Rubarba, o nouă armă anticancer. Secretul stă în substanţa care dă culoarea roşie tulpinilor de rubarbă

Rubarba, o nouă armă
anticancer. Secretul stă în substanţa care dă culoarea roşie tulpinilor de rubarbă

Tulpinile de rubarbă conţin o substanţă capabilă să stopeze dezvoltarea tumorilor FOTO Arhivă

Rubarba este o plantă de la care se pot consuma tulpinile colorate în nuanţe de roşu. Pigmentul acesta este capabil să stopeze creşterea tumorilor canceroase, demonstrează un studiu realizat de cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii Emory din Statele Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rubarba este o plantă intens studiată pentru proprietăţile ei anticancer. În urmă cu câţiva ani, cercetătorii britanici au descoperit deja că rubarba, ca toate fructele roşii, este bogată în polifenoli, substanţe care luptă împotriva cancerului. Se ştie de asemenea că prin fierbere (preparată sub formă de compot de exemplu), concentraţia de polifenoli din rubarbă este mai mare, ceea ce creşte puterea anticancer.

Un nou studiu vine să consolideze statutul de armă anticancer al rubarbei. Pentru acest studiu, publicat în revista Nature cell biology, cercetătorii americani au adăugat o formă concentrată din pigmentul rubarbei în celulele afectate de leucemie. Ei au constatat că 50% din celulele tumorale mor în două zile. O altă formă modificată a acestui pigment a fost, apoi, injectată rozătoarelor grefate cu celule tumorale umane. Astfel, cercetătorii au observat o încetinire a creşterii cancerului pulmonar după 11 zile.

Autorii studiului spun că este imposibil să obţinem acest efect mâncând rubarbă. Miza este studierea acestui pigment în laborator şi obţinerea unor tratamente bazate pe extracte din plante. Următoarea etapă în acest studiu este validarea rezultatelor pe celule umane.

Beneficiile consumului de rubarbă

Rubarba este considerată un fruct, fiind bogată în fibre alimentare (2 grame la 100 de grame de plantă), motiv pentru care este utilizată în reglarea tranzitului intestinal. Rubarba este eficientă în eliminarea toxinelor, este valoroasă pentru aportul de vitamina C şi potasiu, fiind recomandă în special femeilor la menopauză pentru prevenirea riscului cardiovascular.

Rubarba este bogată în fosfor, care consolidează sistemul osos şi dantura şi este foarte concentrată în calciu: 86 mg la 100 g, o cantitate-record pentru un aliment vegetal.

Rubarba proaspătă este indicată persoanelor care au probleme cu colesterolul crescut. Studiile indică faptul că tulpinile de rubarbă consumate zilnic, timp de patru săptămâni, pot scădea colesterolul total cu 8%, iar colesterolul rău, cu 9%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările