USL cheamă alegătorii să-i trieze candidaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modelul american de validare a candidaţilor va fi aplicat de Opoziţia din România.

USL îşi va desemna candidaţii la alegerile locale şi parlamentare până în luna iunie,  în urma unor alegeri preliminare deschise tuturor cetăţenilor, a anunţat, ieri,  preşedintele PSD, Victor Ponta.  Conducerea USL a luat, ieri, această decizie fără a definitiva însă proiectul pe baza cărora va avea loc scrutinul, care va fi redactat până la începutul lunii februarie. Modelul alegerilor preliminare este practicat în Statele Unite ale Americii.

„Vom trece printr-un proces de validare publică, poate fi numit de genul alegerilor preliminare deschise, deci nu în interiorul partidelor, ci cu toţi cetăţenii, dar care va presupune validarea candidaţilor şi identificarea celorlalţi candidaţi", a explicat, ieri, liderul PSD, Victor Ponta.

O neclaritate  a procedurii declanşate de USL se leagă de situaţia celor care au fost desemnaţi deja candidaţi de conducerile centrale ale celor două partide. USL şi-a desemnat, deja, candidaţii comuni pentru consiliile judeţene şi pentru primăriile capitalelor de judeţe. În plus,  conducerea PSD a decis ca actualii săi parlamentari să reprezinte partidul la  alegerile legislative. „Eu (Victor Ponta, n.r.) voi fi candidat în colegiul din municipiul Tg. Jiu, dar trebuie alături de primarul de acolo, alături de candidatul la Senat, alături de candidatul la CJ, trebuie să demonstrez prin nişte alegeri deschise, nu doar de membrii de partid că avem un sprijin în colegiul respectiv pentru a candida", a explicat Ponta.

Cum funcţionează sistemul în SUA

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat că liberalii nu au luat încă o decizie prin care să stipuleze că actualii parlamentari vor fi viitori candidaţi în colegiile lor, dar a menţionat că marea majoritate a acestora poate candida din nou. Sistemul alegerilor preliminare este folosit de mai multă vreme în SUA, dar regulile variază de la un stat la altul. În unele state se foloseşte aşa-numitul sistem al alegerilor închise, la care participă doar cei care au carnet de  partid.

 Alte state folosesc aşa-numitul sistem deschis la care poate participa orice alegător. Acest sistem presupune însă un risc: aşa-numitul „vot tactic". Este vorba de cazurile în care alegătorii unui partid votează candidatul mai slab al adversarului din dorinţa de a-şi slăbi competitorii politici. În 1998,  Fred Tuttle a fost desemnat drept candidat al republicanilor pentru Senat, în Vermont, cu voturile unor alegători ai Partidului Democrat. Ulterior, Tuttle le-a cerut alegătorilor să îl voteze pe candidatul democrat Patrick Leahy care a şi câştigat competiţia.

Sistemul a fost copiat şi de socialiştii francezi, care au organizat, recent,  alegeri preliminare, la care au putut participa toţi alegătorii cu condiţia achitării unei taxe de un euro. La scrutin au participat mai mult de trei milioane de oameni. 

2004: alegeri interne cu scandal la PSD

- Pe 5 septembrie 2004, PSD a organizat alegeri interne pentru definitivarea listelor de candidaţi pentru Parlament.
- Scrutinul a fost urmat de un scandal mediatic, după ce presa a descopeirt că unii candidaţi au obţinut mai multe voturi decât numărul de membri de partid.
- În Suceava, Octav Cozmâncă a obţinut 18.022 de voturi deşi la scrutin au participat 15.710 de pesedişti. În judeţul Vrancea, Miron Mitrea a avut 13.539 de voturi obţinute de la 13.155 de votanţi.
- În judeţul Mehedinţi, Eugen Nicolicea a primit 10.200 de voturi deşi au fost înregistraţi doar 9.918 votanţi. În judeţul Cluj, Vasile Dâncu a strâns  8.580 de voturi de la 8.534 de membri de partid prezenţi la vot în ziua de 5 septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite