Toader după întâlnirea cu Timmermans: Concluzia a fost de colaborare, nu de atacuri reciproce; nu se pune problema activării articolului 7
0Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, că o concluzie a discuţiilor a fost de colaborare, nu de atacuri reciproce, că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE şi că referirea la chemarea Guvernului în instanţă viza infringementul pentru neaplicarea directivei privind spălarea banilor.
„Prim-vicepreşedintele a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema articolului 7. Că nici nu intră în discuţie activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situaţie decât Ungaria sau Polonia. Prin urmare, prim-vicepreşedintele a spus foarte limpede: nici nu intră în discuţie acest aspect” a afirmat Tudorel Toader.
Întrebat care a fost contextul în care Frans Timmermans ar fi făcut această afirmaţie, ministrul Justiţiei a precizat că afirmaţia a fost făcută în condiţiile în care în cadrul discuţiilor premierul Viorica Dăncilă a spus că România respectă statul de drept şi că nu se pune problema nerespecctării deciziilor CCR.
„Una dintre concluziile cu care ne-am despărţit a fost aceea de colaborare şi nu de atacuri reciproce", a spus Tudorel Toader, referindu-se la discuţia pe care a avut-o cu prim-vicepreşeidntele Comisiei Europene, Frans Timmermans, aalături de premierul Viorica Dăncilă.
El a apus că nu e vorba să fie chemat Guvernul în instanţă, ci România, referindu-se la procedura de infringement începută împotriva Romîniei pentru că ţara noastră nu a transpus în legislaţia naţională directiva europeană prvind spălarea banilor.
„Referirea dînsului nu-i la viitor, e la trecut, pentru netranspunerea directivei cu spălarea banilor" a menţionat Tudorel Toader.
El a precizat că „nu s-a pus problema vreunui reproş dintr-o parte sau alta”.
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului judiciar.
„Legile nu au fost încă promulgate, nu e prea târziu ca autorităţile să dea înapoi. În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, mai ales pentru cetăţenii români. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsuri, sa aducem in fata instantei Guvernul român daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Veneţia. Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen. Comsia e dispusă să sprijine autorităţile române în acest sens. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament şi nu pot să ascund că evenimentele recente sunt o sursă de îngrijorări şi preocupări”, a avertizat Timmermans.