Traian Băsescu: România nu are nevoie de o frontieră cu Federaţia Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, la TVR, despre problemele pe care le are Elena Udrea cu Justiţia, despre realizările celor două mandate de preşedinte, despre situaţia tensionată din regiune, dar şi despre cum ar trebui să arate un nou Cod Electoral.

Principalele declaraţii ale fostului preşedinte:

În urmă cu opt zile, la Congresul PMP, aţi spus că vă simţiţi dator să vă apăraţi mandatul. Vă rog să începeţi.

Ar trebui să vorbesc câteva ore. În primul rând, o Justiţie funcţională. Nu spun perfectă. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în mandatul meu cu România din punct de vedere al securităţii naţionale: un parteneriat extrem de puternic cu SUA, baza de la Deveselu, de la Kogalniceanu. La summitul NATO s-a stabilit înfiinţarea de comandamente şi nu a fost uşor, se dorea foarte mult ca România să fie în comandamentul de la Secin. A trebuit să facem o mişcare strategică, să ne mutăm pe flancul sudic. Aş spune că România are zece mii de kilometri suprafaţă în plus. România are mai multă suprafaţă prin câştigarea procesului de la Haga. Nu ezit să spun că am trecut ţara prin criză. Îndrăznesc să spun că am negociat în favoarea României bugetul 2016-2020. Am accelerat toate procesele de a rămâne conectaţi de eurozonă.

Cum comentaţi acuzele unei anumite părţi a populaţiei cum că Justiţia a început anchetarea Elenei Udrea după ce v-aţi încheiat mandatul?

Este o minciună. Nu am avut nicio informaţie până am plecat că Elena Udrea ar fi implicată în lucruri ilegale. Doamna Udrea nu a fost chemată să dea o declaraţie în Gala Bute. Nu voi intra în corul mediatic care se desfăşoară la adresa Elenei Udrea. Voi respecta ceea ce am respectat în tot mandatul meu, şi anume, comportamentul de a nu influenţa o decizie. Orice aş spune despre dosare, fie că vorbim de „Gala Bute“ sau „Microsoft“, i-aş face un deserviciu.

Vă pot spune despre mine. Am încredere în acest om. Când un judecător va spune că este vinovată, voi recunoaşte decizia judecătorului. Şi DNA spune că prezumţia de nevinovăţie funcţionează. Ultimul meu gest ca preşedinte a fost avizul pentru începerea urmăririi penale pentru cinci foşti miniştri. Am încheiat conferinţa de presă spunând că aceşti oameni nu sunt vinovaţi în acest moment. Ei merg în faţa Justiţiei.

Este şi aşa un linşaj mediatic şi presa a început să observe că domnul Voiculescu a fost anchetat vreo zece ani în libertate, Adrian Nastase... şi din acest motiv nu doresc să comentez.

Elena Udrea are cereri de arestare pentru trei dosare.

Recunosc că e o situaţie de Guiness Book, e aşa, o avalanşă pentru care trebuie să fii extrem de tare să rezişti, altfel te prăbuşeşti moral, iar un om care nu se mai poate bate e dărâmat. Eu o ştiu pe Elena Udrea ca un om care nu minte şi în care poţi să ai încredere. Eu nu am auzit-o pe femeia asta să ia bani, sunt 11 ani de când lucrez cu ea şi recunosc ca am investit enorm. Am închis subiectul Elena Udrea. Am încredere şi în Justiţie şi în Elena Udrea.

Pe de altă parte, doamna Udrea a vorbit despre două persoane de la vârful instituţiilor: SRI şi DNA.

Fiecare are dreptul să spună ce crede şi ce ştie. Este datoria instituţiilor să ancheteze astfel de suspiciuni. Nu este calitatea mea să le comentez. Un om, într-o instituţie, poate greşi, dar asta nu înseamnă blamarea instituţiei. Niciodată nu am să spun că SRI este o instituţie compromisă. România are două servicii de informaţii extrem de puternice. Legile siguranţei naţionale trebuie să aducă subcontrol real.

Eu am trimis un set de legi din 2006 în Parlament. Niciodată nu am avurtsuficientă susţinere pentru ca ele să fie dezbătute. Au trecut aproape nouă ani de când am trimis acel set. Noi funcţionăm pe legislaţia din 1990. Preşedintele poate să ceară, dar Parlamentul decide.

Ar trebui numit repede un nou director la SRI şi SIE?

Privind la situaţia regională şi de securitate, ambele servicii trebuie să primească imediat directori civili. Este vital să se întâmple.

Mai mulţi miniştri din Cabinetul Boc au probleme cu Jusitţia

Dacă vă aduceţi aminte, eu nu am susţinut pe nimeni în faţa Justiţiei şi nimeni nu a găsit un culcuş la mine. Un preşedinte are misiunea de a lăsa instituţiile să funcţioneze.

Domnul Sandu spune că au ajuns bani la campania prezidenţială a PDL.

Nu am cunoştinţă de acest lucru pentru că nu mi-am gestionat campaniile. Nu m-am ocupat de finanţarea campaniilor mele. Un candidat nu se poate ocupa de finanţarea campaniilor. Nu vreau să dedic emisiunea denunţătorilor.

Parlamentul a respins cererea DIICOT care l-a vizat pe Vosganian. Se situează Vosganian deasupra legii?

La Elena Udrea s-a votat patru cereri într-o noapte. S-a făcut bine remarca aceea: care este femeia şi care este bărbat. Elena Udrea nu a contrazis ce a susţinut timp de zece ani: că Justiţia trebuie să funcţioneze. Va trebui umblat la Constituţie. Să nu existe imunitate pentru abuz în serviciu, corupţie. Trebuie să existe tratament egal. Domnul Voiculescu a tocat zece ani Justiţia şi nimeni nu a cerut măsuri preventive elementare.

Aţi spus că aţi venit să vorbiţi despre dvs. Am văzut o reacţie pe pagina de Facebook.

Nu am avut niciodată nici firmă, nici conturi în străinătate. Ce să vă spun mai mult.

Aveţi nişte notiţe acolo.

Mă aşteptam să vă intereseze Republica Moldova, Ucraina, dar rămânem in chestiuni de RTV şi Antena 3. Fac faţă şi la asta.

Cum aţi caracteriza primele două luni de mandat ale preşedintelui Iohannis?

Cred că este devreme. Ce nu îi putem reproşa este lipsa de voinţă şi de mesaje corecte. Cred că este devreme să judecăm un preşedinte. Ce cred că nu se va realiza din dorinţele dumnealui este să guverneze cu un Guvern PNL. Atâta timp cât îl mângăi între corniţe pe premierul Ponta, nu ai cum să generezi venirea la putere a PNL.

Se pregăteşte debarcarea domnului Tăriceanu, încercarea schimbării majorităţi.

Una este declaraţia, şi alta acţiunea. Eu aş pune presiune pe premier, nu aş da comunicate „am convenit, ne-am pupat, ne-am înţeles“. Este grea schimbarea de la primăria Sibiului la primăria ţării. Eu veneam după cinci mandate de ministru, primar al Capitalei. Nu văd presiunea schimbării şi nu cred că aşa se poate produce declicul schimbării de putere la nivelul Executivului.

Ar fi mai performant un Guvern PNL?

Dacă nu ai o majoritate micuţă, nu poţi să treci... Fără o majoritate în Parlament, un preşedinte nu poate să-şi impună programul.

Nu se găseşte soluţia imorală?

Trebuie să-ţi asumi costurile. Dacă te mai şi boicotează când te duci la Paris, premierul zboară în SUA, sigur nu-ţi vine bine. În loc să o planifice diferenţiat.

Se vorbeşte despre un nou Cod Electoral. Sunt necesare modificări?

Primul lucru este legat de finanţarea partidelor politice. Nu vom termina cu corupţia până nu facem transparente finanţările partidelor politice. Am văzut campanii prezidenţiale acum. Am văzut campanie unde nu găseai loc să pui un chibrit lângă bannerele lui Klaus Iohannis şi a lui Victor Ponta. Din experienţa mea, este vorba de 15 - 20 de milioane de euro care s-au cheltuit. Este mai ieftin să finanţăm de la bugetul de stat.

Dacă nu-ţi place salariul, nu te faci preşedinte de Consiliu Judeţean. Tăriceanu poate să spună că i-am cerut să mărească salariile la demnitari, la primari. L-am rugat şi pe Emil Boc. Vrei să îi ai parfumaţi, spălaţi, să nu te facă de râs în lume, nu poţi să-i dai 800 de euro pe lună.

Eu am susţinut foarte mult uninominalul. A fost o greşeală. Aş sugera să aibă în vedere referendumul pentru că nu vor trece de CCR. Este element de suveranitate referendumul. Să se ţină cont de el la revizuirea Constituţiei. Problema cu 300 parlamentari se poate rezolva prin legea electorală. M-am uitat la reprezentarea minorităţilor. Au o pondere foarte mare. Trebuie multă grijă. Este un sistem care trebuie aşezat după criteriul de interes naţional sau după criteriul reformării clasei politice.

România a probat că nu poate produce oameni politici valoroşi. Această naţiune poate da 300 de parlamentari buni. Nicio Cameră nu verifică legea. Doar Comisia Juridică şi vin şi habar nu au ce au votat de multe ori. Am făcut o greşeală cu alegerea primarilor dintrun singur tur. Două tururi. Trebuie revenit şi preşedintele de CJ să fie ales de consilieri.

Care este rezolvarea OUG migraţiei?

A fost declarată clar neconstituţională. Pe de altă parte, aceşti primari au migrat într-un cadru legal. Avocatul Poporului putea stopa acest abuz. Pentru că Avocatul Poporului are datorii la bănci, vrea să rămână acolo. Domnul Iancu a buşit la OUG. Şi-a făcut treaba şi a fost neangajat politic. CNA şi Avocatul Poporului sunt instituţii care nu funcţionează. Societatea este dispersată de la mesajele pe care le primesc zilnic. Mesaje mincinoase. CNA ar trebui să pună capăt acestui tip de jurnalism. Depinde ce majoritate ai acolo.

Ce v-aţi gândit să faceţi?

Aproape două luni am tăcut pur şi simplu. Văd că spaţiul public nu mă lasă în pace. A pornit o campanie furibundă de desfiinţare a mandatului meu. Voi reveni în spaţiul public prin declaraţii. Nu tac. Rămân un partener al PMP. Avem o generaţie de tineri ratată, din care fac parte Ponta, Şova, Ridzi, pe care am susţinut-o enorm. Ponta, un plagiator, un mincinos. Mă uit la Tomac. Au fost din puţinii cei care au rămas lângă mine. O să le fiu recunoscător. M-au deranjat atacurile zilnice la mine, la familie, a televiziunii lui Voiculescu şi Ghiţă TV. Ştiu ce interese au.

Aţi spus că a fost o înscenare în cazul fratelui dvs.

Am toate elementele să cred că a fost o înscenare. Când o să am acordul lui, o să vorbesc public de ce anume ştiu. Nu am putut să fac nimic pentru el cât am fost preşedinte. Acum îmi iau un grad de libertate mai mare.
Fără a ataca soluţiile procesului, voi incerca să explic.

O să revenim la Ucraina şi Republica Moldova, aşa cum aţi dorit.

Ucraina este o ciorbă în care nu ne putem băga. Riscurile cu Ucraina sunt majore. Românie nu are nevoie de o frontieră cu Federaţia Rusă. Ucraina trebuie să rămâna în deplinătatea sa teritorială. Eu am văzut pierderile de la Minsk 1 la Minsk 2, o ţară cu perspectivă de transnistrizare. Am văzut pierderile de la Minsk 1 la 2, suprafaţa separatiştilor este cu 500 km pătraţi mai mare, au luat şi aeroportul de la Donetsk, au incercat si Mariupol puţin. Putin s-a oprit acum. Acolo este Federaţia Rusă. Ei înarmează separatiştii. Federaţia Rusă nu mai poate duce sancţiunile mai departe. Asta este analiza mea. A vrut să evite noi sancţiuni. De asta s-a ajuns la un Minsk 2.

Pot românii să stea liniştiţi?

Nu întrevăd riscul ca România să fie atacată de Federaţia Rusă. România este membru NATO. România trebuie să stimuleze marii parteneri. România nu trebuie să mai aibă frontieră cu Federaţia Rusă.

Guvernul Leancă nu a trecut.

Era previzibil că Guvernul Leancă nu o să treacă. S-au dus în Parlament fără să aibă alianţe politice.  Au lăsat Partidul Liberal şi au căzut. Nu m-aş fi dus în locul lui Leancă în Parlament. România, decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine se băga la Chişinău.

Care este cel mai mare regret al dvs.?

Nu am ajuns încă la viziunea asupra a ceea ce trebuie să regret în cele două mandate. Nu am să mă pronunţ. Un regret generic, este că nu am avut o majoritate. Marea problemaă nu este la servicii, la Justiţie, ci, de exemplu la Executiv, nu am putut să depolitizăm admnistraţia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite