15 lucruri pe care nu le ştii despre unghii

15 lucruri pe care nu le ştii despre unghii

Rosul unghiilor se numeşte onicofagie şi este foarte comun în adolescenţă FOTO Shutterstock

În afară de lucrurile obişnuite pe care le facem pentru unghiile noastre, cum ar fi păstrarea lor curate, o manichiură şi poate chiar şi o cremă pentru întărirea lor, nu ştim foarte multe despre ele. Însă unghiile sunt mai complicate decât credem.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unghiile înseamnă mai mult decât ce se vede la suprafaţă. „Patul unghiei, adică partea tare a unghiei, creşte din matrice, din rădăcină, într-o formă ce seamănă cu valurile mării. Porţiunea albă de la baza unghiei, cea care este vizibilă mai ales la unghiile degetelor mari, se numeşte semilună. Acesta este capătul rădăcinii care se vede“, spune medicul Jessica Krant, doctor în dermatologie de la centrul medical Suny din New York, SUA.
 
Pe lângă anatomia unghiei mai sunt destul de multe lucruri pe care nu le ştim şi pe care „Huffington Post“ le-a adunat într-o listă extrem de interesantă.
 
1. Unghiile cresc, în medie, cu 3-5 milimetri pe lună
 
Asta înseamnă destul de puţin, dar unghiile de la mâna dominantă, cel mai frecvent – dreapta, cresc mai repede. Unghiile de la picioare, însă, cresc cu doar 1,6 milimetri pe lună.
 
2. Punctele albe de pe unghii nu sunt un semn al lipsei de calciu
 
Faptul că „noiţele“, cum le spuneam atunci când eram mici, sunt un semn al lipsei de calciu este cel mai comun mit. „Adevărul este că aceste puncte mici albe de pe unghii sunt comune şi complet inofensive. Nu reprezintă nicio lipsă de vitamine sau de calciu. Cel mai probabil, sunt semne ale unor lovituri anterioare ale patului unghiei sau ale matricei. La fel cum o bucată de plastic tare este răsucită la locul unde s-a îndoit apare o pată albă, la fel se întâmplă şi cu unghia când este lovită sau apăsată“, spune dr. Krant.
 
3. Unghiile sunt din acelaşi material ca şi părul
 
Şi unghiile, şi părul sunt din cheratină. Acest lucru înseamnă că orice alimente sunt sănătoase pentru părul tău sunt bune şi pentru unghii. „O dietă variată bogată în vitamine, antioxidanţi, proteine şi minerale este cheia pentru un păr frumos şi unghii sănătoase. Cheratina este o proteină, iar uleiurile esenţiale sunt bune şi pentru hidratarea şi întărirea părului, unghiilor şi pielii“, adaugă dr. Krant.
 
4. Unghiile bărbaţilor cresc mai repede decât cele ale femeilor
 
Există o singură excepţie de la această regulă, şi anume: unghiile femeilor însărcinate cresc mai repede decât cele ale bărbaţilor.
 
5. Unghiile sunt ceea ce separă primatele de alte mamifere
 
Multe mamifere au gheare pentru a se descurca în sălbăticie (sau nu), dar unghiile sunt cele care diferenţiază primatele (şi oamenii) de restul mamiferelor. „Oamenii de ştiinţă presupun că primatele şi-au pierdut ghearele şi au început să le crească unghii pentru a le fi de ajutor la mişcare. Ghearele sunt de ajutor la prins şi apucat, dar primatele au început să se caţere în copaci mari, aşa că nu avea sens să aibă gheare tocmai bune de apucat crenguţe subţiri. Mai degrabă, primatele au dezvoltat unghii, care sunt mai potrivite pentru apucare“, notează „LiveScience“.
 
6. Rosul unghiilor se numeşte „onicofagie“
 
Onicofagia este şi cel mai cunoscut tic nervos. Este foarte frecvent în adolescenţă, dar majoritatea celor care suferă de acest tic se opreşte din rosul unghiilor până la vârsta de 30 de ani. Deşi rosul unghiilor este aproape inofensiv, printre riscurile lui sunt infecţiile de piele şi agravarea bolilor patului unghiei. 
 
7. Trebuie să-ţi laşi unghiile să „respire“ între două manichiuri
 
Este bine ca timpul dintre manichiuri să fie mai mare. Unghia, pentru a fi sănătoasă, nu trebuie dată cu ojă mereu. „Vă vine să credeţi sau nu, vârful unghiei este un ţesut viu, iar oxigenul trebuie să pătrundă pe acolo până la patul unghiei. Atunci când unghia este acoperită cu ojă, nu se poate apăra foarte bine împotriva infecţiilor. Mai mult, oja usucă unghia, aşa că ştergerea lor cu acetonă sau lăcuirea pot usca unghiile şi le pot face mai puţin flexibile“, conform dr. Krant.
 
8. Unghiile sunt „oglinda“ sănătăţii organismului
 
Un dermatolog îşi poate da seama de starea de sănătate în care te afli doar prin examinarea unghiilor. De la decolorarea patului unghiei (când e vânăt înseamnă că este o problemă la plămâni) până la capilarele din cuticule (boli autoimune), pot fi identificate foarte multe boli. „Dacă vezi ceva greşit sau neobişnuit, cum ar fi cuticule mai închise la culoare sau chiar dungi întunecate de-a lungul unghiei, consultă un dermatolog“, ne sfătuieşte dr. Krant.
 
9. Unghiile cresc mai repede vara
 
Rapiditatea cu care cresc unghiile poate ţine de foarte mulţi factori: anotimp, vârstă, genetică şi multe altele.
 
10. Multe dintre bolile dermatologice au legătură cu unghiile
 
Aproape jumătate din problemele la unghii sunt cauzate de infecţiile cu ciuperci, cele mai frecvente fiind la unghiile de la picioare. Alte probleme comune sunt punctele albe, liniile verticale, infecţiile bacteriene şi unghiile crescute în carne. Oamenii în vârstă tind să aibă mai multe probleme cu unghiile decât cei tineri.
 
11. Stresul afectează sănătatea unghiilor
 
În afară de ticul nervos de a-ţi roade unghiile, stresul cronic poate inhiba creşterea unghiilor. Este foarte important să ţii stresul sub control şi să dormi suficient pentru a avea unghii sănătoase (şi nu numai).
 
12. Este un motiv pentru care nu suportăm sunetul scos de unghii pe o tablă 
 
Scârţâitul acela enervant când zgârii cu o unghie o suprafaţă tare şi lucioasă, cum ar fi o farfurie sau o tablă, este înfiorător. Conform unui studiu din 2011, un motiv este că acel zgomot atinge o frecvenţă care este amplificată natural de urechea noastră. Disconfortul fizic la auzul acestui zgomot are şi o implicare psihologică: atunci când participanţii la studiu au fost informaţi de sursa zgomotului, l-au catalogat ca fiind mult mai neplăcut decât atunci când li s-a spus că este o partitură muzicală.
 
13. Pieliţa de pe unghii are un scop
 
Mulţi experţi spun că mai bine laşi cuticulele acolo unde sunt, îndepărtarea lor cauzând probleme. „Cuticulele sunt acolo pentru a ţine la distanţă microbii şi umezeala, aşa că este foarte important să nu le tai şi nici să laşi manichiurista să le îndepărteze. Trebuie lăsate la locul lor cât de mult posibil“, spune dr. Krant.
 
14. Tăria unghiei ţine de moştenirea genetică
 
Nu se pot face multe în privinţa formei unghiei sau pentru a grăbi creşterea. Însă unghiile care se rup mereu sau care se exfoliază sunt uscate. Spălatul mâinilor, al vaselor, curăţenia prin casă, lucrul cu documente, manichiuri frecvente şi dezinfectările dese sunt de vină. Pentru a-ţi proteja unghiile, foloseşte o cremă de mâini grasă sau o cremă specială pentru unghii, şi nu doar o dată pe zi. „Dacă te obişnuieşti să aplici crema frecvent, îţi vei menţine cuticulele fine şi nu va mai fi nevoie să le tai, iar unghiile nu se vor mai exfolia sau rupe atât de des“, susţine dr. Krant.
 
15. Unghiile au nevoie de sânge pentru a supravieţui
 
Ai văzut vreodată cum cade o unghie din cauza unei răni? Explicaţia este simplă: patul unghiei are nevoie de circuit sanguin, de oxigenare şi de nutrienţi pentru a creşte normal, o lovitură, cum ar fi o uşă trântită peste degete din greşeală, poate întrerupe conexiunile microscopice delicate care oferă hrană unghiei, iar unghia deja crescută nu îşi poate reveni. Poate cădea complet şi, după un timp, să fie înlocuită de o nouă unghie sănătoasă, atunci când matricea şi patul unghiei sunt vindecate. În cazul în care rana este la rădăcina unghiei, sub cuticulă, unghia se va „defecta“ pentru totdeauna, fiind posibil chiar să nu mai crească deloc.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările