Trecerea STS la MAI, încă un pas şi devine lege. Deputaţii au trimis proiectul la Senat, fără dezbatere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul cu STS a pornit de la accidentul aviatic din Apuseni FOTO Arhiva Adevărul
Scandalul cu STS a pornit de la accidentul aviatic din Apuseni FOTO Arhiva Adevărul

Proiectul de lege iniţiat de PSD prin care STS va fi transferat de la CSAT la MAI, sub conducerea directă a premierului Victor Ponta, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de act normativ, urmând ca Senatul să ia decizia finală. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor deoarece termenul de dezbatere - 20 martie 2014 - a fost depăşit.

Liderul deputaţilor PDL, Gheorghe Tinel, a criticat în plenul Camerei Deputaţilor adoptarea tacită a acestui proiect de lege. „Este un proiect foarte important şi nu trebuia folosit niciun tertip pentru a eluda dezbaterea. Acest act normativ, chiar dacă dumneavoastră l-aţi pasat Senatului, ar fi trebuit dezbătut în Camera Deputaţilor. Nu putem ocoli cea mai importantă Cameră“, a spus Gheorghe Tinel. În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a explicat că doar se aplică Regulamentul.

Premierul Victor Ponta a cerut Parlamentului să treacă STS în subordinea Ministerului din Interne, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-l demită în CSAT pe Marcel Opriş, şeful STS. În proiect se arată că la data intrării în vigoare a acestui proiect de lege MAI va prelua de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente.

PNL vrea STS în CSAT

În acest moment, conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este asigurată de un director cu rang de secretar de stat, numit de CSAT, la propunerea preşedintelui acestuia. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale răspunde în faţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru activitatea pe care o desfaşoară şi prezintă acestuia rapoarte anuale. Generalul Marcel Opriş conduce STS din 7 decembrie 2005, fiind numit în funcţie prin Hotărârea CSAT 164 din acea dată.

Întrebat dacă STS ar trebui să fie în subordinea CSAT sau a ministerului de Interne, Crin Antonescu, avea o opinie direrită faţă de Victor Ponta, încă din momentul în care exista USL. „Locul STS-ului, mai degrabă la CSAT sau oricum sub o formă sau alta şi la CSAT. Voi dori să ascult şi părerea celui care va fi ministru de Interne, Klaus Iohannis “, a spus copreşedintele USL, în total dezacord cu partenereul său de alianţă. Totuşi, Crin Antonescu are un punct de vedere comun cu al premierului: „ Cred că locul serviciului 112 este la Guvern“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite