Traian Băsescu: „Deşi Guvernul nu creşte salariile şi pensiile, nu înseamnă că România este în austeritate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a dicutat, la emisiunea "După 20 de ani", despre proiectul de revizuire a Constituţiei şi referendumul pentru Parlament unicameral. Totodată, şeful statului s-a arătat în favoarea încheierii unui nou acord cu FMI şi a susţinut exploatarea gazelor de şist.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări cele mai importante declaraţii:

Despre referendum:

Răspunsul validat de referendumul din 2009, actuala majoritate nu-l recunoaşte, iar, atunci , principalul obiectiv al oricărui politian responsabil este să arate că nu se poate trece peste un referendum nerespectat. Dacă la CCR nu va fi întors proiectul pentru a fi corectat în conformitate cu referendumul, atunci voi repeta referendumul. Sunt convins că un Parlament unicameral va funcţiona mult mai bine. Problema este de viziune. În momentul de faţă, uitându-ne la ce se întâmplă în lume, constatăm cheltuieli foarte mari.

Cred că vor câştiga în viitor acele ţări care îşi vor simplifica funcţionarea statului. Al doilea lucru este legat de o educaţie puternică şi un sistem de sănătate care să facă statele puternice. Şi, al patrulea lucru, energie ieftină.

Numărul de ministere va ţine de fiecare Guvern, însă, în mod categoric, şi Executivul va trebui să se adapteze. Dacă oamenii vor respinge referendumul va fi un eşec al meu. Dacă poporul va stabili altfel, indiferent că va fi cu 30% sau 50% prezenţă, eu îl voi declanşa, asumându-mi riscul de a nu fi unul valid.

Despre gazele de şist:

Dacă ai organiza un referendum pentru taxe, imediat poporul ar spune: "nicio taxă". Aici suntem şi cu gazele de şist, şi cu Roşia Montană. Susţin fără nicio ezitare exploatarea gazelor de şist. Dacă punem întrebarea: "vreţi să devenim independenţi energetic?", s-ar putea să avem un răspuns. Dacă întrebăm: "vreţi să exploatăm gazele de şist?", vom avea alt răspuns. Întrebarea poate manipula.

Despre modificarea Constituţiei:

Nicio prevedere a noii Constituţiii nu-mi este aplicabilă. Voi funcţiona pe vechea Constituţie. Dacă vom intra în detaliile din noua Constituţie, cu siguranţă vom intra în blocaj.

Aş modifica trei lucruri: punerea în aplicare a rezultatului referendumului. Apoi, introducerea prevederilor tratului fiscal în Constituţie. Al treilea ar fi dat de articolele neclare din Constituţie în baza deciziei CCR. România are o Constituţie bună, modernă. Eu am propus simplificarea Parlamentului. Principiile sunt în regulă.

Despre căsătoriile gay:

Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv această libertate. A intra în această zonă, din perspectiva Constituţiei, este o mare greşeală. Avem un cod civil care spune ce înseamnă familia şi nu se ştie ce evoluţii vor fi. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu, însă, sunt creştin ortodox şi respect principiile creştinismului.

Despre regionalizare:

Slavă Domnului că Dobrogea este regiune separată. Dobrogea nu putea fi la un loc cu Vrancea şi Buzăul. Se putea face o regionalizare cu 8, 9, 12 sau 16 regiuni. Totul este să respectăm criteriile care atrag fonduri de dezvoltare regională. Noi vedem regionalizarea exact în sens invers. Nu va face decât să introducă un etaj intermediar, etajul regional. Regionalizarea trebuia să simplifce statul.

Oricât s-ar supăra politicienii maghiari, trebuie să ia notă că naţionalismul local a făcut ca judeţele Covasna şi Harghita să rămână în urmă. Politicienii locali au acceptat numai firmele ungureşti acolo. În jurul acestor două judeţe peste tot s-au făcut investiţii.

Auzeam un foarte inventiv om politic, după anunţarea referendumui, care declara că Senatul va fi dedicat regiunilor. Îl informez pe acest domn politician că acesta este primul pas spre federalizare, dar România este stat unitar. 

Despre coabitare:

Am o relaţie de comunicare foarte bună cu premierul Victor Ponta. Vorbim destul de des, de două trei ori pe săptămână şi ne mai şi vedem. Ne ştim foarte bine unul pe altul, nu ne schimbăm punctul de vedere unul despre altul, dar politica ne-a obligat să avem o relaţie.

Despre un nou acord cu FMI:

 Eu cred că boardul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a criteriilor stabilite de comun acord cu Guvernul României şi va valida încheierea celui de-al doilea acord. Sunt pentru un nou acord cu FMI. Liderii PNL au anulat un acord cu FMI în timpul Guvernului Tăriceanu şi au dus ţara în colaps. Ar fi bine ca liderii PNL să nu se bage, măcar. Eu cred că boardul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a criteriilor stabilite de comun acord cu Guvernul României şi va valida încheierea celui de-al doilea acord.

România nu mai este în perioadă de austeritate. Faptul că Guvernul nu creşte salariile şi pensiile, nu înseamnă că România este în austeritate. Dar eu aş spune că România a trecut la faza la care drămuieşte mai corect banii publici din punct de vedere al populismelor.

Despre salariile şefilor din companiile de asigurări:

Chestiunea cu domnii de la asigurări se putea respecta amiabil.Toţi directorii de la asigurări au fost clienţi politici. Nu poţi tu, partid care l-ai susţinut să câştige zeci de mii de euro pe lună, să nu-l chemi şi să-i spui să demisioneze. Doamna Lulache este un nume reprezentativ. La fel şi cei de la asigurări, sunt clienţi ai partidelor. Este periculos să introduci impozitul de 85% pentru aceşti oameni, ar scădea încrederea mediului de afaceri. Îl susţin pe premierul Ponta să găsească o soluţie.

Dacă tot te-am numit, domnule Ruşanu, să iei un salariu de 14.000 de euro, cât toată Banca Naţională, pot să te chem în faţa Parlamentului să-ţi cer să nu mai primeşti aceşti bani. 

Despre CFR Marfă:

Privatizarea CFR marfă nu este o soluţie rea, marea problemă este cine va câştiga licitaţia. CSAT a vrut să evite o privatizare de genul Oltchim. Mi se pare incorect faptul că datoriile au fost covertite în acţiuni după începerea programului de privatizare. Când cursul se apreciază, iese la TV Vasilescu, când cursul se depreciază, iese la TV Isărescu.

Dacă o bancă mi-ar da bani să cumpăr teren agricol, aş lua un credit, pentru altceva , nu! Mi-ar place ca după ce termin, dincolo de faptul că mă voi ocupa de MIşcarea Populară, voi susţine şi partidul Mişcarea Populară, mi-ar plăcea să am o fermă. Fundaţia MP ăşi deschide a 16 filială. Este cunoscută de 64% din populaţie. Pe măsură ce oamenii înţeleg că n-am vrut să luăm acele măsuri, ci am fost nevoiţi să o facem, încrederea începe să revină.

Instituţiile statului au început să fie tot mai eficiente în lupta împotriva corupţiei. Însă partidele au stricat criteriul competenţei. Un tânăr competent nu are nicio şansă, pentru că partidul îşi vor răsplăti lipitorii de afişe. Fără ca partidele să-şi pună oameni competenţi în posturi cheie, Guvernul va avea de pierdut.

Despre Schengen:

Cred că în decembrie vom obţine un rezultat bun pe Schengen, dacă Guvernul rezolvă toate punctele, inclusiv cele cu miniştrii anchetaţi în instanţă care trebuie să plece. Domnul Ponta mi-a spus că se vor rezolva lucrurile. Nu ştiu ce va face. Am trimis scrisori premierului şi Parlamentului pe acest punct. Cred că acum trei săptămâni am reluat discuţiile pe MCV, iar răspunsul a fost pozitiv. Există nite sensibilităţi politice. Liberalii ţin foarte mult la prezenţa domnului Fenechiu în Guvern. Premierul trebuie să rezolve şi problema MCV şi să nu creeze dezechilibru în Guvern.

Cu ce încurcă pactul de coabitare relaţia PSD-PNL? Cred că această alianţă va rezista.

într-un asemenea mediu nu mai discuţi de securitate absolută. Nu am niciun dubiu că statele trebuie să-şi asigure un nivel de capacităţi de a supraveghea siguranţa care să fie în pas cu cei care atentează la securitatea statului. Serviciile americane ce să spună: "Nu ne băgm, e secretul corespondenţei" SRI poate face aceste supravegheri numai dacă are mandat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite