UPDATE Rovana Plumb: „Am impus RMGC o garanţie financiară de mediu dublă, de 146 de milioane de dolari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului, Rovana Plumb FOTO Arhiva Adevărul
Ministrul Mediului, Rovana Plumb FOTO Arhiva Adevărul

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a afirmat marţi, în cadrul Comisiei speciale privind proiectul Roşia Montană, că ministerul pe care îl conduce nu a dat acordul de mediu şi nicio derogare de la legislaţia în vigoare pentru acest proiect, în schimb a impus RMGC o garanţie de mediu de 146 de milioane de dolari.

UPDATE Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat marţi, la audierile din Comisia specială pentru Roşia Montană, că ministerul a impus RMGC, în noul proiect, o garanţie de mediu dublă, de 146 de milioane de dolari, care să acopere reabilitarea minei la standarde de mediu.

„Statul a impus o garanţie de mediu dublă, de la 76 de milioane de dolari la 146 de milioane de dolari. Garanţia va acoperi închiderea şi reabilitarea ecologică a minei la standarde de mediu“, a mai spus Rovana Plumb.

Totodată, a precizat că statul a impus şi garanţii suplimentare pentru accidente, de 25 de milioane de dolari.

UPDATE "Ministerul Mediului a acţionat ca reprezentant al statului român şi s-a asigurat că, indiferent de operatorul care va acţiona în România, mediul să fie respectat. Ministerul a respins proiectul vechi şi a impus standarde cerute de legislaţia europeană. Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu şi nicio derogare de la legislaţia în vigoare, a cerut şi impus condiţii şi standarde de mediu, astfel încât să nu existe niciun prejudiciu la nivelul cetăţenilor", a declarat  Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, concentraţia de cianură a fost redusă pentru proiectul Roşia Montană.

„În actuala variantă a proiectului, statul a impus o garanţie de mediu dublă faţă de ceea ce prevedea vechiul proiect, de 76 de milioane de dolari la 146 milioane de dolari. De asemenea, am redus concentraţia de cianură la o treime din media europeană. Ne-am asigurat că investitorul va utiliza cea mai nouă tehnologie, astfel încât concentraţia să fie una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Poluarea istorică va cădea în sarcina poluatorului. În prezent, statul român are capabilitatea de a putea monitoriza, controla condiţiile de mediu, dar nu are capacitatea de a plăti 300 de milioane de euro pentru depoluarea istorică“, a explicat ministrul.

Preşedintele Comisiei speciale privind proiectul Roşia Montană, Darius Vâlcov, a anunţat luni programul audierilor şi instituţiile, printre care Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Preşedinţia României, care vor fi solicitate să-şi exprime un punct de vedere cu privire la actul normativ, precum şi programul deplasării de miercuri din zona minieră.

Săptămâna viitoare, vor fi invitaţi la audieri reprezentanţi ai Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, S.C. Minvest S.A. Deva, Ministerul Economiei, Roşia Montană Gold Corporation, Gabriel Resources, Institutul Geologic al României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Bugetului, Ministerul Pădurilor şi Apelor, SRI, SIE.

„Vom solicita, de asemenea, puncte de vedere şi vom invita la dezbateri Academia Română, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Greco-Catolică, Biserica Reformată, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Unitariană. Vom solicita puncte de vedere de la Preşedinţia României, BNR, Academia de Studii Economice, Uniunea Arhitecţilor din România şi vom invita şi Ministerul Dezvoltării, săptămâna viitoare, la audieri“, a mai spus Vâlcov.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite