Guvernul sprijină investițiile ce aduc valoare adăugată României, însă nu orice proiect primește finanțare: cazul ABEE Belgia

0
Publicat:

Guvernul Ciolacu susține investițiile străine în România, cu accent pe parteneriate solide și companii cu reputație. Exemple recente, precum investiția Groupe Atlantic în Prahova, arată succesul acestei abordări. În schimb, proiecte care nu îndeplinesc criterii stricte, cum a fost cazul ABEE, au fost respinse, subliniind angajamentul Executivului pentru investiții sustenabile.

Guvernul Ciolacu FOTO gov.ro
Guvernul Ciolacu FOTO gov.ro

Investiții străine responsabile înseamnă și sprijin selectiv

Guvernul Ciolacu încurajează atragerea de investiții străine, dar doar în cazurile în care companiile demonstrează seriozitate și în plus, sunt respectate anumite criterii de selecție. Un exemplu de succes este producătorul francez Groupe Atlantic, care investește 60 mil. euro într-o fabrică la Ariceştii Rahtivani, județul Prahova. Această investiție va crea aproximativ 250 de locuri de muncă și va sprijini dezvoltarea de produse ecoeficiente, demonstrând angajamentul guvernului față de sustenabilitate.

Compania a primit un ajutor de stat de 5,25 mil. euro, utilizat pentru recrutarea și formarea angajaților, subliniind sprijinul guvernului pentru proiecte ce creează locuri de muncă și aduc beneficii pe termen lung. Groupe Atlantic a demonstrat stabilitate și o abordare responsabilă, factori decisivi pentru primirea sprijinului guvernamental.

Sprijinul de stat din fonduri europene se acordă în condiții stricte

Pe de altă parte, poziția Guvernului Ciolacu este fermă în fața investițiilor care nu îndeplinesc standardele cerute, și mai ales dacă vorbim despre fondurile europene. O astfel de situație a fost cea a companiei belgiene Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE), care propunea o investiție de 1,4 mld. euro într-o fabrică de baterii la Galați.

Proiectul nu a primit sprijin din cauza solicitărilor excesive de ajutor de stat, în condițiile în care compania nu avea încă o producție validată și cerea 100 mil. euro pentru a atrage doar ulterior alte 300-400 mil. euro. În plus, ABEE este de fapt un „startup”, o companie mică, înființată în 2019, cu 20 de angajați, ce nu are încă producție, ci doar cercetare.

Autoritățile au explicat că schemele de finanțare sunt competitive și că ABEE nu a putut accesa fondurile solicitate din cauza stadiului incipient al companiei. Nu a existat, astfel, posibilitatea de a finanța acest proiect în forma dorită de belgieni. „Schemele din PNRR sunt competitive, nu dedicate”, a declarat Ministrul Economiei, Radu Ștefan Oprea, citat de Economedia (Detalii).

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite