Tot mai mulţi români sunt dependenţi de picăturile de nas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul de instalare a dependenţei de sprayuri
nazale apare după şapte zile de utilizare FOTO Shutterstock
Riscul de instalare a dependenţei de sprayuri nazale apare după şapte zile de utilizare FOTO Shutterstock

Milioane de oameni din toată lumea sunt dependenţi de sprayurile pentru desfundarea nasului, arată statisticile. Problema este că majoritatea nu au nevoie de astfel de ajutoare.

Până anul trecut, fiecare seară se termina pentru Adina T. (28 de ani), din Bucureşti, cu câteva pufuri de picături pentru desfundat nasul, ca să o ţină toată noaptea. Numai aşa putea adormi, altfel, nu putea respira deloc şi ar fi stat trează. Dimineaţa începea tot cu un puf şi, pe parcursul zilei, mai erau câteva, fiindcă altfel nu se putea concentra şi nu putea lucra, din cauza nasului înfundat. Şi tot aşa, seară de seară, dimineaţă de dimineaţă, timp de 15 ani.

Şi-a dat seama că depinde de aceste sprayuri, a pornit la drum cu un tip de picături, apoi a trecut la un altul,
fiindcă reclamele îl prezentau ca pe o variantă mai eficientă şi, poate, mai blândă.

„În cazul sprayurilor nazale se instalează un alt tip de dependenţă decât în cazul drogurilor sau al antidepresivelor şi sedativelor. Este vorba despre o dependenţă a bolii de tratament“, explică prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“.

Ne poate da peste cap activităţile de zi cu zi

În cazul folosirii excesive a sprayurilor pentru desfundarea nasului, nu este vorba despre o dependenţă ca aceea de droguri, care constă, de fapt, în dependenţa de senzaţia pe care o creează administrarea unei substanţe şi care acţionează la nivelul sistemului nervos central.

Practic, drogurile, alcoolul, ţigările şi chiar ciocolata activează zona creierului responsabilă cu senzaţia de plăcere şi cu recompensa. Şi, în timp, nevoia de ele creşte proporţional cu plăcerea pe care o produc.

Cu sprayurile de nas lucrurile nu stau aşa. Cu toate acestea, la fel ca în cazul drogurilor, şi nevoia de picături care desfundă nasul ne poate da peste cap activităţile obişnuite şi ne poate împinge la gesturi pe care altfel nu le-am face. „Dacă nu aveam pe noptiera de lângă pat sticulţa cu picături nu puteam să mă culc. Aveam senzaţia că nu pot respira şi că, pur şi simplu, mă sufoc. De altfel, am plecat o dată în concediu fără ele şi mi-am dat seama numai noaptea târziu, când am mers la culcare. De fapt nu m-am dus la culcare, ci am plecat să caut o farmacie deschisă, de unde să-mi cumpăr sprayul“, povesteşte Andreea F. (30 de ani), din Bacău.

Trebuie să te laşi  dintr-o dată

După un an de renunţări şi reapucări, Andreea a reuşit să înveţe să respire fără ajutorul sprayurilor şi, de fapt, fără niciun ajutor. „Într-o zi, nu era luni, mi-am spus: «De astăzi nu mai folosesc picături». Şi aşa a fost. Mi-a fost puţin greu la început, am adormit foarte greu noaptea, fiindcă aveam sentimentul acela că nu pot să respir. Dar, în timp, n-am mai avut nicio problemă. Au trecut patru ani de-atunci şi n-am mai folosit deloc picături de nas, nici măcar când am fost răcită“, spune Andreea.

Adinei i-a fost puţin mai greu să „se lase“. A găsit pe internet o formulă care i-a fost de ajutor: la început a diluat soluţia din sprayul nazal cu ser fiziologic. A diluat-o din ce în ce mai mult, până ce a ajuns să-şi pună numai ser fiziologic şi apoi nimic.

Dispare mirosul, apoi gustul

În cei 15 ani de folosit zi de zi sprayul nazal, Adina şi-a pierdut, încet-încet, mirosul. Acesta este, de fapt, principalul efect advers al picăturilor care desfundă nasul, subliniază specialiştii. „Am constatat că sunt foarte mulţi oameni dependenţi de sprayurile nazale! Această dependenţă dă, de fapt, o afecţiune care se numeşte rinită medicamentoasă. În timp, sprayurile atrofiază mucoasa care simte mirosul. După încă un timp, se pierde şi gustul. Cea mai mare problemă este, însă, că în multe cazuri, chiar şi cu tratament cu vitamina A, care reface mucoasa nazală, simţurile nu revin aşa cum erau înainte de utilizarea descongestionantelor“, atrage atenţia Cezara Danciu, medic primar ORL la Spitalul Clinic „Colţea“ din Bucureşti.

Adina a fost norocoasă. După ce „s-a lăsat“ de picături, mirosul i-a revenit. „Totuşi, nu prea pot să-mi dau seama dacă este exact ca acum 15 ani“, spune ea.

Rodica Creţu, freelancer, din Bucureşti, a fost privată de miros şi de gust (simţea doar gusturile de bază şi doar dacă erau foarte puternice) mai mult, însă – aproximativ un an şi jumătate. „Am făcut o viroză puternică, am folosit picături pentru nas nu mai mult de zece zile şi mi-am pierdut mirosul. De-abia după trei cure de câte 45 de zile cu un alt spray, pentru alergii, mi-am recăpătat simţurile“, spune Rodica.

Sprayurile nazale „ascund“ afecţiuni grave

medic nas

În foarte multe dintre cazurile utilizării excesive şi ale dependenţei de sprayuri nazale, problema nu este deloc simplă. De altfel, o persoană care are nevoie permanent de un ajutor cum sunt aceste descongestionante poate descoperi, dacă ajunge la medic, la un control de specialitate, că suferă de o afecţiune serioasă.

„Foarte mulţi dintre pacienţii care au ajuns la mine cu dependenţă de sprayuri nazale aveau, de fapt, probleme mai serioase decât nasul înfundat. În cele mai multe cazuri, pacienţii respectivi aveau deviaţie de sept. Unii dintre ei aveau polipoză nazală. Iar alţii aveau chiar tumori de fosă nazală, care-i împiedicau să respire, dar de care ei nu ştiau tocmai fiindcă le-au «ascuns», practic, folosind descongestionante“, subliniază medicul primar ORL Cezara Danciu.

„Folosite corect, nu sunt periculoase“

Sprayurile nazale realizează o vasoconstricţie timp de o oră, două, ceea ce eliberează, temporar, căile aeriene. Dar în cazul unei tumori, de exemplu, efectul acestora se pierde din ce în ce mai repede, pe măsură ce tumoarea evoluează, spune specialista. „Multe dintre tumorile de fosă nazală sunt benigne, dar ele pot fi şi cancer. Şi, din cauza picăturilor de nas, sunt depistate prea târziu, fiindcă aceste descongestionante întârzie prezentarea la medic“, atrage atenţia medicul.

Şi rinita alergică ajunge să fie diagnosticată târziu din cauza utilizării sprayurilor de nas fără recomandarea unui medic. „Am avut destul de multe cazuri în care pacienţii au folosit multă vreme sprayuri ca să-şi elibereze căile nazale şi când n-au mai funcţionat la fel de bine au venit la mine şi le-am pus diagnosticul de rinită alergică“, precizează Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinică la Spitalul „Al. Obregia“ din Bucureşti.

Dacă nasul înfundat este însoţit de strănuturi, de rinoree (curge nasul), de ochi roşii sau de mâncărimi la nivelul nasului şi al ochilor, aproape sigur manifestările semnalează o rinită alergică. Iar în această situaţie, picăturile de nas nu sunt deloc eficiente pe termen lung. „Aceste picături care desfundă nasul pot fi folosite şi de pacienţii cu rinită alergică, dar numai în fazele acute şi cu condiţia să fie utilizate corect, adică între cinci şi şapte zile“, spune medicul Camelia Berghea.

Agravează simptomele

Deşi sprayurile descongestionante oferă o eliberare a căilor nazale, acest beneficiu este, de fapt, numai unul de moment. De altfel, nici în cazul răcelii, nici în cazul rinitelor alergice, aceste adjuvante nu tratează, ci doar atenuează un singur simptom: nasul înfundat, subliniază specialiştii din cadrul Clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii. Ba, mai mult, dacă picăturile de nas sunt folosite mai mult de cinci-şapte zile, ele agravează manifestările răcelii. Cu timpul, bolnavul simte o ameliorare a stării lui de numai cinci minute, după care trebuie să-şi administreze din nou câte un puf la intervale scurte pe tot parcursul zilei. Mucoasa nazală se inflamează, apoi, din ce în ce mai rapid, explică medicii. Majoritatea sprayurilor pentru desfundarea căilor nazale şi pentru eliberarea respiraţiei conţin efedrină sau pseudoefedrină, clorhidrat de xilometazolină sau oxymetazolină. Folosirea lor, chiar şi pe termen scurt, creşte rata bătăilor inimii şi duce la o stare de agitaţie, de anxietate şi poate cauza chiar insomnie şi tremor. Atât efedrina, cât şi oxymetazolina pot creşte tensiunea arterială.

Alternativa: apa de mare şi inhalaţiile

„Apa de mare ajută la o toaletare a mucoasei nazale, la eliminarea reziduurilor şi alergenilor. Iar în combinaţie cu tratamentul antialergic, care poate consta în sprayuri cu corticosteroizi topici sau cu antihistaminice, atenuează simţitor manifestările rinitei alergice“, subliniază medicul alergolog Camelia Berghea.

Totuşi, şi apa de mare utilizată zi de zi, dimineaţa şi seara, poate avea efecte adverse. „Efectul este cam acelaşi ca în cazul spălării mâinilor cu săpun. Dacă te speli des, ţi se usucă mâinile. La fel şi mucoasa nazală se usucă dacă foloseşti prea des apa de mare“, explică medicul Anne L. Maitland, profesor de medicină şi imunologie clinică în cadrul Şcolii de Medicină „Mount Sinai“ din New York, SUA, citată de WebMD.

Ca să poţi adormi uşor şi să ai un somn odihnitor, fără să te trezeşti din cauza nasului înfundat, poţi face înainte de culcare inhalaţii cu infuzie de muşeţel. Este dezinfectant şi are proprietăţi emoliente. Pentru aceasta, prepară un ceai din doi litri de apă clocotită în care pui trei-patru pliculeţe cu flori de muşeţel. Toarnă-l într-un lighean sau într-o oală largă, pune-ţi un prosop peste cap şi inhalează aburii infuziei timp de 15 minute. Poţi aplica acelaşi „tratament“ şi cu ceai de lavandă, de cimbrişor sau de salvie.

De asemenea, pe parcursul zilei poţi bea infuzie de eucalipt, care conţine eucaliptol, o substanţă cu calităţi antiseptice şi expectorante. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită, dar nu se beau mai mult de două căni pe zi. 

Acest articol a fost publicat în „Weekend Adevărul“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite