Studiu: Vaccinurile anti-COVID de la Pfizer şi Moderna ar putea fi eficiente şi pentru copii dacă este imunizată mama. Ce spune medicul Radu Vădăleanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

„Vaccinul este eficient pentru femeia gravidă”, afirmă medicul ginecolog Radu Vlădăreanu. Totodată, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de specialişti din Israel şi SUA,  atât femeile gravide cât şi cele care alăptează şi sunt vaccinate, pot transmite anticorpi de protecţie copiilor. Studiul Jama a analizat probe de sânge de la femei imunizate cu serurile de la Pfizer şi Moderna.

„Vaccinul este eficient pentru femeia gravidă. Este eficient pentru că produce anticorpi şi pentru că activează sistemul de celule T. Această eficienţă este dovedită clar. Aceşti anticorpi se transmit, şi s-a dovedit prin dozarea lor în cordonul ombilical, se transmit fătului, în plus prin lapte iarăşi se transmit nou-născutului”, este de părere doctorul ginecolog Radu Vlădăreanu, citat de Mediafax.

Femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice efectuate înaintea lansării vaccinurilor. Cu toate astea, oamenii de ştiinţă strâng dovezi pentru a demonstra că serurile sunt sigure şi eficiente chiar şi în timpul sarcinii.

Potrivit sursei citate, studiul JAMA, realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston şi Harvard Medical School, SUA, au studiat probele de sânge de la 103 femei imunizate cu serurile de la Pfizer şi Moderna. Dintre care 30 primiseră vaccinul în timpul sarcinii, 16 în timp ce alăptau şi 57 dintre ele nu trecuseră printr-o sarcină. Rezultatele sunt similare la toate cele trei categorii, arătând prin asta eficacitatea serului, indiferent de persoană. 

„Există un registru american de urmărire a reacţiilor pentru femeile gravide care se vaccinează. Sunt înscrise 110.000 de femei. Deci gândiţi-vă la 110.000 de gravide care au fost vaccinate în SUA analizele sunt în curs şi aşteptăm aceste rezultate aşa cum aşteptăm rezultatele studiilor pe care Pfizer le-a demarat acum ceva timp, pe un lot de 4.000 de femei, un studiu destul de controlat”, a mai spus dr. Radu Vlădăreanu, medic ginecolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite