoculare.

În cazul adulţilor care au primit două doze de vaccin, cel puţin 0,2% au suferit o contagiere la şapte zile după cea de-a doua inoculare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite