Ţuţuianu: SRI a transmis, în primul trimestru din 2017, peste 1.700 de informări, majoritatea către Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, marţi, la Parlament, că SRI a remis, în primul trimestru din 2017, peste 1.700 de informări, majoritatea fiind transmise Guvernului.  Tot marţi, Ţuţuianu a mai spus că s-a constatat faptul că legislaţia care reglementează activitatea Serviciului trebuie actualizată, în condiţiile în care SRI funcţionează pe baza unor legi de la începutul anilor 90.

„În trimestrul unu al anului 2017, Serviciul a elaborat şi remis factorilor de decizie, la nivel central şi în plan local, peste 1.700 de informări. Majoritatea acestor informări au fost adresate factorilor de decizie din plan central şi, în principal, Executivului. Au fost transmise informări Guvernului, Aministraţiei Prezidenţiale, Parlamentului, instituţiilor cu atribuţii în securitatea naţională, sistemului judiciar sau altor instituţii care sunt independente”, a declarat preşedintele Comsiei de control al SRI.

Senatorul PSD a vorbit şi despre  controalele efectuate, în ultimele patru săptămâni, la nivelul unităţilor centrale ale SRI, prin care s-a dorit măsurarea eficienţei instituţiei.
„Am realizat în ultimele trei săptămâni de zile, poate chiar patru, mai multe activităţi de control la unităţi centrale ale SRI. În acest context am analizat actualitatea bazei legale a acelei normative interne, am solicitat şi ne-au fost puse la dispoziţie documente de planificare a activităţii şi evaluări ale modului în care acestea au fost realizate în primul trimestru al anului în curs”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.

Ţuţuianu a precizat că prima concluzie a acestor controale de la unităţi centrale ale SRI o reprezintă nevoia actualizării cadrului legislativ care reglementează activitatea Serviciului Român de Informaţii, de vreme ce funcţionarea instituţiei este reglementată prin legi ce datează de la începutul anilor 90.
„Prima concluzie: cadrul legislativ care reglementează activitatea SRI trebuie actualizat potrivit noilor realităţi care, obiectiv vorbind, nu mai sunt atât de recente. România este membru NATO şi UE, iar Serviciul îşi desfăşoară activitatea pe baza unor legi de la începutul anilor 90. Controlul ne-a reliefat încă o dată nevoia de modificare şi completare a legislaţiei şi aducerea ei la zi”, a precizat senatorul PSD.

A doua concluzie la care s-a ajuns este aceea  că reglementările interne ale SRI asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi că există proceduri care să prevină exercitarea abuzivă a prerogativelor legale ale SRI.

„O a doua chestiune pe care am putut-o constata este că reglementările interne ale instituţiei asigură respectarea drepturilor şi libetăţilor cetăţeneşti, că există proceduri interne şi mecanisme de prevenire a eventualelor încălcări ale legii sau care să prevină exercitarea abuzivă a prerogativelor conferite de lege Serviciului în obţinerea informaţiilor necesare informării beneficiarilor”, a afirmat Adrian Ţuţuianu, preşedintelei Comisie de control a SRI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite