VIDEO Corespondenţă de la Strasbourg. Iohannis, în plenul APCE: Majorităţile să nu abuzeze de drepturile lor legitime numai pentru că sunt o majoritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis  a susţiut miercuri un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în care a vorbit despre "majorităţile care abuzează de drepturile lor legitime", în contextul în care, în România, Guvernul PSD se pregăteşte să modifice legislaţia penală. Ieri, Klaus Iohannis a discutat pe tema graţierii şi cu preşedintele CEDO, Guido Raimondi.

Principalele idei din discursul susţinut de Klaus Iohannis:

Aderarea noastră la Consiliul Europei, în 1993, a fost unul dintre primii paşi majori luaţi în procesul de tranziţie spre democraţie a României. De asemenea, a jucat un rol cheie în procesul de integrare europeană şi euro-atlantică a ţării mele.

Prin dialogul constant cu Consiliul Europei, România a devenit de asemenea un model – şi vorbesc despre asta şi din experienţa mea personală – în ce priveşte protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale – modelul intercultural românesc de succes şi recunoscut ca atare la nivel european.

În ceea ce priveşte minoritatea romă şi incluziunea sa socială, putem evalua că abordarea noastră multi-instituţională, pas cu pas, din ultimii 15 ani, a produs rezultate tangibile. Desigur, însă, că au mai rămas multe lucruri de făcut.

Sunt încântat să vă informez că, împreună cu domnul Secretar General Jagland, voi inaugura la Bucureşti, pe 6 aprilie, o Conferinţă Internaţională organizată în colaborare cu Comisia de la Veneţia cu privire la Rolul Majorităţii şi al Opoziţiei într-o Societate Democratică. Este un subiect de mare actualitate, în contextul anumitor evoluţii din unele state membre. Apreciez iniţiativa Secretarului General, care a solicitat Comisiei de la Veneţia să elaboreze un set de linii directoare privind această chestiune.

Avem nevoie de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor legitime numai pentru că sunt o majoritate, de societăţi în care principiul cooperării loiale şi constructive între instituţiile democratice funcţionează ireproşabil. Într-o societate democratică, critica normală exercitată de opoziţie nu poate fi văzută ca element distructiv şi nu poate fi interpretată ca lipsă a acceptării rezultatelor scrutinului democratic. Este doar o parte – la fel de legitimă ca efortul şi activitatea majorităţii – a unui sistem democratic liberal sănătos, de care cu toţii avem nevoie dacă dorim să gestionăm cu succes actualele provocări ale prezentului.

O altă provocare cu care ne confruntăm cu toţii, din păcate, în Europa, este ascensiunea populismului, radicalismului, xenofobiei şi a eurofobiei. Eurofobia nu se îndreaptă doar împotriva valorilor Uniunii Europene. Ea este şi împotriva valorilor, principiilor şi normelor fundamentale ale Consiliului Europei! Această organizaţie are un rol cheie în lupta împotriva acestor fenomene nocive, care atacă înseşi bazele societăţii democratice.

Mă bucură faptul că, în urma alegerilor parlamentare din decembrie, niciun partid extremist, xenofob sau eurofob nu a intrat în Parlamentul României, ceea ce arată elocvent maturitatea societăţii româneşti. Sper ca şi rezultatele diferitelor alegeri care vor avea loc anul acesta în Europa să dovedească aceeaşi maturitate a cetăţenilor europeni, în ciuda tuturor provocărilor!

România condamnă ferm toate atacurile teroriste şi reiterează sprijinul său ferm în combaterea oricărei forme de terorism. Eforturile noastre comune care au ca scop combaterea fenomenului „luptătorilor străini” trebuie să rămână centrate pe nevoia noastră de a proteja şi reafirma aceste valori. Din acest motiv, România şi Spania au lansat în 2015 iniţiativa de a crea o Curte Internaţională împotriva Terorismului, pentru a preveni, descuraja şi pedepsi crimele de terorism, iniţiativă pe care vă invit să o susţineţi. 

Precum ştim cu toţii, România este, totodată, un susţinător fervent al procesului democratic din vecinătatea sa. În acest context, rolul membrilor APCE în consolidarea democraţiei este fundamental. România a susţinut ferm evoluţia democratică a Republicii Moldova încă de la declararea independenţei sale, în 1991. România a fost primul stat din lume care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. După 26 de ani, ne păstrăm convingerea că singura cale care poată să aducă prosperitate pe termen lung statului nostru vecin este integrarea europeană. 

În ceea ce priveşte Ucraina, România sprijină puternic suveranitatea, integritatea teritorială şi unitatea vecinilor noştri. Acordurile de la Minsk reprezintă cel mai bun instrument în vederea soluţionării crizei şi trebuie să fie implementate integral.

România este de părere că activitatea Consiliului Europei este vitală pentru menţinerea şi protejarea valorilor şi principiilor noastre democratice. Vă asigur că România va continua să facă toate eforturile necesare pentru a sprijini această misiune fundamentală. Puteţi să contaţi pe mine, puteţi să contaţi pe România.

Legea graţierii a ajuns la Strasbourg

Principalul moment al vizitei preşedintelui Klaus Iohannis la Strabourg a fost discursul susţinut de şeful statului în plenul APCE, la invitaţia preşedintelui acestui for, Pedro Agramut. APCE a instituit o practică de a găzdui, în contextul celor patru sesiuni anuale, "înalţi oficiali din statele membre sau alte structuri internaţionale care interacţionează cu Consiliul Europei".

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele CEDO, Guido Raimondi, au discutat, marţi, la Strasbourg, despre ordonanţele pregătite de Guvernul Grindeanu care ar legifera graţierea şi ar modifica legislaţia penală, în contextul în care CEDO pregăteşte o decizie-pilot împotriva Romaniei, ca urmare a condiţiilor proaste din închisori. După ce preşedintele PSD Liviu Dragnea a motivat urgenţa graţierii prin faptul că România va fi obligată să plătească 80 de milioane de euro daune, preşedintele Klaus Iohannis spune că nu se pune problema unei astfel de sume. „Este posibil să apară o sancţiune pentru România, dar de acele 80 de miloane de euro nici nu poate fi vorba. Aceste calcule nu le-a făcut nimeni. Haideţi să aşteptăm, să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să elaborăm un pachet seios pentru România şi nu va fi nicio pedeapsă”, a spus Klaus Iohannis după întâlnirea cu Raimondi.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este organul deliberativ consultativ al Consiliului Europei. Numărul parlamentarilor APCE este de 648 (324 reprezentanţi şi 324 membri supleanţi. Numărul reprezentanţilor naţionali variază între 2 şi 18 (Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit, Rusia). Adunarea se întruneşte anual în patru sesiuni ordinare, care au loc în lunile ianuarie, aprilie, iunie şi octombrie şi durează câte o săptămână. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite