Traian Băsescu: „Am constatat că şi Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca Guvernul Boc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri, o conferinţă la Palatul Cotroceni în care a declarat că în această perioadă ar trebui să se renunţe la jocurile politice şi că Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca Guvernul Boc. De asemenea, şeful statului a precizat că primul şi cel mai important motiv al eşecului în lipsa de menţinere a creşterii economice îl reprezintă neutilizarea fondurilor de la UE.

UPDATE -Astăzi aş vrea să fac unele mici aprecieri, puncte de vedere legate de situaţia economică urmare a apariţiei principalilor indicatori în România şi în UE

-Primul lucru ce trebuie remarcat e că zona euro se află în recesiune, iar ideea că trebuie să fim extrem de serioşi pentru a ne valorifica şansele de a avea creştere economică în anul 2013 este o idee care trebuie valorificată. În condiţiile în care UE, zona euro în mod deosebit se află în recesiune şi perspectiva e ca şi în trimestrul următor să rămână în recesiune ne obliga să privim foarte realist şi la situatia noastra

-Daca analizăm ultimele patru trimestre, se observă cu uşurinţă că Romania a avut trei trimestre cu scădere economică faţă de trimestru anterior şi doar unul cu o creştere de 0,5%, trimestrul II 2012

-Trimestrul IV 2011, I 2012 cu minus, trimestrul III cu un minus mai consistent, -0.5% din PIB

-De ce nu am reuşit să menţinem creşterea econimică pe trimestrul II.

-Primul şi cel mai important motiv e neutilizarea, începand cu trimestrul III, a fondurilor de la UE.

-Dacă România ar fi utilizat un miliard de euro azi am fi discutat de creştere, şi nu de scădere, pentru că banii ar fi mers la investiţii.

-Aici în mod categoric trebuie să renunţăm la jocuri politice. Pasiunea e să dea vina PDL pe actualii guvernanţi, actualii guvernanti pe foştii. Realitatea este că nici unii nici alţii nu şi-au făcut treaba până la capăt

-A fost un audit al Curţii de Conturi la începutul lui 2011, s-a instituit o perioadă în care nu s-au mai decontat facturi, Comisia Europeană a cerut corecţii în proceduri, în baza acelui audiat, corecţii care trebuiau să se implementeze integral până la 30 iulie

-După ce prima parte a fost implementată, la finele lui 2011 s-a redeschis finanţarea, până la 30 iunie.

-Din păcate, în ianuarie - 30 iunie trebuia finalizat procedul de verificare, implementare măsuri, unificare proceduri etc.

-Lucru care o fi fost început în înauarie-februarie, dar s-au schimbat douî guverne, care au fost mai mult preocupate de politică decât de fonduri europene.

-Ne-a prins termenul de 30 iunie cu temele nefăcute. Auditul de la finele lui iunie, făcut tot de Curtea de Conturi, a arătat că nu ne făcusem temele şi s-a ajuns la presuspendare către sfarşitul anului.

-E esenţial ca procedurile la care ne-am angajat să fie făcute în această perioadă, verificările de programe să fie făcute în această perioadă, pe toate programele.

-La Comisie există disponibilitatea ca de la mijlocul lui decembrie să ni se plătească facturile acumulate.

-Ar fi extrem de important ca lucrurile să fie privite cu seriozitate şi nu aruncate de la unii la alţii. Şi unii şi alţii au responsabilităţi, ele vizează proceduri care nu înseamnă decât voinţa de a le implementa. La acest stadiu nu discutăm de fraude.

-Aceste lucruri trebuiesc făcute şi sunt mai mult de ordin administrativ. Autorităţile de management, ministerele pot întrerupe unele contracte dar e esenţial ca pe toate cele trei programe presuspendate să se ia măsurile cerute pentru securizarea banilor europeni, e o solicitare legitimă a Comisie

-Aceasta e prima cauză, neutilizarea fondurilor europene. O alta cauză a scăderii economice e seceta, care nu a fost atât de dezastruoasă cum e prezentata dar a afectat consistent producţia agricolă. Am fi putut compensa cu banii europen.

-O lovitură consistenta a fost dată prin redistruibuirea banilor destinaţi investiţiilor din buget.

-În sfârşit, criza politică care a făcut să avem ieşiri de capital mai mari decât ne-am fi dorit.

-Intrările nete de capital sunt încă pozitive, dar spre exemplu în 2018 aveam 19 mld euro intrări nete, iar acum avem 3 mld.

-Ingrijorătoare e viteza de scădere a intrărilor nete de capital, riscăm ca anul viitor, în lipsa unei situaţii politice stabile, să trecem pe intrări nete negative.

-E un semnal de alarmă pe care îl trag către clasa politică, pentru că ieşirile de capital au fost în primul rând stimulate de clasa politică

-În ce priveşte un element de ultima oră, am înţeles că guvernul s-a hotarat să cumpere maşini, sub 18.000 euro. -Cred ca e una din măsurile neinspirate pe sfârşit de an, dar e caracteristica guvernărilor noastre.

Banii de investiţii se duc în maşini până la 18.000 euro, ceea ce înseamna că nu va fi Dacia sau Ford, vor fi maşini mai serioase. Acestor bani le spui bani de investiţii
-O măsura corectă a guvernului ar fi fost ca aceşti bani, dacă tot nu s-au cheltuit, măcar să fie utilizaţi la plata facturilor restante la diverse ministere, pentru că blocajul economic devine tot mai consistent.

-Toate partidele vin cu reduceri de TVA, cote unice, toate ofertele pământului. Niciunul nu aşază un buget realist care să arate că există baza corectă de realzare.

-Marea prioritate pentru la anul este să menţinem stabilitatea fiscală şi să facem pasul următor în aplicarea legii pensiilor, indexarea.

-De trei ani, pensiile nu au mai fost indexate, cred că ar trebui analizată posibilitatea indexării pensiilor, înainte de a vorbi de reduceri şi fiscalitate.
Esenţa e stabilitate fiscală, iar partidele care se întrec în a vinde gogoşi pe televiziuni să vina cu oferta lor de reduceri alături de un buget realist din punct de vedere al veniturilor.

-Această conferinţă de presă poate să constituie şi o provocare către politicieni care în loc să se injure să arate perspectiva anului 2013 măcar, pe baza unui buget. Niciunul nu poate spune că nu ştie să-l facă, e clar că nici unul, nici altul nu vor să-l prezinte pentru că nu ar avea susţinere pentru gogoţile pe care le prezintă la Guvern.

--Un alt element important pe care eu îl vad e că principalul obiectiv al anului 2013 să fie creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.
-Dacă politicienii îşi propun acest obiectiv vor trebui să vină cu soluţii, cum facem creştere economică, cum facem creştere de locuri de muncă, pentru că una e să spui creştere economică 0,5%, asta nu înseamnă creştere de număr de locuri de muncă, ci doar o optimizare a utilizării forţei de muncă existentă.

-Alta e să le spui românilor că vom creşte numărul de locuri de muncă prin o creştere economică de 2,5 - 3%, asta începe sî absoarbă locuri de muncă, în special in rândul tinerilor, cei mai afectaţi de somaj.

-Avem resursă internă, dincolo de banii europeni, ceea ce spun de câţiva ani, şi nu am reuşit să conving nici fosta guvernare şi se pare că nu am succes nici cu actuala guvernare - ă deschidem locuri de muncă unde putem şi noi.

--A venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafaţă, fie că vorbim de aur, fie de cupru.
-Preţurile mondiale au făcut rentabile aceste exploatări. Cred ca politicienii ar trebui să spună acum, să nu intram iar în jocul mincinos, politicianist.

-Eu nu pledez pentru o solu-ie sau alta, dacă va hotarâ Guvernul să facă el însuşi investiţiile, foarte bine, să le faca. Dacă va decide că e mai bun un parteneriat cu străini, foarte bine, să-l facă.

-Dar nu mai putem sta fără să cream şi noi locuri de muncă, deficitul de la fondul de pensii nu se poate acoperi cu nimic altceva decât prin creare de locuri de muncă, şi discutăm de un deficit structural general, de numărul mic de angajaţi în raport cu numărul de pensionari.

-Acest deficit de 3,6 mld euro anual, bani care se iau din bugetul de stat şi se pun în bugetul de pensii şi se taie de la crearea de locuri de muncă, de la investiţii adică.
-În sfârşit, trebuie să fim seriosi, avem un angajament cu FMI. Un angajament pe care actualul Guvern l-a găsit în vigoare, pe care nu l-a respectat Guvernul Boc şi Ungureanu şi nu-l respectă nici guvernul Ponta. Acest angajament se refera la managementul privat.

-Am constatat că şi guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca ale guvernului Boc: Peste tot numai politruci.

--Uitaţi-vă la Conpet, la Romgaz, tot numiri politice. Pe bună dreptate cei de la FMI spun „frate, dar nici măcar astea esenţiale nu le respectaţi“. Am încercat o scuză, ştiţi, e campanie... dar aceste companii de stat până când vor fi privatizate au nevoie de un management profesionist. In ce măsura vor fi privatizate, minoritar, majoritar, e altă discuţie.

-Personal sunt un susţinator fără rezerve al împingerii experienţelor de privatizare, dar am trei eşecuri consecutive: încercarea de a vinde 10% din Petrom, Cuprumin şi Oltchim. Cât o să lungim lista eşecurilor la privatizare? Hai să facem un management profesionist.

-De ce insist: A fost solicitaterea mea expresă la FMI, pentru că atât timp cât vom menţine management de stat toate societăţile de stat vor fi căpuşate.

-Nu aş vrea să ne imaginăm ce e la Căile Ferate, la Transgaz, Conpet, etc. Nu aş vrea să ne imaginam că ne-am strica părerea despre noi.
-E esenţiala introducerea managementului privat care să decăpuşeze companiile de stat de clientela politică transpartinică, acolo se înţeleg, nu se înjură, doar iau banii.

-Un alt elemente care poate duce la creştere e reforma structurală fundamentală, cea în sănătate. Am încercat, m-am dat cu capul de perete în inauarie, dar până când nu deschidem şi accesul banilor privaţi sistemul de sănătate se va târâi aşa cum îl vedeţi.

-Avem elemente de excelenţă, dar serviciul pe ansamblu e deficitar. Stau cu proiectul Legii Sănatăţii şi îl plimbă între sertare. Ori o împletire între sistemul de stat şi cel privat este ceea ce ne trebuie acum.

-De la anunţul privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la Consiliul European, toate liderii statelor contributoare s-au băgat sub birouri, "nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles.

-Românii au făcut sacrificii uriaşe în 2010, dar România nu e nici în situaţia Spaniei, nici a Greciei, nici Irlandei, avem cu ce să creştem, totul e ca guvernanţii să facă ce trebuie.

-Nu am mai pomenit de reducerea evaziunii fiscale, asta v-aţi saturat şi voi auzindu-le.

-Avem potenţial să creştem să trecem nu cu uşurinţă, ci cu oarecare relaxare de perioada de criză în care Europa se afundă.

-Nu aş vrea să ofer un program de guvernare, deşi eu mi-am făcut bugetul general, ştiu cam ce se poate şi ce nu, de asta cer partidelor să îmi arate bugetul.

-Nu trebuie să disperăm pentru acest minus 0.5%, dar dacă nu facem ce trebuie scăderea economică se poate croniciza.
Şi atunci ne rupem şi fragilele echilibre macro făcute cu atâtea sacrificii şi ajungem să plătim nişte costuri care se datorează strict politicienilor, şi nu crizei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite