Ziua Națională Constantin Brâncuși. Ciolacu cere consolidarea legislației pentru protecția pieselor de patrimoniu

0
Publicat:

Prețuirea moștenirii culturale și respectarea valorilor incontestabile de patrimoniu înseamnă grijă pentru însăși identitatea noastră națională, atrage atenția premierul Marcel Ciolacu, de Ziua Națională Constantin Brâncuși. 

Ciolacu subliniază necesitatea consolidării legislației FOTO Inquam Photos
Ciolacu subliniază necesitatea consolidării legislației FOTO Inquam Photos

„România dedică această zi lui Constantin Brâncuși, românul care prin măiestria și viziunea sa artistică a revoluționat sculptura universală, câștigând un loc binemeritat printre cei mai mari artiști plastici ai secolului trecut și aprecierea iubitorilor de artă de pretutindeni. Expuse în marile muzee ale lumii și, parte din ele, incluse pe lista patrimoniului cultural mondial, operele lui Constantin Brâncuși reflectă prin simbolistica lor profunzimea și frumusețea culturii și artei populare românești. Să prețuim această moștenire culturală cum se cuvine și să respectăm toate valorile incontestabile de patrimoniu înseamnă grijă pentru însăși identitatea noastră națională”, a transmis premierul Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși. 

Potrivit premierului, „este datoria noastră să veghem împreună, autorități și societate, și să ne asigurăm că moștenirea brâncușiană și toate celelalte valori care ne definesc ca popor să fie protejate pentru a bucura și generațiile viitoare”.

Marcel Ciolacu a amintit și de furtul tezaurul dacic dintr-un muzeu din Olanda, explicând că este nevoie de o consolidare continuă a legislației, pentru a putea asigura protecția pieselor de patrimoniu. 

„Evenimentul regretabil petrecut recent, în care piese extrem de valoroase de tezaur dacic au fost furate, a evidențiat necesitatea consolidării continue a legislației, astfel încât să putem asigura în orice moment condițiile de siguranță și protecție a pieselor de patrimoniu. De aceea, consider binevenită orice contribuție sau propunere în acest sens din partea autorităților abilitate și a specialiștilor în domeniu. Grija și implicarea noastră să dovedească faptul că arta și patrimoniul național fac parte din moștenirea poporului român”, a mai subliniat șeful Executivului român.

Poliția din Olanda a început să caute joi, 13 februarie, cu detectoarele de metale obiectele din tezaurul dacic furate din muzeul Drents din Assen, în urmă cu câteva săptămâni. Anchetatorii verifică terenul dintre muzeu și zona în care a fost arsă prima mașină pe care au folosit-o hoții pentru indicii care să-i ajute la găsirea coifului de aur de la Coțofenești și a celor trei brățări dacice furate.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite