Trăinicia Coaliţiei, testată de legile pentru alegerea primarilor şi consilierilor locali
0Coaliţia este pusă, din nou, în faţa deciziei privind modul de alegere a primarilor, într-un tur sau două, dar şi dacă va introduce pentru următorul scrutin cote de gen. Tradiţional, PSD şi UDMR se opun revenirii la alegerea primarilor în două tururi, în timp ce PNL are o părere contrară.
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului Camerei Deputaţilor de luni a fost inclus un proiect de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Deşi ca semnatari erau aleşi ai PMP, dezbaterea şi votul tot presupuneau asumarea unei decizii clare inclusiv a formaţiunilor Coaliţiei. În urmă cu o lună, tot o asemenea iniţiativă a dus la un scandal între PSD şi PNL. Însă proiectul nu a mai fost discutat, deputaţii blocându-se timp de o oră pe cearta privind respingerea „Legii suveranităţii”, un demers al unor aleşi neafiliaţi şi din AUR. Cu toate acestea, subiectul ar urma să fie discutat la următoarea şedinţă dedicată dezbaterilor plenare.
Cu sau fără cote de gen
Cu raport de respingere a intrat pe ordinea de zi o altă iniţiativă, semnată de nu mai puţin de 154 de deputaţi şi senatori, însă în noiembrie 2016, când era o altă legislatură. Proiectul prevede obligativitatea ca pe listele pentru consiliile locale şi pentru consiliile judeţene minimum 30% dintre candidaţi să fie femei. „Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să se asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat”, prevede amendamentul. În actuala legislaţie nu este prevăzută vreo cotă de gen. Iniţiativa, deşi veche, are printre semnatari inclusiv actuali lideri politici, cum ar fi Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Ionuţ Stroe, Kelemen Hunor, Cseke Attila, Radu Oprea şi Mihai Fifor.
De altfel, la nivel parlamentar a fost depusă o iniţiativă, semnată în martie 2022 de 60 de aleşi ai PNL, PSD, UDMR şi USR, prin care se stabileşte că pe listele de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat trebuie să fie minimum o treime femei, iar o parte dintre acestea să fie pe locuri eligibile. În prezent, doar 17% dintre parlamentari sunt femei, cu 2% mai puţin faţă de legislatura 2016-2020.