Surse: Ce condiţii a pus Victor Ponta ca să susţină moţiunea de cenzură a PNL. În paralel, negociază şi cu PSD
0Victor Ponta le-a transmis liberalilor că va susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă numai dacă va fi cooptat într-un nou guvern instalat de PNL. Ludovic Orban a refuzat, pe motiv că asocierea cu ProRomânia, partid desprins din PSD, ar dăuna grav sănătăţii PNL pe termen lung. În paralel, Ponta vrea la guvernare şi cu PSD, cu condiţia ca Dănciă să-l susţină pe Mircea Diaconu la prezidenţiale. Dăncilă nici nu vrea să audă
Victor Ponta le-a pus două mari condiţii liberalilor pentru a susţine moţiunea de cenzură: să vină cu un nume de premier şi să coopteze ProRomânia în viitorul Executiv, susţin surse politice pentru Adevărul. Însă Ludovic Orban nu acceptă o coaliţie cu PSD, ALDE sau ProRomânia, pentru a nu compromite imaginea PNL, partid care încă se luptă să scape de imaginea USL.
În paralel, Ponta negociază şi cu PSD. Pentru a susţine restructurarea Guvernului, liderul ProRomânia i-a cerut Vioricăi Dăncilă să-l susţină pe Mircea Diaconu pentru Cotoceni şi să reducă la jumătate numărul ministerelor. „Dacă Dăncilă nu mai candidează, suntem dispuşi să votăm un guvern restructurat. Dacă se restructurează Guvernul şi se face un guvern doar cu jumătate dintre miniştri, să mai deparazităm, da, de ce să nu susţinem?“, a spus Victor spus Ponta, întrebat în ce condiţii ar vota pro-PSD în Parlament. Dacă Ponta ar susţine restructurarea Guvernului, Viorica Dăncilă ar scăpa de emoţii. Numai că premierul exclude posibilitatea de a se retrage din cursa prezidenţială, susţin sursele citate. "Sub nicio formă. De unde v-a venit ideea asta?", a replicat Dăncilă, întrebată, la Piteşti, dacă se gândeşte să se retragă din cursa pentru alegerile prezidenţiale.
Ponta, decisiv şi pentru PSD, şi pentru PNL
Moţiunea de cenzură anunţată de PNL nu poate trece fără voturile ProRomânia, arată aritmetica legislativă. Voturile Opoziţiei reunite (PNL, USR, PMP, UDMR) sunt insuficiente pentru a trânti Guvernul Dăncilă, rămas fără o majoritate clară. Ca moţiune de cenzură să treacă, e nevoie de 233 de voturi. PNL, USR , PMP şi UDMR strâng doar 184. Dacă adunăm şi cele 31 de voturi de la ALDE, care s-a întors împotriva PSD, rezultă 215 voturi. Mai rămân cele 17 voturi venite din partea minorităţilor naţionale. Să presupunem că grupul va vota în bloc moţiunea de cenzură: se strâng 232 de voturi, deci cu unul sub limita majorităţii. Însă din cei 17 deputaţi minoritari, doar jumătate sunt de partea Opoziţiei. Cealaltă jumătate a rămas fidelă PSD, chiar şi după arestarea lui Liviu Dragnea. Deci blocul PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE şi minorităţile naţionale n-ar putea răsturna Guvernul Dăncilă. Obligatoriu, e nevoie de voturile ProRomânia, partid care oscilează între a susţine moţiunea de cenzură sau a intra la guvernare cu PSD, potrivit unor surse politice.