SONDAJ Crin Antonescu, la egalitate cu Becali şi Băsescu în topul încrederii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali se situează, în topul încrederii, la egalitate cu liderul PNL Crin Antonescu şi Traian Băsescu
Gigi Becali se situează, în topul încrederii, la egalitate cu liderul PNL Crin Antonescu şi Traian Băsescu

Datele celui mai recent sondaj CSOP, date publicităţii la 12 octombrie, relevă faptul că încrederea în personalităţile publice se află în scădere.

În ce priveşte încrederea în personalităţile publice, în luna septembrie 25% dintre cei incluşi în eşantion au afirmat că îi acordă premierului Victor Ponta o cotă ridicată de încredere, în timp ce 24% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că au încredere multă sau foarte multă în Mugur Isărescu. La câteva procente distanţă, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, încă figurează în topul încrederii pentru 19% dintre intervievaţi.

În acelaşi timp, Crin Antonescu şi Traian Băsescu se bucură de încrederea sporită a 16% dintre cei incluşi în sondaj, la fel ca şi Gigi Becali.

Ei sunt urmaţi îndeaproape de Mihai Răzvan Ungureanu, în care 15% din cei intervievaţi au susţinut că au multă sau foarte multă încredere. Vasile Blaga şi Emil Boc se află, de asemenea, la egalitate, cu 13% în ce priveşte nivelul ridicat de încredere care li se acordă, la fel ca şi Monica Macovei şi Călin Popescu Tăriceanu, urmaţi, la un procent distanţă, de Elena Udrea.

În ce priveşte evoluţia nivelului de încredere multă şi foarte multă în personalităţile politice, singurul care a înregistrat o creştere este fostul lider PRM Vadim Tudor (11% în luna septembrie faţă de 10% în luna august). La acelaşi capitol, premierul Victor Ponta a înregistrat o scădere de patru procente faţă de luna august (25%, faţă de 29%), urmat de Mugur Isărescu (24% în luna septembrie faţă de 27% în luna august), Crin Antonescu (o scădere de un procent faţă de luna august, de la 17% la 16% în septembrie) şi de Mihai Răzvan Ungureanu (15 procente în septembrie, faţă de 16 procente în luna august).

Preşedintele Traian Băsescu a înregistrat, de asemenea, o scădere de un procent faţă de luna august, iar în prezent, 16% dintre cei intervievaţi declară că au încredere multă şi foarte multă în liderul de la Cotroceni.

Încrederea în instituţiile publice, în scădere

În ce priveşte nivelul încrederii în instituţiile publice, topul este dominat de Biserică (67%), urmată îndeaproape de Armată (54%), primărie (43%), Poliţie (38%). În ce priveşte presa, 34% dintre cei solicitaţi să îşi exprime părerea au declarat că se încred în instituţiile mass-media.

La polul opus, numai 10% dintre cei incluşi în eşantion au declarat că au mare încredere în Parlament sau sindicate, în timp ce 12% continuă să se încreadă în instituţia prezidenţială, iar 13% acordă Guvernului un nivel ridicat de încredere.

De altfel, numărul celor care au mare încredere în instituţiile publice este în scădere. Spre deosebire de luna august a acestui an, numărul celor care acordă încredere sporită Guvernului este în scădere cu două procente (13% în luna septembrie, comparativ cu 15% în luna august a acestui an).

În schimb, se înregistrează o uşoară creştere în rândul celor care declară că au o încredere sporită în Parlament: 10% în luna septembrie, faţă de 9% în luna august a acestui an.

În ce priveşte Preşedinţia, nivelul sporit de încredere oscilează şi a înregistrat, de asemenea, o uşoară scădere, de la 13% în luna august la 12% în luna septembrie.

În schimb, încrederea în autorităţile locale,respectiv în primărie, se păstrează la cota de 43% de la o lună la alta, după ce a înregistrat, în intervalul iulie 2013-august 2013 o scădere de patru procente, de la 47% la 43%.

USL, preferat pentru alegerile parlamentare

În ce priveşte intenţia de vot la alegerile parlamentare, 55% din cei incluşi în eşantion susţin că ar vota parlamentari USL (în scădere cu trei procente faţă de luna aprilie a acestui an), 19% ar opta pentru PDL, iar 7% pentru UDMR, în creştere cu două procente faţă de luna aprilie. Partidul Mişcarea Populară se menţine, în  continuare, la cota critică de trei procente.

În ce priveşte partidul politic simpatizat, opţiunile românilor se îndreaptă, în proporţie de 17 procente, către PSD, iar 8% din cei incluşi în eşantion preferă PDL, respectiv PNL, în timp ce 30% dintre ei se declară nehotărâţi, iar ceilalţi optează fie pentru UDMR (5%), PRM (3%), PP-DD (3%), PMP (2%), PNGD (1%), Forţa Civică (1%) sau, generic, către alte partide (2%). În schimb, 21% dintre ei au preferat să nu răspundă.

Referitor la nivelul de satisfacţie în ce priveşte activitatea instituţiilor publice, 21% dintre cei intervievaţi se declară în prezent foarte mulţumiţi de măsurile întreprinse de Guvern, în scădere cu 5 procente faţă de luna aprilie a acestui an, în timp ce la acelaşi capitol, preşedintele Traian Băsescu se menţine la 16%.

De asemenea, în timp ce 33% dintre participanţii la sondaj susţineau că Guvernul i-a ajutat să depăşească efectele crizei economice, în luna septembrie numai 28% dintre aceştia au aceeaşi părere. Tot în luna septembrie, 59% dintre cei incluşi în eşantion au bifat răspunsul “probabil/sigur că nu”, iar 14% au preferat să nu răspundă.

Sondajul, realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia adultă, a fost realizat în rândul a 1.059 de persoane şi are o eroare de reprezentativitate de +/-3,0%, cu o probabilitate de 0,95. Interviurile au fost efectuate pe bază de chestionar standardizat, faţă în faţă, la domiciliul celor incluşi în sondaj, iar datele au fost culese în perioada 25 septembrie-3 octombrie 2013.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite