Din ce cauze reapare herpesul atunci când este frig afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frigul scade imunitatea şi creşte riscul de reapariţie a herpesului
Frigul scade imunitatea şi creşte riscul de reapariţie a herpesului

În timpul răcelilor, în perioadele în care oboseala se acumulează sau când stresul ne copleşeşte, herpesul poate reapărea. De aceea, mai ales în sezonul rece este nevoie de măsuri suplimentare pentru a preveni recidivele.

Herpesul, adică erupţiile roşii de la nivelul pielii, acoperite de cruste exfoliate şi de băşici cu lichid, grupate în buchet, apare din cauza infecţiei cu virusul herpetic (virusul Herpes simplex). Acest virus, odată intrat în organism, rămâne toată viaţa. Prin urmare, poate deveni activ dacă sistemul imunitar este suprasolicitat.

Specialiştii spun că există două tipuri de virus herpetic: varianta Herpes simplex de tip I, responsabilă pentru apariţia leziunilor de la nivelul gurii, şi varianta Herpes simplex de tip II, care produce leziuni la nivelul organelor genitale. Ambele variante de virus se reactivează în situaţii similare şi măsurile de prevenţie a recidivelor sunt valabile în ambele tipuri de infecţii.

Este necesară întărirea imunităţii

Perioadele cu temperaturi scăzute solicită organismul şi capacitatea acestuia de adaptare. Mai exact, resursele sunt folosite pentru a controla senzaţia de frig, iar sistemul imunitar poate avea de suferit în acest context. De aceea, frigul poate fi un factor ce reactivează herpesul şi, în egală măsură, poate anunţa, în anumite situaţii, iminenţa unei răceli, tocmai fiindcă recidivează pe fondul unei căderi imunitare. Prin urmare, o dietă echilibrată, bogată în antioxidanţi, evitarea sedentarismului, renunţarea la fumat şi suplimentele cu vitamine şi cu minerale pot fi utile în susţinerea imunităţii organismului, la fel şi protejarea de frig prin îmbrăcăminte adecvată.

Răcelile, tratate de la primele simptome

Primele manifestări ale răcelii, nasul înfundat şi apoi mucusul eliminat fac parte din categoria simptomelor care anunţă răspândirea infecţiei în corp. Mai exact, mucusul produs la nivelul nasului şi al gâtului reprezintă prima linie de apărare a organismului. Când virusul trece de mucoasa cu rol de protecţie, răspunsul de apărare al organismului constă în şi mai multe simptome considerate manifestări ale răcelii. Intervenţia rapidă poate duce la evitarea apariţiei febrei ce apare în răcelile severe şi care este un factor ce declanşează frecvent herpesul.

Vaccinul gripal previne recidivele

Gripa care dă târcoale în sezonul rece se asociază frecvent cu reapariţia herpesului. Acest lucru se explică prin faptul că, în mod normal, virusul herpetic este ţinut sub control de sistemul imunitar, în ganglionii limfatici. Însă, când în organism sunt active şi alte infecţii, virusul scapă de sub control şi leziunile herpetice îşi fac apariţia. Prin urmare, vaccinarea gripală este recomandată persoanelor care ştiu că sunt infectate cu Herpex simplex. Având protecţie împotriva gripei, aceste persoane au protecţie indirectă şi faţă de reapariţia herpesului, fiindcă se pun la adăpost de infecţiile gripale care le-ar putea solicita sistemul imunitar, crescând riscul de apariţie a leziunilor.

Medicamentele pot fi necesare

Când recidivele sunt foarte dese, iar tratamentele de susţinere a imunităţii nu mai sunt eficiente, poate fi indicat tratamentul cu pastile de aciclovir pentru perioade de câteva luni. De asemenea, dacă agresivitatea virusului este mare, iar leziunile sunt extinse, adică depăşesc 10-15 centimetri pătraţi, trebuie administrate tratamente aşa cum recomandă medicul specialist. Totuşi, cea mai eficientă metodă de a preveni recidivele constă în fortifierea imunităţii în perioadele reci, în cele de stres şi în cele în care ne confruntăm cu boli.

Botoxul nu permite «trezirea» virusului

Tratamentul cu toxină botulinică, celebru datorită utilizării cosmetice, ar putea împiedica recurenţa herpesului la persoanele infectate cu Herpes simplex. Deoarece acest virus se ascunde în ganglionii limfatici şi este trezit la viaţă prin intermediul terminaţiilor nervoase, specialiştii
cred că întreruperea transmiterii impulsului nervos către ganglionii în care se ascunde virusul ar putea rezolva şi reapariţia leziunilor. Injecţiile cu botox blochează muşchii şi paralizează nervii, de aceea, cel puţin teoretic, botoxul ar putea izola virusul. Un astfel de tratament, ce presupune injectarea de toxină botulinică, local, la fiecare trei luni, timp de un an pentru a preveni recurenţa herpetică, este în teste în Centrul de Chirurgie Plastică Facială din Chicago, Statele Unite.

Specialistul nostru

Prof. dr. Emanoil Ceauşu
medic primar boli infecţioase, Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş"

Virusul Herpex simplex, bucal sau genital, se transmite foarte uşor prin contactul direct cu leziunile herpetice şi cu obiecte care au fost infectate cu lichid din respectivele leziuni. În majoritatea cazurilor, leziunile herpetice nu apar la momentul infectării, care este însoţită de febră, de inflamarea ganglionilor şi de oboseală, ci la intervale mai lungi de timp, chiar şi la un an de la infecţie. Organismul infectat produce anticorpi împotriva virusului, de aceea, în cazul în care există ulterior pusee herpetice, acestea sunt manifestări mai uşoare. În unele situaţii, cei infectaţi pot avea parte de pusee herpetice regulate, cam de două-trei ori pe an. Acestea apar când există factori de risc precum expunerea la frig, la stres, tratamentele stomatologice sau febra. În cazurile complicate, când recidivele sunt foarte dese, este indicat tratamentul cu pastile de aciclovir pentru perioade îndelungate, de câteva luni.

Statistică


Persoanele infectate cu virusul herpetic se confruntă, în medie, cu şase recidive pe an.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite