UPDATE VIDEO Barroso, după întâlnirea cu Ponta: „Politicienii să se dea la o parte când sunt acuzaţi de corupţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta se întâlneşte cu Jose Manuel Barroso  FOTO Adevărul
Victor Ponta se întâlneşte cu Jose Manuel Barroso  FOTO Adevărul

Comisia Europeană aşteaptă să constate în continuare progrese în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, dar şi ca politicienii să ofere un exemplu "dându-se la o parte" atunci când există acuzaţii de corupţie sau decizii privind integritatea, a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

UPDATE 17.01 Premierul Victor Ponta se va întâlni, luni, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

UPDATE 16.58 Premierul Victor Ponta a explicat, la Bruxelles, că "oficialii Comisiei Europene nu au avut obiecţii faţă de noul statut propus al parlamentarilor şi trebuie văzut dacă bugetul pe 2013 mai poate fi aprobat ca efect al deciziei preşedintelui de a trimite Parlamentului spre reexaminare acest statut".

„Cu noua situaţie politică, un nou guvern şi un nou Parlament, trebuie accelerat procesul de reformă. Vrem să vedem progrese în continuare legat de independenţa justiţiei şi aşteptăm ca politicul, politicienii, să dea un exemplu dându-se la o parte, atunci când există decizii privind integritatea sau acuzaţii de corupţie", a spus Barroso, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta.

Oficialul european a adăugat că CE aşteaptă să vadă progrese şi în cazul numirilor în „posturi cheie" din justiţie.

Barroso a cerut „exemple acolo unde sunt acuzatii de corupţie".

„Trebuie să vedem progrese în numirea persoanelor în justiţie, noul guvern şi noul parlament trebuie să dea un exemplu acolo unde sunt probleme de corupţie", a spus Jose Manuel Barroso la finalul discuţiei pe care a avut-o cu Victor Ponta inclusiv pe tema Raportului MCV. Preşedintele CE a accentuat şi care sunt instituţiile pe care recomandările sale le vizează: "e nevoie ca noul guvern, noul parlament să stimuleze reformele".

  Referitor la includerea campaniilor de presă în raportul pe Justiţie, Barroso a spus că libertatea presei e sacrosanctă, dar în acelaşi timp trebuie să ne exprimăm îngrijorarea când ni se aduc la cunoştinţă campanii orchestrate împotriva independenţei justiţiei".

"De fapt, chestiunile legate de pluralismul media şi standardele sale sunt unele dintre chestiunile ridicate mereu de CE în statele membre şi în afara UE. În primul rând, libertatea presei este sacră şi CE o apără. Nu avem nicio intenţie de a propune ca CE să reglementeze media şi vom fi primii care vom condamna orice reguli etice privind jurnaliştii', a declarat Barroso.

Preşedintele CE a susţinut totodată că la Bruxelles au fost primite plângeri nu doar din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Curţii Constituţionale (CC), ci şi din partea a numeroase organizaţii civice.

„Am discutat situaţia economică, am salutat eforturile guvernului de a reduce deficitul. E o mare realizare, mai ales in cadrul dificultăţilor economice“, a explicat Barroso.

„Am rugat sa accelereze reformele si sa aplice rapid programul de ajustare in derulare“, a afirmat preşedintele CE

„Apreciez eforuturile facute de premierul Ponta pe parcursul ultimelor sase luni pentru a respecta angajamentele din iulie 2012“, a mai spus preşedintele CE.

Premierul Ponta l-a informat pe preşedintele CE că intenţionează să transmită tuturor şefilor de stat şi de guvern din UE o scrisoare semnată atât de el, cât şi de preşedintele Băsescu şi liderii celor două Camere ale Parlamentului în vederea unei decizii favorabile aderării României la Schengen.

Anunţul privind intenţia transmiterii către ţările membre Uniunii Europene a unei scrisori comune a Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului pe tema aderării la spaţiul Schengen a fost prezentat de premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

„L-am informat pe preşedintele Comisiei Europene că intenţionăm să trimitem o scrisoare comună, semnată de preşedintele ţării, de mine în calitate de prim-ministru şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, în legătură cu aderarea României la Schengen, poate în martie", a spus Ponta.

El a adăugat că speră ca sprijinul Comisiei Europene pentru aderarea României la Schengen să aibă în martie rezultate pozitive.

În ce context s-a desfăşurat întâlnirea

Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray.

El a spus că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanţi de înalt nivel au fost supuşi presiunii prin intermediul presei.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că este de acord cu observaţia Comisiei Europene privind exercitarea unor presiuni media asupra judecătorilor, spunând că şi el a văzut astfel de presiuni şi că se va delimita de toate aceste practici.

Ponta se va întâlni cu Rompuy

Discuţiile au loc după ce miercuri, Comisia Europeană (CE) a publicat raportul MCV, critic la adresa României.

În cursul dimineţii, Ponta s-a întâlnit cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională. Principala temă de discuţie dintre cei doi a fost deblocarea fondurilor europene.

Ulterior, Ponta s-a întâlnit cu Barroso, discuţia fiind în desfăşurare la această oră. Unul dintre subiectele discutate, este potrivit unor surse guvernamentale, cel al celor doi miniştrii menţionaţi în raportul MCV ca având probleme de corupţie.

După-masă Victor Ponta se va întâlni şi cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

În delegaţia care îl însoţeşte pe Victor Ponta la Bruxelles se află şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, dar şi consilierul de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru Luminiţa Odobescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite