PNL se opune legii STS în varianta susţinută de PSD. „Ar fi periculos să fie pe acelaşi plan cu SRI şi SIE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul deputa'ilor PNL, George Scutaru FOTO Mediafax
Liderul deputa'ilor PNL, George Scutaru FOTO Mediafax

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, anunţă că parlamentarii PNL se vor abţine de la votul asupra proiectului de lege STS, în sensul trecerii serviciului sub control parlamentar, idee susţinută de preşedintele PSD Victor Ponta.

„Am văzut declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta după întâlnirea cu parlamentarii grupului minorităţilor naţionale privind amendarea proiectului de lege al STS, iar lucrurile par foarte confuze şi nu mi se par că ar aduce clarificări. Controlul parlamentar asupra STS este prezentat ca o mare realizare, doar că acesta există în prezent şi este menţionat foarte clar în Legea 92/1996 de funcţionare şi organizare a STS. Controlul parlamentar asupra STS se exercită de comisiile de apărare din Cameră şi Senat“, a declarat Scutaru, pentru Mediafax.

De aceea, liderul deputaţilor PNL crede că o comisie înfiinţată special pentru controlul activităţii STS ar transforma STS într-un serviciu de informaţii asemnea SRI sau SIE. „Mai sunt două comisii pentru controlul SRI şi SIE, două comisii parlamentare distincte, dar vorbim de două servicii de informaţii. A transforma STS dintr-o autoritate care are rol de asigurare şi protecţie a comunicaţiilor de stat într-un serviciu de informaţii mi se pare un lucru periculos. Apariţia unei comisii parlamentare distincte pentru controlul STS ar ridica STS la nivelul SRI şi SIE şi ar modifica actuala arhitectură instituţională de securitate“, a susţinut Scutaru.

În plus, liderul PNL spune că punctul de vedere al lui Klaus Iohannis, propus pentru a prelua portofoliul de la Interne, este esenţial. „Ni se pare firesc ca asupra proiectului de lege să se pronunţe şi domnul Klaus Iohannis atunci când îşi va lua în primire postul de ministru de Interne“, a declarat George Scutaru, pentru Mediafax.

Propunerea legislativă a fost semnată de 153 de senatori şi deputaţi, dintre care doar unul liberal ( George Scutaru). Proiectul a mai fost semnat şi de deputatul PC Damian Florea, iar restul semnăturilor aparţin în totalitate parlamentarilor social-democraţi.

Ponta susţine modificarea proiectului

Victor Ponta a declarat, luni, după întâlnirea cu reprezentanţii Grupului minorităţilor din Parlament, că i s-a propus găsirea unei formule mai bune pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care ar trebui să treacă sub control parlamentar, iar serviciul 112 să rămână la Ministerul de Interne.

„Domnul Pambuccian mi-a propus, în numele Grupului, ca la proiectul de lege privind STS, să încercăm să găsim în Parlament, o formulă chiar mai bună decât cea propusă de Guvern, şi anume Serviciul 112, care peste tot în lume este la Ministerul de Interne, să treacă la Ministerul de Interne, iar STS să fie sub control parlamentar“, a spus Victor Ponta.

Ponta a mai spus că Varujan Pambuccian va lucra cu ceilalţi parlamentari de profil la amendamente pe proiectul de lege al Guvernului. „Am spus că grupurile noastre parlamentare susţin o modificare a proiectului în acest fel, Serviciul 112, ca peste tot în Europa, să fie la Ministerul de Interne, la Departamentul pe care îl conduce domnul Arafat, iar STS nu la Guvern, nu la Preşedinţie, şi anume la Parlament", a spus premierul Ponta.

Liberalii se codesc să mai voteze legea STS

PNL a dat semne încă de săptămâna trecută că nu mai pare la fel de dispus să voteze legea prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va fi transferat din CSAT la Ministerul de Interne, sub conducerea directă a premierului Victor Ponta.

Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor a dezbătut legea STS într-un moment nefast pentru liberali. Înţelegerile dintre PSD şi PNL privind numirea lui Klaus Iohannis în fruntea de vicepremier tocmai eşuaseră, iar la aceeaşi oră, PSD îşi oficializa noua alianţă alături de UNPR şi PC, numită USD. Aceste două evenimente au cântărit greu pentru liberali, care au cerut ca discuţiile să fie amânate, până când va fi instalat oficial noul ministru de Interne, Klaus Iohannis.
Poziţia parlamentarilor PNL nu i-a picat bine premierului Victor Ponta, care a anunţat, din studioul RTV, că liberalii nu s-au ţinut din nou de cuvânt. „Mai e mult până trece Legea privind STS. Am văzut că, acum, colegii liberali au zis că se mai gândesc“, a arătat Ponta.

Replica lui Crin Antonescu a venit după numai două ore, din acelaşi studio de televiziune.  Antonescu a fost întrebat dacă STS ar trebui să fie în subordinea CSAT sau a ministerului de Interne. „Locul STS-ului, mai degrabă la CSAT sau oricum sub o formă sau alta şi la CSAT. Voi dori să ascult şi părerea celui care va fi ministru de Interne, Klaus Iohannis “, a spus copreşedintele USL, în total dezacord cu partenereul său de alianţă. Totuşi, Crin Antonescu are un punct de vedere comun cu al premierului: „ Cred că locul serviciului 112 este la Guvern“.

Pe aceeaşi temă:

Ponta, după întâlnirea cu minorităţile: Am discutat despre trecerea 112 la Interne, iar STS sub control parlamentar

Victor Ponta a declarat, luni, după întâlnirea cu reprezentanţii Grupului minorităţilor din Parlament, că i s-a propus găsirea unei formule mai bune pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care ar trebui să treacă sub control parlamentar, iar serviciul 112 să rămână la Ministerul de Interne.

Liberalii se codesc să mai voteze legea STS

PNL nu mai pare la fel de dispus să voteze legea prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va fi transferat din CSAT la Ministerul de Interne, sub conducerea directă a premierului Victor Ponta. Premierul a cerut votarea în regim de urgenţă a legii, spre a-l putea schimba imediat pe directorul STS, Marcel Opriş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite