Iulian Chifu

Iulian Chifu

Preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor
Vezi mai multe
 • acum 3 ore

  Îngenuncherea Americii: un Trump neexperimentat, pradă uşoară pentru Putin

  Întâlnirea Trump-Putin putea să fie locul unde nu s-a întâmplat nimic. Unde se juca celebra scenetă a relansării relaţiilor pe baza temelor comune, unde subiectele de divergenţă erau negate, un loc unde singurul lucru public, ieşit la conferinţa de presă, au fost discursurile pregătite de acasă, pe o agenda şi aceea lucrată minuţios de echipele prezidenţiale şi de toate instituţiile responsabile ale celor două state.

 • ieri

  Un Summit NATO zbuciumat, de pomină, dominat de Donald Trump

  Summitul NATO de la Bruxelles a fost unul extrem de zbuciumat, acoperit în torentele de vorbe, imagini şi autopromovare caracteristice Preşedintelui american Donald Trump, care a dominat şi a acoperit mediatic pe deplin summitul. Nu a mai fost vorba despre documente, despre acorduri importante, despre conţinut, ci doar despre Trump, ce a spus Trump, ce a vorbit Trump, ce a modificat Trump, cum a forţat Trump.

 • acum 4 zile
 • acum 6 zile
 • acum 6 zile

  Săptămâna în care salvăm sau dezintegrăm lumea Occidentală, după 70 de ani

  Începe o săptămână importantă astăzi pentru lumea noastră cea de toate zilele, pe care o cunoaştem, lumea Occidentală în care ne-am integrat, în UE şi NATO, cu o relaţie puternică transatlantică şi cu solidaritatea şi coeziunea pe continent şi în cadrul UE. Două sunt evenimentele cruciale în acest caz.

 • acum 7 zile
 • acum 11 zile

  Sindromul Stockholm şi Tătucul naţiunii ruse: De la Stalin la Putin

  Am văzut două ştiri succesive, în această săptămână, care m-au fascinat prin lucrurile comune, reacţiile similare şi elementele de substrat cultural şi societal care subliniază faptul că mulţi din cei vizaţi nu au părăsit încă epoca imperială sovietică, despre care cu nostalgie însuşi Vladimir Putin afirma că prăbuşirea sa a fost cea mai mare catastrofă a secolului 21.

 • acum 13 zile

  Alarmă cod roşu de prăbuşire a Occidentului, aşa cum îl ştim

  Preluarea conducerii lumii la nivelul politicii de putere şi a marilor actori e un fapt. Mai gravă este lipsa de democraţie între state şi impunerea tot mai evidentă a acordurilor celor mari asupra restul statelor lumii, probată de confruntările tot mai acute a celor mari cu voinţa exprimată în Adunarea Generală a ONU, unde trec Rezoluţiile care, altfel, sunt blocate prin veto în Consiliul de Securitate.

Vezi mai multe