Vlad Voiculescu: Nu vor exista numiri politice. Nu sunt de acord ca spitalele să devină businessuri ale unora sau altora. Programul de guvernare devine lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul propus al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, la audierile în comisia de specialitate, că România se află într-un moment crucial în ce priveşte domeniul sănătăţii, precizând că „sănătatea a fost pusă greu la încercare în ultimii 30 de ani”. În urma întrebărilor din comisie, Vlad Voiculescu şi-a spus poziţia privind privatizarea sistemului de medical, relaţia cu Universităţile de Medicină sau numirile politice din fruntea spitalelor.

„Suntem într-un moment crucial pentru România şi oamenii care trăiesc aici. Sănătatea a fost pusă greu la încercare în ultimii 30 de ani. Cred că lucruri sunt de făcut în toate elementele ce constituie sistemul sanitar.  Ne lipseşte capacitatea de implementare. Mi-aş dori să constituim instituţii puternice, echipe puternice care să poată să bugeteze investiţii şi să le implementeze. Am avut strategii pe care din păcate nu le-am urmat decât parţial. 

Avem o oportunitate extraordinară venită din posibilitatea de a finanţa multe obiective de infrastructură spitalicească cu fonduri europene. Va fi o oportunitate şi nu ne permitem să o ratăm. În 2016, în scurtul meu mandat am introdus în legislaţie lista medicamentelor esenţiale ale OMS. Această listă a fost eliminată în 2017 fără nicio justificare. O parte a medicamentelor a dispărut de pe piaţă şi în acest moment românii se confruntă cu lipsa unor medicamente esenţiale.  Avem nevoie de câteva măsuri simple pentru asigurarea românilor la medicamente”, a declarat Vlad Voiculescu în deschiderea audierilor.

Vezi şi: LIVETEXT. Ziua decisivă pentru coaliţia dreptei. Miniştrii, avize pozitive pe bandă rulantă
 

Membrii din comisii l-au întrebat pe ministrul propus despre poziţia sa privind privatizarea sistemului de sănătate, sistemele pe care are de gând să le implementeze, relaţia sistemului medical cu UMF-urile, sursele sale de venit după ce şi-a încheiat mandatul de ministru din 2016, sau despre motivarea medicilor să vină în mediul rural în cele peste 1.400 de centre medicale promise în programul de guvernare.

Cele mai importante declaraţii ale lui Vlad Voiculescu:

  • Nu se pune problema privatizării sau a închiderii unor spitale. Nu se pune problema privatizării sistemului medical din România. Consider închis acest subiect.  
  • Agenţia E-Health am văzut-o în programele naostre de ceva vreme. E o strategie necesară pentru că am văzât cât de importante sunt aspecte precum telemedicina, digitalizarea. Sunt importante nu doar pentru ca pacienţii să aibă acces la sistemul medical, dar şi pentru a debirocratiza sistemul medical.   
  • Niciodată nu am spus că nu-mi doresc o bună colaborare între sistemul de sănătate şi UMF-uri. UMF-urile sunt poli de creştere a resurselor umane şi trebuie să funcţioneze ca atare. Voi încuraja cercetarea. Lucru cu care n-am fost de acord în 2016 şi nici azi, ca spitalele de stat să devină private. Nu sunt de acord ca spitalele să devină business-uri ale unora sau altora.  
  • Programul de guvernare devine lege. Ultima oară când am auzit asta a fost din gura domnului Dragnea. Programul de guvernare devine lege, suntem de acord, iar acest lucru trebuie respectat.  
  • Dacă aruncaţi o privire peste declaraţia mea de avere din 2016 şi cea recente veţi vedea care sunt economiile mele.  
  • Consorţii medicale la nivel regional. E o solicitare primită de la mai multe instituţii şi partide politice referitoare la coordonarea între mai multe spitale judeţene a unor activităţi precum cele de achiziţii, strategia a oferirii serviciilor medicale la nivelul unei regiuni mai degrabă decât a unui judeţ. Sunt câteva provocări legislative precum relaţia cu CAS. Ne asumăm să abordăm responsabil această temă. Nu există îndoieli asupra oportunităţii la nivel teoretic.   
  • În 2016 am avut nişte iniţiative mai apoi abandonate. Granturi pentru medicii de familie care investesc în cabinetul medical. Al doilea proiect era unul care se referea la garanţii pentru credite pentru medici pentru a merge să dezvolte mici clinici sau cabinete în mediul rural. Suntem cu toţii de acord că ceva trebuie făcut. E o problemă cu care se confruntă întraga Europă.  
  • Numiri politice. Poziţia mea şi a celor de la PLUS a fost clară în aceşti ani. Nu îmi pot închipui că cineva din partidul din care ministrul Sănătăţii face parte o să-mi sună să ceară o numire. Probabi va fi ultimul lucru pe care îl va face în acest partid.

Audierea lui Vlad Voiculescu VIDEO Facebook / DigiFM

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite