Senatul a aprobat demisia lui Andrei Marga din fruntea ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a aprobat, marti, încetarea mandatului preşedintelui ICR, Andrei Marga, şi a vicepreşedintelui, Horia Gârbea, după ce, în urmă cu o zi, cei doi şi-au prezentat demisia din conducerea ICR.

Plenul Senatului a adoptat proiectul de hotărâre privind încetarea mandatelor preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, şi al vicepreşedintelui Horia Gârbea.

Decizia a fost luată cu 83 de voturi "pentru", 1 vot "împotrivă" şi 12 abţineri, respectiv 87 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi patru abţineri.

Tot în cadrul aceleaşi întruniri, plenul Senatului a votat şi revocarea lui Vladimir Simoin din funcţia de vicepreşedinte ICR, cu cu 81 de voturi "pentru", niciun vot împotrivă şi 19 abţineri.

Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, luni, revocarea preşedintelui Andrei Marga şi a vicepreşedinţilor Horia Gârbea şi Vladimir Simion.

Despre motivul demiterii celor trei din fruntea ICR, preşedintele comisiei pentru cultură şi media, Georgică Severin,  a precizat că ICR nu a trimis raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe anul 2012 până la data prevăzută de lege.

„Am constatat că, pentru prima dată, o instituţie aflată în subordinea Senatului nu a respectat legea (...) În consecinţă, am supus votului comisiilor reunite aflate în cvorum propunerea ca, pentru a evita astfel de situaţii, conducerea operativă a Institutului Cultural Român, respectiv preşedintele ICR, Andrei Marga, şi cei doi vicepreşedinţi (Horia Gârbea şi Vladimir Simon, n.r.) să fie demişi. Această propunere a fost votată cu o largă majoritate, 11 voturi «pentru», 4 «împotrivă»", a declarat  preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin.

Institutul Cutural Român (ICR) a depus raportul de activitate pe 2012 la Senat, însă preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe, Cosmin Nicula, consideră incomplet documentul, catalogându-l drept o fiţuică.

"Nu am avut cum să dăm aviz în Comisia pentru buget-finanţe pe raportul de activitate al ICR pe anul 2012, pentru că acesta nu a fost trimis. ICR nu a depus nici raportul, nici contul de execuţie bugetară până la 15 aprilie, conform legii. ICR a trimis o execuţie bugetară pe primul trimestru din 2013", a declarat  atunci preşedintele Comisiei pentru buget - finanţe, Cosmin Nicula, pentru Mediafax.

În acelaşi timp, premierul Victor Ponta l-a rugat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, ca împreună cu membrii Comisiei de specialitate de la Senat, să analizeze situaţia Institutului Cultural Român, afirmând că "lucrurile nu merg bine" la aceată instituţie.

"Cred că, din păcate, situaţia la ICR nu merge aşa cum ne-am dori şi vreau să ne propuneţi, şi politic, şi Senatului, toate măsurile care sunt necesare ca ICR-ul, deşi nu e în subordinea Guvernului, dar colaborează cu Ministerul Culturii şi Ministerul de Externe, să redevină, totuşi, o instituţie care să ne ajute în promovarea culturii noastre în străinătate. Nu cred că lucrurile merg bine", i-a spus transmis premierul, pe 12 iunie, ministrului Culturii, Daniel Barbu.

Institutul Cultural Român a trecut de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, pe 13 iunie 2012, în urma adoptării de către guvern a unei Ordonanţe de Urgenţă.
 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite