Tomac anunță un nou proces la CJUE și invită românii să se alăture pentru a cere despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac a anunțat o nouă acțiune la CJUE, privind refuzul Austriei pentru aderarea României la Schengen. Eurodeputatul a invitat persoanele juridice din România să se alăture pentru a cere despăgubiri guvernului de la Viena, în urma îngrădirii accesului la Piața Unică Europeană 

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

„Am notificat Consiliul UE în baza articolului 265, deschizând astfel poarta pentru o nouă acțiune. Cerem ca Consiliul să își justifice lipsa hotărârii, de acțiune, atât timp cât există o comunicare din partea Comisiei Europene și o aprobare din partea  Parlamentului. (...) Consiliul a venit cu un răspuns destul de evaziv, menținându-și poziția, că nu poate schimba decizia din 8 decembire, anul trecut. Acest refuz ne-a permis să deschidem o nouă acțiune la CJUE pentru lipsa de acțiune a Consiliului”, a explicat șeful PMP, Eugen Tomac.   

Eurodeputatul a explicat că această nouă acțiune permite deschiderea posibilității „ca și persoanele juridice române să se poată alătura procesului” și să ceară astfel despăgubiri Austriei, „pentru că le este interzis accesul la piața liberă din Europa”. 

„Orice companie românească care se consideră discriminată pentru că nu are acces pe Piața Unică Europeană se poate alătura acestui proces și poate cere despăgubiri Austriei.n Acest nou proces le prsoanelor juridice din România să se alături acestui demers și să ceară despăguviri pentru faptul că le este îngrădit accesul pe Piața Unică Europeană. Nouă ne sunt îngrădite două libertăți fundamentale ale Uniunii Europene. (...) Pentru că asistăm la un abuz de putere, consider că toți cei care se simt discriminați au posibilitatea să își caute dreptatea alături de noi”, a subliniat Eugen Tomac, explicând faptul că Piața Unică Europeană este definită de patru libertăți: libertatea de circulație a cetățenilor, cea a bunurilor, serviciilor și capitalului

Eurodeputatul a mai arătat că „președintele CJUE a vorbit despre acest proces și a spus că locul României este în Schengen și speră ca acest proces să se poată judeca cât mai rapid”, amintind totodată de susținerea totală a Comisiei Europene.

Totodată, eurodeputatul a susținut că „acest conflict juridic trebuia reclamat de către Guvernul României”, fiind încălcate norme fundamentale de procedură, dar și Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, „printr-un abuz de putere din partea Austriei”.

„Acțiunea trebuia formulată în termen de două luni, conform prevederilor din TFUE”, a mai susținut Tomac.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite