Adrian Vasilescu

Adrian Vasilescu

Consilier al Guvernatorului BNR
 • acum 4 ani

  Când morala pierde teren, mai are o şansă dreptul

  Ar fi greu de probat că societatea românească a adoptat economia de piaţă ca pe un ideal. A făcut-o dintr-o necesitate istorică. Iar Constituţia a cimentat ca principiu de drept: „economia României este economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă“.

 • acum 4 ani
 • acum 4 ani

  Legii Marii Prudenţe i s-a făcut dreptate

  SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

 • acum 4 ani

  După ce băncile închid umbrela…

  UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

 • acum 4 ani

  Un sfert de veac de tensiuni valutare

  Cei 25 de ani de piaţă valutară în România, pe care i-a marcat joi Banca Centrală într-o reuniune solemnă, ar putea să pară un timp istoric foarte scurt. Să nu uităm însă că, de fapt, BNR a celebrat Renaşterea şi nu Naşterea Pieţei Valutare, momentul naşterii fiind pierdut în negura vremurilor.

 • acum 4 ani

  O nouă criză globală în 2016?

  Fluxurile de ştiri neliniştitoare, ce curg în aceste zile pe canalele media din toată lumea  – dând „semnale” sau doar forţând „zgomote” – sunt preluate şi multiplicate de media  din România. Şi astfel, grijilor noastre li se adaugă cele ale lumii mari.

 • acum 4 ani

  Statul rău platnic şi populismul toxic

  Aproape jumătate din firmele româneşti (285.000 din 715.000) au capital net negativ, datoriile fiind mai mari decât întreaga lor avere. Iar firmele bune, care câştigă bani, cad şi ele, adesea, în capcana în care sunt prinse cele cu pierderi, defectând plăţile.

 • acum 4 ani
Vezi mai multe