Victor Ponta susţine că şi-a scris singur teza de doctorat: Despre Curtea Penală Internaţională nu a mai scris nimeni. De ce l-a dat afară pe Geoană din PSD
0Premierul Victor Ponta a acordat un interviu postului B1TV, care a fost difuzat sâmbătă seară, în emisiunea „Lumini şi umbre“. Premierul a susţinut că şi-a scris singur teza de doctorat, a povestit cum a izbucnit conflictul cu Mircea Geoană şi a dezvăluit că Monica Macovei ar fi contestat alegerile prezidenţiale dacă Guvernul, între cele două tururi de scrutin, ar fi deschis noi secţii de vot în diaspora prin ordonanţă de urgenţă.
Despre alegerile prezidenţiale:
Aş minţi să spun că a fost un şoc. Am intrat într-o competiţie, dar nu era de la sine înţeles să câştig. Familia a suferit mai mult decât mine. Categoric da, m-am gândit să mă retrag din fruntea Guvernului şi cea de preşedinte PSD pe 17 noiembrie. Am vorbit cu foarte mulţi oameni şi am ajuns la concluzia că nu vreau să-i dezamăgesc pe cei care m-au votat, şi nu sunt puţini deloc. De atunci m-am tot gândit de ce am pierdut, n-am ajuns încă la o concluzie. Nu cred că a fost o conspiraţie mondială. Dragnea nu a spus niciodată că sunt de vină americanii. Nu prea mi-a spus nimeni că voi pierde alegerile între cele două tururi, dar nici nu mi-a spus nimeni că o să câştig.
Eu l-am sunat pe domnul Iohannis în seara alegerilor, apoi ne-am văzut în ziua de 22 decembrie, i-am spus „scuze dacă în campanie ne-am lovit, ne-am atacat, haideţi să lucrăm împreună“. Eu n-am niciun fel de resentiment. Acum, tema numărul unu e că de ce nu ne certăm. Cred că e bine că nu ne certăm. Cred că e pentru prima data în România când 6 milioane de oameni sunt reprezentaţi de preşedinte, iar alte cinci milioane de premier. Cred că va rezista fără probleme această majoritate parlamentară până la alegerile din 2016. Cred că e bine pentru toată lumea. Cred că e bine şi pentru PNL, pentru că nu ar intra nepregătiţi la guvernare. Domnul Blaga şi domnul Predoiu n-au câştigat alegerile.
Despre ancheta DNA privind votul din diaspora:
Dacă nu-i dădeam afară, Geoană şi Vanghelie nu spuneau nici acum de diaspora. După ce l-am exclus, Vanghelie şi-a adus aminte că am blocat votul. Am crezut că vom lua şi noi multe voturi în diaspora. Un calcul greşit. În Moldova, am fost de 20 de ori. În turul întâi am câştigat, iar în turul doi domnul Iohannis a luat de patru ori cât Traian Băsescu. Nimeni nu putea să anticipeze. A fost o greşeală, o mare lovitură, un preţ politic foarte mare. Soluţia pentru viitor nu este să deschidem mai multe secţii. Cred în continuare că dacă schimbam regulile între cele două tururi cineva ar fi contestat alegerile. Şi ştiu şi cine: Monica Macovei ar fi contestat alegerile. Soluţia este ca votul din diaspora să fie organizat de AEP, nu de Ministerul de Externe.
Despre conflictul cu Geoană:
Conflictul cu domnul Geoană a fost pentru că nu l-am desemnat ministru de Externe. Eu l-am ales pe domnul Aurescu. S-a oferit să mă sprijine, iar eu l-am preferat pe Bogdan Aurescu. Am mare încredere în Bogdan Aurescu, putea fi demult ministru. În orice context l-aş alege pe Aurescu. Am considerat că vor fi vremuri dificile pentru PSD şi dacă cineva nu poate face din această echipă, mai bine pleacă.
La şedinţa PSD în care mi-am depus mandatul, părerea domnilor Geoană şi Vanghelie a fost, culmea, să rămân premier. Pentru PSD, plecarea mea din funcţia de premier era potopul. Marile decizii ale anului 2015 vor fi luate bipartizan, pentru că dreapta are preşedintele şi stânga are premierul. Decontul politic este acela că puterea se va exercita în România prin consens politic.
Nu cred că PSD se va scinda pe linia domnului Vanghelie sau Geoană. PSD altceva ar trebui să facă: să dea semnale, să voteze cu perseverenţă cererile de ridicare a imunităţii şi să schimbăm statutul partidului, în sensul în care să fie nişte mecanisme automate prin care să ştii că într-o anumită fază a procesului penal îţi asumi prezumţia de nevinovăţie. Nu cred că vom pierde vreun vot dacă facem acest lucru. PSD nu se va destructura. Trebuie să mai spunem clar prin statut câtă putere politică şi câtă administrativă are un lider. Aceste schimbări trebuie să le facă PSD pentru a fi pe primul loc la alegerile locale şi la cele parlamentare.
Despre primarii traseişti:
Decizia CCR este destul de clară. Efectele urmează să fie stabilite de către Parlament. A fost o situaţia specială legată de USL. Acei primari candidaseră cu USL, iar USL s-a rupt. Ar trebui să ducem acest princpiu, prin modificarea Constituţiei, şi la parlamentari. Şi PNL a obţinut primari de reşedinţă de judeţ. Principiul stabilit de CCR este aplicabil tuturor: nimeni, niciodată, nu mai poate schimba această regulă.
Despre plagiat:
Un om în care am foarte multă încredere mi-a spus în 2012 că n-ar trebui să renunţ la doctorat, pentru că acei oameni care mă acuză că de ce nu renunţ la doctorat mă vor acuza apoi că de ce am renunţat. După 16 noiembrie, n-am mai avut încredere în acel om, aşa că am decis să renunţ. S-a întâmplat exact ce mi-a spus în 2012. Cei care îmi cereau să renunţ la doctorat, mă critică acum pentru că vreau să renunţ.
Juridic, penal, am câştigat la Curtea Supremă. Administrativ, am câştigat. Nu mai există altă cale. Se mai poate doar prin renunţarea mea. Am văzut că reacţia a fost extrem de virulentă. Plagiatul meu a apărut în contextul suspendării. Plagiatul a fost anunţat de Traian Băsescu.
Despre posibilitatea să fie exclus din Barou:
Nu mai ştiu. E interpretarea doamnei Macovei. Voi aştepta să văd ce spune CCR, cum iese legea din Parlament. Mi-e clar că atunci când nu voi mai avea o funcţie publică, acest subiect nu va mai exista. Mă apasă, pentru că despre teza mea de doctorat- Curtea Penală Internaţională- nu a mai scris nimeni.
Teza de doctorat aţi scris-o dvs?
Bineînţeles.
Despre o moţiune de cenzură:
E o chestiune serioasă. Şansele de a trece o moţiune de cenzură sunt foarte mici, dacă nu inexistente.
Despre datoriile KazmunaiGaz:
Banii nu au intrat, pentru că n-a vrut nimeni să semneze niciun document, spunând că le face Băsescu dosare. E foarte greu să impui ceva unui funcţionar public. Cei aşa-zişi 500 de milioane pe care îi aveam de încasat încă din 2005 au fost convertiţi în acţiuni, iar noi am pierdut procesul în primă fază.
Despre legătura cu Gheorghe Stelian:
Nu l-am întâlnit niciodată în viaţa mea pe domnul Stelian. Sunt convins că nu a donat bani pentru campania PSD.
Despre casa de protocol pentru Traian Băsescu:
Domnul Băsescu este un client foarte cusurgiu. Eu nu mă ocup de casa lui Băsescu, nu sunt agent imobiliar. Ultima dată, RAAPSS i-a trimis o listă cu 7 case. Va trebui să-şi aleagă.
Despre vizita Victoriei Nuland:
Doamna Nuland ne-a spus să lucrăm împreună, preşedinte-premier, să nu mai sune în două locuri, să facă pace. A apreciat ce am făcut pentru Republica Moldova.