Victor Ponta: „Eu am citit draftul raportului MCV şi este un raport bun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta vorbeşte despre creşterea veniturilor                                           FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta vorbeşte despre creşterea veniturilor                                           FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a afirmat, marţi seară, că nu nu vor mai exista alte indexări ale salariilor sau pensiilor anul acesta, arătând că această indexare este oricum o „excepţie” la nivel european şi nu o regulă.

Despre creşterea pensiilor şi salariilor:

 După recuperarea salarială făcută anul trecut şi după creşterea pensiilor anul acesta, nu mai există spaţiu bugetar pentru noi măriri anul acesta. Pot să spun că la nivel european să reuşeşti să creşti salariile şi pensiile este deja o excepţie, să le mărim în câteva luni din nou ar fi nerealist.

 Noi nu putem lua niciun ban de la plafonul pensiilor private. Acela este calendarul stabilit de România de mult timp, iar statul nu are niciun fel de implicare acolo. În discuţiile cu FMI, şi Banca Mondială şi Comisia Europeană am arătat de unde urmează să luăm banii pentru indexare. Cei de la FMI au spus că modul în care am trimis bugetul la Parlament are o formă sustenabilă.

Despre discuţia cu FMI:

Eu am fost mulţumit de rezultatul negocierilor cu FMI. Nu vă luaţi după toate ziarele, cum că am avut un schimb de replici dure cu oficialii FMI. Cred că vă referiţi la discuţia cu Comisia pentru buget pe care au avut-o oficialii europeni, cu Radu Ruşanu.

Legea aprobată astăzi de a indexa pensiile aduce posibilitatea esenţială de a aplica legea, pentru că fostul Guvern a adoptat legea, dar era o zăpăceală cu salariul mediu, deci ar fi trebuit să aşteptăm nişte date de la INS.

 Despre privatizarea companiei energetice Olteniei:

Noi susţinem privatizarea majoritară a CFR Marfă, pentru că CFR Marfă este o societate pe pierdere şi nu avem bani pentru investiţii. Compania energetică Oltenia, însă, a trecut pe profit, are management privat şi acum o săptămână a încheiat un acord de un miliard de dolari cu o firmă de China. Deci trebuie privatizate acele companii care nu au management, nu au posibilităţi de investiţii, nu companii precum compania energetică Oltenia care este la polul opus.

Despre Oltchim:

Categoric nu se va repeta la CFR Marfă circul de la Oltchim. Aici vreau să fiu foarte onest şi faţă de discuţia pe care am avut-o cu preşdintele Băsescu, care a spus să venim în CSAT cu o strategie care să nu le permită tuturor să vină la licitaţie tot felul de oameni şi să repetăm situaţia de la Oltchim. În CSAT, în 5 februarie, vom prezenta o astfel de strategie pentru a chema investitori serioşi, care se numără pe degetele de la o mână. Dau un exemplu, la privatizarea de la Oltchim, garanţia e de 2 miliarde de euro, deci dacă vine cineva şi face circ, pierde 2 miliarde de euro. Nu ne mai putem permite nebunia de la Oltchim, asta am discutat şi cu preşedintele Băsescu. În acelaşi timp, garanţiile puse în procedura de privatizare ne şi permite să nu ne mai găsim în acea situaţie halucinantă.

Despre coplata spitalizării:

Noi am luat o decizie de principiu ca cei 10 lei să fie plătiţi doar la internare, nu la analize, nu la urgenţe, nu la medicul de familie. Va fi o sumă modică care nu poate fi o sumă mai mare de 10 lei. Pentru cei care nu au bani, şi 10 lei înseamnă destul de mult. Singurul lucru pe care l-am discutat cu cei de la FMI, a fost legea coplăţii , care e dată din 2011 şi va fi adoptată în martie împreună cu pachetul de bază.

Despre problemele din USL:

Doamnă, dacă vă spun că nu ne certăm, nu mă credeţi. Nu vreau să vă stric acest subiect spumos. Din prima zi de acum doi ani eu şi liderii USL am aflat că ne certăm. Şi astăzi am stat trei ore cu Antonesc să lucrăm. Relaţia personală dintre mine şi Crin Antonescu este exact cum era acum doi ani. Eu când mi-am dorit să fiu premier şi prima dată şi a doua oară mi-am asumat faptul că din poziţia de premier, absolut toată lumea de la preşedintele ţării şi preşedintele Senatului şi toată presa o să mă critice. Când ai marea majoritate a responsabilităţilor de a conduce ţara, e normal să te critice lumea, să te mai înjure. Eu nu sunt sigur că în anul de campanie la prezidenţiale o să mai vrea cineva să se afişeze cu mine. Eu sper să nu devin ca alţi oameni politici să am impresia că are toată lumea ceva cu mine. Eu nu vreau să-mi aduc aminte ce îi făceam eu domnului Boc, deci dacă mă gândesc la asta, aproape că mă gândesc că am o viaţă uşoară.

Eu nu am văzut la ce a spus Crin Antonescu o critică la Guvern. Uitaţi-vă că îmi vin critici şi de la un deputat PSD mai şugubăţ.

Există percepţia că nu mai sunt la fel de anti-Băsescu ca atunci când eram în Opoziţie. Eu fac ce cred că trebuie să fac în funcţia de premier.

Despre raportul MCV:

Eu am văzut draftul de raport MCV şi nu este atât de rău pe cât mă aşteptam. În ceea ce priveşte Guvernul, eu am avut faimoasele 11 puncte de la Barroso şi era un angajament personal în relaţia cu preşedintele CE, astfel că nu o să am de ce să mă cert cu Comisia. Trebuie să vedem ce este foarte important – să avem o Justiţie de care să fie mulţumiţi românii şi atunci o să fie mulţumiţi şi cei de la Bruxelles, pentru că în ultimii ani politicienii au avut doar obsesia MCV. Vorbind din ce trebuia să fac eu şi la nivel personal am făcut – 11 puncte din 11.

În primul rând eu am citit raportul şi este un raport bun sau poate mă luam şi eu după alte publicaţii. Nu se face nicio legătură între raportul MCV şi fondurile europene, cele mai multe programe europene blocate au fost deblocate, mâine încercăm să îl deblocăm programul POSDRU, singurul care rămâne blocat este Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltare. Singura legătură ar putea să fie obiecţiile ridicate de statele membre, dar astea au fost ridicate şi pentru Guvernul Boc şi pentru Guvernul nostru. Până la urmă o să intrăm în Schengen când se ia decizia politică, raportul MCV este doar un pretext.

Sunt menţionate în raport cele 11 puncte ale mele din vară şi sunt menţionate - pentru presa română care are o plăcere sadică să fim certaţi la Bruxelles – ca îndeplinite.  

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a citi declaraţiile premierului în timp real

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite