Cercetătorii din Singapore au inventat bandajul inteligent. Medicul poate evalua rana fără a mai fi nevoie de o vizită la cabinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: https://news.nus.edu.sg /  Prof. Lim Chwee Teck (stânga) şi Dr. Gao Yuji (dreapta) au fost cercetătorii principali ai echipei NUS care a dezvoltat platforma VeCare pentru a monitoriza rănile cronice.
Foto: https://news.nus.edu.sg /  Prof. Lim Chwee Teck (stânga) şi Dr. Gao Yuji (dreapta) au fost cercetătorii principali ai echipei NUS care a dezvoltat platforma VeCare pentru a monitoriza rănile cronice.

Cu ajutorul unui nou tip de pansament inteligent, medicul poate evalua o rană de la distanţă, fără a mai fi nevoie ca pacientul să mai facă o vizită la cabinet. În plus, o serie de analize care se făceau în ore sau zile, acum pot fi făcute în minute.

Cercetătorii din Singapore au dezvoltat un bandaj inteligent care va permite medicilor să monitorizeze rănile cronice ale pacienţilor de la distanţă, printr-o aplicaţie, scutindu-i de o vizită potenţială la cabinetul medical, conform unui comunicat de presă al Universităţii Naţionale din Singapore.

Procedeul se bazează pe un senzor  ataşat la un bandaj transparent care poate detecta o serie de biomarkeri din fluid. Infecţiile rănilor reprezintă o provocare clinică majoră, iar detectarea la timp este critică pentru intervenţii eficiente. Acest lucru era până în prezent împiedicat de lipsa unei tehnologii de monitorizare care să poată „comunica” eficient cu rănile, să detecteze bacteriile patogene şi să transmită fără fir date.

Gestionare îmbunătăţită a rănilor
Prin noua tehnologie un senzor flexibil, fără fir şi fără baterie, oferă posibilitatea de a detecta şi trimite datele pe un smartphone în legătură cu infectarea rănilor, folosind un hidrogel ADN. Hidrogelurile de ADN răspund selectiv la dezoxiribonucleazele asociate cu bacteriile patogene prin modificări dielectrice reglabile, ce pot fi detectate fără fir, folosind modificările de câmp electromagnetic. Astfel pot fi dezvoltate strategii de monitorizare continuă a infecţiei, care pot facilita o gestionare îmbunătăţită a rănilor chirurgicale sau cronice.


Informaţii precum temperatura, tipul de bacterii, datele de pH şi factorii inflamatori ai rănilor cronice pot fi adunate de bandajul „VeCare” în decurs de 15 minute, iar medicii vor putea efectua evaluări la punctul de îngrijire folosind datele care le sunt transmise wireless, printr-o aplicaţie.


Chwee Teck Lim, profesor şi cercetător principal în cadul Universităţii Naţionale din Singapore declara: „Acesta este ceea ce numim un bandaj inteligent. Practic, acest bandaj constă dintr-un număr de senzori care trebuie să fie plasaţi pe rană pentru a putea detecta un număr de markeri bilogici din lichidul plăgii. Spre comparaţie, un bandaj obişnuit nu are astfel de senzori plasaţi pe el.


În mod tradiţional, atunci când cineva are o rană sau o ulceraţie, dacă este infectată, singura modalitate de a o examina este să ne uităm la rana în sine, prin inspecţie vizuală. În cazul în care medicul doreşte să obţină mai multe informaţii, atunci va recolta mostre din plagă şi le va trimite la un laborator pentru teste suplimentare. Acest lucru va dura câteva ore sau chiar câteva zile.”

Analize în minute, în loc de zile sau ore
„Ceea ce încercăm să facem este să folosim bandajul nostru inteligent pentru a reduce numărul de ore sau zile la doar câteva minute. Şi, de asemenea, să aflăm cu siguranţă dacă rana este inflamată sau infectată. Pacienţii se pot însănătoşi acasă şi ar putea avea nevoie să consulte un medic doar dacă procesul de vindecare nu este cel dorit. Medicii vor putea apoi să analizeze şi să urmărească progresul vindecării de la distanţă dintr-un sistem cloud. În comparaţie cu bandajele normale, tehnologia va permite experţilor să detecteze infecţiile mult mai rapid. Acest lucru înseamnă că pacienţii se pot însănătoşi acasă şi ar putea avea nevoie să consulte un medic doar dacă procesul de vindecare nu este cel dorit,” arată profesorul Chwee Teck Lim.


Bandajul este în prezent testat pe pacienţi cu ulcere venoase cronice sau ulcere varicoase cauzate de probleme de circulaţie în venele picioarelor, iar cercetătorii au reuşit să colecteze în mod eficient datele necesare pentru a monitoriza rănile. Bandajul inteligent ar putea fi utilizat şi pentru alte tipuri de răni, cum ar fi ulcerul piciorului diabetic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite