5 mistere despre vise decodate de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile visează altfel decât bărbaţii, de obicei conflicte personale sau chiar abuzuri, în vreme ce bărbaţii visează războaie sau maşini FOTO Shutterstock
Femeile visează altfel decât bărbaţii, de obicei conflicte personale sau chiar abuzuri, în vreme ce bărbaţii visează războaie sau maşini FOTO Shutterstock

Vise dulci, coşmaruri oribile, vise uitate înainte să-ţi deschizi ochii... toate au fost studiate de specialişti pentru a încerca să înţeleagă ce visăm, de ce visăm, ce emoţii însoţesc visele sau coşmarurile şi cum diferă visele bărbaţilor de cele ale femeilor. Suntem abia la începutul decodării acestor mistere şi sunt destul de puţine lucrurile care se ştiu deja.

„Everyday Health“ a realizat o listă cu cinci mistere despre vise pe care specialiştii par a le fi rezolvat. Iată ce se cunoaşte până acum despre această lume atât de complexă şi încă atât de departe de a fi înţeleasă complet:

1. De ce visăm?

Visăm pentru că gândim“, este de părere Lauri Loewenberg, autoarea volumului „Visează la asta: Decodează-ţi visele, schimbă-ţi viaţa“ ( Dream On It: Unlock Your Dreams, Change Your Life). „Visul este un proces al gândirii şi este, de fapt, o continuare a gândurilor noastre de peste zi. Acea conversaţie mintală cu noi înşine care ne trece prin cap cât e ziua de lungă nu se opreşte când ne ia somnul“, explică autoarea.

În timp ce visezi, partea creierului responsabilă cu gândirea liniară şi cu logica „adoarme“, iar zona care controlează emoţiile devine mai activă. Oamenii nu visează încontinuu, ci cu pauze de aproximativ 90 de minute. Pe măsură ce cuvintele rostite şi sentimentele trăite de-a lungul unei zile sunt procesate în diverse părţi ale creierului, în timpul visului vei vedea imagini, simboluri, emoţii şi metafore.

2. Coşmarurile nu sunt doar înspăimântătoare

Un coşmar are o încărcătură emoţională mult mai puternică decât credem. Spre deosebire de un simplu vis urât, un coşmar va avea un impact mai mare, conform unui studiu din 2014 publicat în revista americană de specialitate „Somnul“ (Sleep). Nu este vorba neapărat de frică atunci când un vis se transformă într-un coşmar, uneori acest sentiment nefiind prezent. Studiul a descoperit că sentimentele dominante dintr-un coşmar sunt tristeţea, vina, confuzia şi dezgustul. Visele rele pot fi neplăcute, însă nu rezultă neapărat într-o trezire bruscă, aşa că sentimentele pe care le nasc nu continuă să ne bântuie.

3. Femeile şi bărbaţii visează diferit

Visele bărbaţilor sunt mai pline de dezastre naturale, de războaie sau de maşini în vreme ce visele femeilor se învârt în jurul conflictelor personale, a descoperit acelaşi studiu din 2014. Aceste diferenţe pot fi cauzate de multe lucruri, poate chiar de aşteptările diferite pe care le avem şi unii şi alţii, sugerează Loewenberg. „Noi fetele tindem să fim cei mai aspri critici ai noştri, aşa că dacă suntem dure cu noi înşine şi ne considerăm inferioare în cazul interacţiunilor din cursul zilei, acest lucru se va exprima în cursul visului sub forma unei certe cu cineva sau chiar sub forma unei hărţuiri sau a unui abuz fizic“, explică specialista.

4. Somnul uşor te face să ţii minte visele

Unii oameni nu-şi pot aminti visele în fiecare dimineaţă, în vreme ce alţii şi le aduc aminte aproape pe toate. Cei care se trezesc deseori în timpul ciclurilor de somn sunt mai înclinaţi să-şi aducă aminte ce au visat, potrivit unui studiu francez din 2014, publicat în revista „Neuropsihofarmacologia“. Aceste scurte momente de trezire oferă timp unui vis să fie încadrat în memoria pe termen lung, astfel încât să poată fi accesat mai târziu. Studiul a mai demonstrat şi că cei care îşi pot aminti visele au o activitate crescută în zona creierului care răspunde la stimuli. „Acest lucru poate explica de ce se trezesc mai des şi cum au şansa de a încadra visele în memorie“, declară co-autorul studiului, Perrine Ruby, cercetător la Centrul de Neuroştiinţe din Lyon, Franţa.

5. Terapia ne poate scăpa de coşmaruri

Te poţi vindeca de coşmaruri, susţine Antonio Zadra, co-autorul unui studiu efectuat la Universitatea din Montreal, Canada. „Din nefericire, specialiştii în sănătatea mintală nu iau mereu în serios coşmarurile. Mulţi le privesc ca pe o problemă secundară a altor tulburări şi nu sunt conştienţi de tratamentele cognitive eficiente care funcţionează împotriva coşmarurilor, inclusiv a celor cauzate de traume“, completează specialistul. Loewenberg notează că este posibil ca un coşmar să fie considerat o problemă dificilă, ignorată sau tratată cu indiferenţă. „Cel mai bun mod de a trata un coşmar este să te duci la sursă, să tratezi problema care l-a provocat“, adaugă şi Loewenberg. De exemplu, un jurnal al viselor poate ajuta în descoperirea rădăcinii „răului“, iar scrierea coşmarului poate include chiar un alt final care se poate dovedi un tratament eficient pentru ca subconştientul să răspundă altfel data viitoare când va avea loc.


Citeşte şi:

Curiozităţi despre somn: femeile au nevoie de mai multă odihnă şi jocurile video te scapă de coşmaruri

Cine are nevoie mai multă de somn, bărbaţii sau femeile? Sau cum pot gamerii să se vindece de coşmaruri? Curiozităţile despre somn par nelimitate. Fiecare lucru nou pe care îl aflăm despre dormit şi despre vise ne minunează şi ne face să credem că somnul este, într-adevăr, un tărâm cu foarte multe alte taine de descoperit.

10 tulburări de somn ciudate şi înspăimântătoare

Somnul ar trebui să fie o perioadă de pace şi de relaxare. Mulţi dintre noi trecem prin toate stările obişnuite ale somnului: somnul uşor (non-REM) şi somnul adânc (REM) în care au loc şi visele. Dar atunci când graniţa dintre aceste etape se confundă, somnul poate deveni înspăimântător. De fapt, anumite tulburări de somn par mai degrabă desprinse din filmele de groază.

Coşmarurile şi mâncarea junk food: ce să eviţi ca să nu visezi urât

Atunci când te trezeşti dintr-un coşmar, prima ta întrebare este: ce căuta pisica aia cu o drujbă în mână şi de ce mă urmărea pe mine? Când îţi mai revii un pic şi realizezi că o pisică nu are degete opozabile şi n-ar fi reuşit în ruptul capului să ţină o drujbă în mână, îţi pui o întrebare mai normală: de ce am visat o pisică cu o drujbă?

De ce apar coşmarurile şi cum le putem preveni

Pe lângă evenimentele majore din viaţa noastră şi stresul zilnic, coşmarurile mai pot avea o varietate de cauze. Multe dintre ele pot fi uşor controlate şi, deci, coşmarurile pot fi prevenite.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite