Vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu, la Adevărul Live. Ce spune fostul ministru al Mediului despre scandalul pe tema noului Cod Silvic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu a vorbit astăzi, la Adevărul Live, despre scandalul declanşat de noul Cod Silvic, despre tensiunile din PNL, dar şi despre situaţia lui Liviu Dragnea, care va fi tranşată abia miercuri, deşi iniţial s-a anunţat că fostul ministru al Dezvoltării va demisiona astăzi din poziţia de preşedinte executiv al PSD.

Vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu a vorbit astăzi, la Adevărul Live, despre problemele legate de adoptarea noului Cod Silvic, în contextul în care PNL a fost acuzat că ar face lobby pentru firma austriacă Schweighofer, despre problemele pe care PNL trebuie să le înfrunte în perioada următoare, dar şi despre situaţia lui Liviu Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul privind fraudele la referendum.

Barbu a arătat că problema Codului Silvic este faptul că nu se reuşeşte limitarea defrişărilor şi a opinat că soluţia Guvernului, inclusă într-un proiect venit de la Ministerul Mediului, prin care se doreşte suspendarea exporturilor de masă lemnoasă, este inutilă.

În ce priveşte problemele cu justiţia ale liderilor PNL Cătălin Predoiu, Gheorghe Ialomiţianu, dar şi Sorin Frunzăverde, vicepreşedintele liberal a subliniat că în mod clar aceştia se vor supune prevederilor Statutului, în cazul în care împotriva lor vor fi dispuse măsuri de reţinere.

Principalele declaraţii:

Adevărul: Discutăm despre Codul Silvic şi disputele pe tema adoptării noii legi. Care e poziţia PNL faţă de Codul Silvic?

Sulfina Barbu: PNL a cerut amendamente pe Codul Silvic, unele foarte justificate. Există o prevedere care încurajează tăierile pe pădurile de până în 10 hectare. Acolo vor putea tăia fără niciun fel de regulă. Am ajuns în situaţia că 90% din masa lemnoasă de conifere e valorificată de doar trei firme, printre care şi Schweighofer. Celelalte firme trebuie să împartă doar 10% din masa lemnoasă exploatată. Sunt multe firme care nu iau niciun metru cub din România. Şi aici cred că trebuie să fie o măsură transparentă. PSD a semnat aceste contracte. În 2013, când ele au expirat, PSD era la guvernare. Ponta putea să vină cu măsuri să stopeze aceste practici.

Îl vedem implicat pe Ilie Sârbu, a fost ministru în guvernul Năstase şi a patronat domeniul silviculturii. Vedem implicaţi colegii domnului Ponta în retrocedări de păduri – Adam, Hrebenciuc, pe fapte de natură penală. PSD vine şi spune că vrea să facă bine.

Adevărul: Miercuri, Codul Silvic va fi votat în Camera Deputaţilor. PSD îl va vota, preşedintele Iohannis nu mai nicio soluţie, decât să îl conteste la CCR. PNL cum va vota?

Sulfina Barbu: PNL va vota împotrivă. O altă practică a PSD este că Iohannis a trimis legea la reexaminare cu amendamente. Democratic este să iei amendamentele, să le dezbaţi în comisii, să vezi dacă sunt fundamentate. PSD a respins cererea prin vot, nu s-a intrat pe niciun articol, nici măcar nu au vrut să asculte punctele de vedere ale ONG-urilor. Nu au fost lăsaţi să vorbească. E un semnal că nu doresc o dezbatere reală. Este extrem de păgubos pentru protecţia mediului să ai aşa un asalt asupra fondului forestier.

Nu se doreşte o reglementare corectă şi europeană pentru protejarea şi conservarea sistemului forestier.

Adevărul: Ministerul Mediului a lansat în dezbatere un proiect prin care se doreşte suspendarea exporturilor de masă lemnoasă. Este o soluţie?

Sulfina Barbu: Categoric, nu. Vorbim despre lemn deja tăiat. Tot nu am mers la cauză. E o măsură care poate se impune, dar unde sunt celelalte măsuri până ce lemnul să ajungă o masă? Sunt majoritari, sunt răspunzători de ce fac.

Adevărul: Aş trece de la Codul Silvic la politica PNL. Am văzut săptămâna trecută câteva stenograme în care se văd încă rănile dintre PNL şi PDL.

Sulfina Barbu: Doamna copreşedinte Gorghiu chiar şi-a cerut scuze. Pot fi nişte orgolii ale unor politicieni, dar această construcţie a fost aprobată de noi toţi, de peste 2000 de membri care au participat la Congres. S-a dovedit o construcţie bună, a dat preşedintele României. Se vede în sondajele de opinie că atunci când ai un număr mai mare de parlamentari, de consilieri, eşti mai vizibil în Opoziţie şi poţi lua nişte decizii. Eu sper că a fost un accident de parcurs. Sunt convinsă că a fost un accident , discuţiile au fost lămuritoare şi nu vom mai avea derapaje.

Obiectivul nostru a fost să construim un partid care să devină alternativă la PSD.

Nimeni din PNL nu îşi poate permite să neglijeze semnătura preşedintelui Iohannis, pusă pe Protocolul de fuziune. Suntem şi noi datori să nu facem greşeli şi să nu îl afectăm pe domnul preşedinte prin acţiunile noastre interne. Avem datoria să ne comportăm matur.

Adevărul: Aveţi nişte modalităţi de sancţiune, totuşi. Aţi trecut cam repede peste acest subiect.

Sulfina Barbu: Sigur, avem sancţiuni, dar sunt pentru declaraţii publice. Aici a fost vorba despre o discuţie privată.  Cred că domnul Atanasiu nu s-a simţit deloc bine, iar explicaţiile sale au fost o sancţiune în sine.

Adevărul: Ce faceţi cu domnii Frunzăverde şi Adomniţei ?

Sulfina Barbu: Pe 23 mai, Statutul noului PNL va fi aprobat la Piteşti. Adomniţei e suspendat din funcţie până la clarificarea situaţiei. E valabil şi pentru Frunzăverde. Funcţionează mecanismele pe care le-am adoptat în Statut.

Adevărul : Atanasiu se plângea că PDL nu racolează parlamentari. V-aţi decis ? Vreţi să atrageţi parlamentari sau aşteptaţi alegerile ?

Sulfina Barbu: PNL şi-a luat un angajament în noiembrie. In noiembrie, am pierdut sute de aleşi locali. Când critici traseismul politic, nu îl poţi practica. Noi am spus de la început şi ne ţinem de cuvânt. Toţi cei care aderă la ideile noastre, de a critica măsurile pe care Guvernul le ia, sunt bineveniţi să activeze alături de noi, dar nu în PNL. Ne-am dus de fiecare dată la colegi, am discutat om cu om. Aici, cred că viziunea e corectă. In luna iunie, probabil, PNL are datoria să depună o moţiune de cenzură pe care să o dezbatem. Dacă va coagula o majoritate în actuala sesiune parlamentară, nu ştiu.     

Cel mai târziu în 2016, după alegeri, PNL va avea majoritate.

Adevărul : Nu credeţi că vă face mai mult rău depunerea unei moţiuni ?

Sulfina Barbu: Nu cred că ne face rău. Până la moţiunea împotriva Guvernului Ungureanu a fost un număr impresionant de moţiuni de cenzură, moţiuni depuse de Ponta.

Adevărul : Credeţi că e mai bine ca PNL să intre acum la guvernare, din punct de vedere strict electoral ?

Sulfina Barbu : Cred că ar fi mai bine să intrăm la guvernare în 2016, după alegeri. Dacă ne uităm la interesul României, măsurile pe care le instituie Ponta sunt grave. Vă dau un exemplu: taxele şi impozitele. Cred că ar fi bine să fie schimbat acest guvern cu unul responsabil care să dinamizeze zona de fonduri europene, dezvoltare a infrastructurii.

Adevărul: Domnul Predoiu începe să fie tot mai contestat. Cât de sigură sunteţi că va premier ?

Sulfina Barbu: Sunt lucruri stabilite. Predoiu a fost soluţia acceptată de PNL.  

Adevărul : Se pare că are un dosar la DNA domnul Predoiu.

Sulfina Barbu : Dacă va avea vreo calitate în vreun dosar care să pună în pericol partidul, a anunţat că îşi va da demisia din toate funcţiile. Să lăsăm lucrurile să fie analizate aşa cum e firesc. Că va fi chemat ca martor, să dea o declaraţie vom vedea. Regulile valabile pentru toţi membrii PNL sunt valabile şi pentru domnul Predoiu.

Adevărul: Să spunem că se va retrage. Locul de premier va reveni PDL ?

Sulfina Barbu: Sunt lucruri semnate, parafate. Mă bazez pe seriozitatea celor din PNL. Chiar nu mi-aş face griji cât timp discutăm despre onorabilitate în politică.

Adevărul: Vom vedea un guvern din umbră la PNL, nu doar un premier ?

Sulfina Barbu: Avem variante pe fiecare domeniu. Ii ştim, cu nume şi prenume. Pe unele domenii sunt şi câte trei, dar cred că e un lucru bun, ai de unde alege. E un lucru bun că există o resursă umană implicată. Nu aici e problema. Când va fi momentul, şi premierul desemnat, şi construcţia politică vizavi de majoritatea parlamentară va da linii directoare pentru oameni cu nume şi prenume. 

 Adevărul: Ce spuneţi despre situaţia domnului Dragnea?

Sulfina Barbu: Ar fi trebuit sancţionat. Acolo sunt acuzaţii că a instigat membrii PSD să meargă să semneze în locul unor cetăţeni, să modifice CNP-ul unor persoane pe care le-au plimbat, să meargă cu urna mobilă în mod fraudulos, e dat exemplul Spitalului din Alexandria. Simbolistica acestei decizii a instanţei este că niciun politician nu mai are voie să influenţeze vreun vot. Alegerile libere reprezintă principalul câştig avut după 1989. Atunci când e influenţat un vot se încalcă un drept fundamental al fiecăruia de a vota după propria conştiinţă.

Adevărul: Aveţi un candidat pentru Primăria Capitalei?

Sulfina Barbu: Suntem aproape de finalizarea criteriilor şi a calendarului. Până în octombrie vrem să avem parcurse etapele de desemnare a candidaţilor. Există şi un sistem de punctaj pentru cine doreşte să acceadă la funcţii. Contează cariera politică, profesională, activitatea politică. Inscrierile vor fi în iunie ca,pe perioada de vară, toţi cei care doresc să candideze să îşi crească notorietatea.   

Este extrem de important Bucureştiul, are 10% din votanţii României. Are foarte mult de lucru următoarea echipă pentru ca acest oraş să devină Capitală europeană. 

 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite