Surse: Guvernul ar putea modifica ordonanţa privind Codul Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Ciucă FOTO gov.ro
Guvernul Ciucă FOTO gov.ro

Guvernul Ciucă ar putea modifica ordonanţa pe Codul Fiscal, în urma consultărilor cu mai mulţi actori ai mediului de afaceri, potrivit unro surse Digi24. Modificările preconizate ar viza microîntreprinderile, sectorul Horeca, jocurile de noroc sau impozitul pe proprietate.

Potrivit unor surse Digi24, ar fi eliminată obligaţia microîntreprinderilor privind angajările, însă firmele fără angajaţi ar plăti automat impozit pe profit (16%), iar companiile care au cel puţin un angajat ar urma să plătească un impozit de 1% din cifra de afaceri dacă se încadrează în noul plafon stabilit de guvern, de până la 500 de mii de euro. Ordonanţa ar prevede şi că vor fi limitate la 20% veniturile obţinute din consultanţă şi management. 

Pentru sectorul Horeca, ar urma să se aplice un impozit pe cifra de afaceri de 1%, sau se poate opta pentru impozitul pe profit, fiind eliminat impozitul specific. De altfel, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, a declarat, luni, la Palatul Victoria, după consultările pe modificările la Codul Fiscal, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu membrii Guvernului, că au cerut ca măsurile să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

O altă modificare ce ar urma să se aplice este păstrarea impozitul pe proprietate doar la pragurile minimale, respectiv 0,1% pentru rezidenţial şi 0,5% pentru nerezidenţial.

În cazul jocurilor de noroc, ar urma să se modifice pragurile de impozitare, astfel fiind impozitate cu doar 3% câştigurile de până la 10.000 de lei pentru jucători, iar pragul creşte progresiv la 20%, respectiv 40% în funcţie de câştig. 40% va fi pentru veniturile de peste 66.750 de lei. În schimb, de la 1 august 2022 ar creşte impozitarea pe firme care se ocupă de organizarea jocurilor de noroc, cu taxe la licenţe şi cu impozitare dublă. 

Tot de la 1 august ar urma să intre în vigoare şi noile accize pentru ţigări şi alcool, precum şi contractele part-time. Vor exista modificări şi în ceea ce priveşte transportatorii, urmând ca diurna pentru transportori să fie eliminată din veniturile extra-salariale.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite