Sondaj INSCOP Câți români cred că alegerile din acest an vor fi organizate corect

0
Publicat:

Peste jumătate dintre români cred că alegerile locale, europarlamentare, prezidenţiale și parlamentare din acest an vor fi organizate mai degrabă în mod corect, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro. 41% dintre respondenți sunt de părere că alegerile parlamentare vor fi organizate mai degrabă în mod incorect.

Sondaj de opinie privind corectitudinea alegerilor Foto: Arhivă
Sondaj de opinie privind corectitudinea alegerilor Foto: Arhivă

În ce privește corectitudine alegerilor europarlamentare și locale, 57.8% dintre români cred că acestea vor fi organizate mai degrabă în mod corect, 38.2% că vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, iar 4% nu știu sau nu răspund.

sondaj inscop 1 png

Cu privire la alegerile prezidențiale, 58.1% dintre respondenți cred că aceastea vor fi organizate mai degrabă în mod corect, 37.6% că vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, iar 4.3% nu știu sau nu răspund.

sondaj inscop 2 png

Iar cât privește alegerile parlamentare de anul acesta, 54.5% dintre cei intervievați cred că acestea vor fi organizate mai degrabă în mod corect, 41% că vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, iar 4.5% nu știu sau nu răspund.

sondaj inscop 3 png

Potrivit reprezentanților INSCOP Research, cred că alegerile de anul acesta, indiferent de tipul lor (locale, europarlamentare, prezidențiale, parlamentare), vor fi organizate în mod corect mai ales: votanții PSD-PNL și ai ADU, persoanele cu educație superioară, locuitorii din rural și angajații la stat. Sunt de părerea contrarie mai ales în proporții mai mari decât media populației în special votanții AUR, tinerii sub 30 de ani, cei cu un venit mai redus și locuitorii din București.

Metodologie

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de presă News.ro Datele au fost culese în perioada mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite