Senatul a votat ca statul să finanţeze Catedrala Mântuirii Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Arhiva Adevărul
Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Arhiva Adevărul

Senatorii au respins, luni, proiectul de lege iniţiat de deputatul Remus Cernea, care prevede ca fondurile pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului să nu provină din bugetele Ministerului Culturii, ci să fie asigurate de către Patriarhia Română.

„În utlimii 26 de ani a existat un exces evident de resurse publice alocate construcţiei de noi biserici. Sunt mii de biserici noi sau în diferite faze de construcţie, în timp ce statul român nu a reuşit să ridice măcar un spital nou din banii publici“, a spus Remus Cernea, la dezbaterile care au avut loc săptămâna trecută, potrivit Agerpress.

Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul pentru culte, a spus că finanţarea construcţiei unei catedrale a fost asumată de statul român în urmă cu aproximativ 130 de ani, după proclamarea României ca regat în 1881, însă a fost de mai multe ori amânată. „Finanţarea construirii şi reparării lăcaşurilor de cult aparţinând celor 18 culte religioase din România constituie sprijinul oferit de către stat pentru exercitarea libertăţii religioase de către cetăţeni, fiind o formulă democratică asumată de majoritatea Guvernelor din ţările membre ale UE. Prin cofinanţarea Catedralei Mântuirii Neamului de către Guvernul României, prin Secretariatul pentru culte, statul român înţelege să sprijine Biserica Ortodoxă Română, organizaţie religioasă care integrează peste 86,5% din populaţia României, în edificarea celui mai important proiect al său. Ridicarea de noi lăcaşuri de cult nu este un capriciu, ci o necesitate liturgică", a arătat Opaschi.

Mai mulţi senatori s-au exprimat împotriva proiectului, potrivit Agerpress. „Singurele amintiri pe care le are România din perioada Evului Mediu sunt bisericile şi mănăstirile noastre. Mă întreb ce ar fi turismul nostru în Bucovina, în Moldova de nord, în zona Vâlcei fără bisericile şi mănăstirile pe care, în nesăbuinţa lor, domnitorii le-au construit", a spus Varujan Vosganian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite