Andrei Marga, dezvăluiri despre demisie: „Vârful de lance al acestei operaţiuni este Ponta, el a instrumentat-o“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Marga a vorbit luni seara, la Realitatea TV, despre demisia din fruntea Institutului Cultural Român, la mai puţin de un an după ce a preluat această funcţie.

Şeful ICR a afirmat că în spatele plecării sale din ICR se află Victor Ponta, „vârful de lance al acestei operaţiuni“, fiind vorba despre un troc politic, liberalii cedând ICR pentru Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. 

„La ICR, sigur, a apărut o problemă odată cu adoptarea OUG din mai 2012. Succesorul lui Sergiu Nicolaescu, Georgică (n.r.: Georgică Severin), a introdus în lege o chestiune care nu există în Europa. Dacă un director adjunct de institut este schimbat, el este readus prin comisiile Senatului. De onoarea asta nu beneficiază  niciun ambasador. Mai sunt şi alte originalităţi ale legii.“, a relatat Andrei Marga. 

Marga s-a plâns, cu această ocazie, de faptul că România „a ajuns să finanţeze nişte ţări foarte bogate“. 

„Când am intrat în această grozăvie a cheltuirii banilor, mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva. Aici sunt nişte mecanisme de care s-a auzit. Acum mi-am dat seama şi eu cum se fură de la buget. Se fură masiv la încredinţări de lucrări, la inventare de lucrări. Aici am cooperat bine cu Ponta, pentru că era o presiune uriaşă să dăm 1,2 milioane de dolari pentru participarea la târg şi am zis să plafonăm la 700.000.“, a explicat el. 

Invitat să îşi exprime opinia, Mircea Diaconu, vicepreşedintele executiv PNL, a afirmat că vestea demisiei lui Marga a fost şocantă, în ce îl priveşte.

A fost vorba de un pretext, din câte înţeleg. Acel raport de activitate a fost depus la vreme, dar Parlamentul a considerat că nu a fost depus. Pretextul mi se pare jalnic. E doar un biet pretext şi e absolut descalificant pentru cei care au procedat în felul ăsta. Poate erau de discutat lucruri nefăcute de domnul Marga, trebuiau discutate, nu să intri într-o chichiţă birocratică să acoperi căderea lui Marga. Dacă într-adevăr de la Berlin a început ruperea, cunosc personajul de la Berlin şi e aiuritor pentru mine că un asemenea personaj îl poate debarca pe ditamai profesorul Marga. S-a întors lumea cu fundul în sus, nu pot să cred. Pentru că ştim, am cunoscut ataşaţi culturali ai României în străinătate, cea mai mare parte nu aveau nicio treabă cu cultura. Dacă profesorul Marga a atins nişte zone de genul ăsta, se putea discuta.“,  a explicat Diaconu. Totodată, el a calificat debarcarea lui Marga drept jenantă, iar motivul - considerat a fi un pretext - unul ridicol. 

La rândul lui, Andrei Marga a declarat că documentele pe care trebuia să le depună la Ministerul de Finanţe au respectat normele prestabilite. 

Odată ce Guvernul a luat o decizie privind modificarea regimului juridic al ICR, s-a făcut o analiză. Noi ne-am  referit la 2012, dar am insistat pe ultimele trei luni. Sunt trei documente în joc. Unul este raportul financiar, pe care orice instituţie publică îl depune la Ministerul Finanţelor. Apoi, este foaia de execuţie financiară pe 2012, care a fost depusă. Şi apoi, legea cere contul de execuţie bugetară care este, în mod fatal, de două pagini. Domnul Necula de la Comisia de Buget se vede că nu înţelege economie. Se vede că nu pricepe noţiunile.“, a mai spus Marga. 

În scrisoarea prin care îşi anunţă demisia, Andrei Marga se plânge de legislaţie, de restricţiile bugetare şi de birocraţie.

„Am fost confruntat continuu cu cel puţin trei impedimente. Primul provine dintr-o legislaţie ce este atât de „originală” încât nu are seamăn în ţările europene. De pildă, nu doar consiliul de conducere, ci şi conducerea executivă este pluricoloră la ICR, ceea ce îngreunează decizia, iar trecerile prin comisiile senatului a revocărilor din funcţie nu se face nici în cazul, evident mai important, al ambasadorilor. Al doilea impediment provine din restricţiile bugetare impuse în 2012-20013. Al treilea provine din birocraţia sufocantă a aprobărilor. Spre exemplu, deschiderea ICR Nurnberg – Munchen, pentru care s-au primit acordul guvernului Bavariei în decembrie 2012 şi, în zece zile, aprobarea Ministerului de Externe german, nu are nici acum, după mai mult de şapte luni, răspunsul Ministerului român de Externe“, se spune în scrisoarea de demisie a preşedintelui ICR.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a intervenit, de asemenea, în emisiune, afirmând că debarcarea lui Marga s-a produs într-un mod absolut jenant, folosindu-se un pretext care în realitate nu există.

Nici măcar această formalitate nu îi poate fi imputată domnului Marga. Să nu utilizăm aceste tertipuri jenante, îmi pare foarte rău că nu am cunoscut această intenţie. Nu vreau să cred că este vorba despre un troc politic în legătură cu Casa de Asigurări de Sănătate.“, a mai spus europarlamentarul PNL. 

La rândul lui, jurnalistul Cornel Nistorescu susţine că plecarea lui Marga are legătură cu o înţelegere între Victor Ponta şi Traian Băsescu, vorbind despre o execuţie politică în cazul şefului ICR. 

„PSD şi PNL sunt ocupate de două personaje care le domină. Sunt două partide ocupate politic de două personaje, altfel destul de subţiri dacă ne gândim ce pregătesc pentru viitorul României.“,a încheiat el. 


Citeşte mai multe pe aceeaşi temă:

Marga, demisie după un lung şir de boacăne

La aproape un an de când a fost numit în funcţie, Andrei Marga şi-a prezentat ieri demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR). Marga şi-a făcut publică demisia prin intermediul unui comunicat de presă, cu solicitarea să intre în vigoare imediat.

Dezastrele lui Andrei Marga, în fruntea Institutului Cultural Român

Andrei Marga, care şi-a prezentat astăzi demisia de la conducerea Institutului Cultural Român(ICR), a păşit chiar de la început cu stângul în funcţia în care a fost numit pe 11 septembrie 2012.  A fost implicat în numeroase scandaluri şi a făcut gafă după gafă, aducându-şi clientela la  conducerea filialelor Institutelor Culturale Române din ţară şi din străinătate.

Petiţie online pentru demiterea conducerii Institutului Cultural Român

Aproape 200 de persoane au semnat, în 24 de ore, petiţia online pentru demiterea conducerii Institutului Cultural Român (ICR). Iniţiatorii cererii susţin că  instituţia a fost decredibilizată de măsurile luate sub şefia lui Andrei Marga, fostul rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Corina Şuteu, fost director ICR New York: „ICR-ul nu a fost al lui Horia Roman Patapievici, nici nu este al lui Andrei Marga“

Corina Şuteu spune că cel mai periculos lucru în privinţa scandalurilor repetate legate de  Institutul Cultural Român este decredibilizarea instituţiei.

Andrei Marga a inaugurat ICR Iaşi. Finanţarea e lăsată la mila publică

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a oficiat ieri, la Iaşi, într-o atmosferă festivistă, înfiinţarea filialei din Moldova a instituţiei. Marga apelează la banii oamenilor de afaceri locali pentru finanţarea filialei, întrucât nu există nici o altă sursă de finanţare.

Haos, nepotism şi cacealma la Institutul Cultural Român

La o zi după scandalul creat în jurul concursului organizat de Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), instituţia revine cu perdele de fum pe post de precizări, care adâncesc şi mai mult ceaţa din jurul controversatelor decizii organizatorice.

Andrei Marga îşi impune clientela în funcţii-cheie la ICR

Şeful Institutului Cultural Român (ICR) a desemnat ca referenţi, fără să respecte toate etapele concursului, foşti universitari de la „Babeş-Bolyai“ de la Cluj, pe care i-a condus în perioada sa de rectorat.

Institutul Cultural Român inaugurează institute, deşi nu le-a găsit sedii

În ianuarie - februarie 2013, conducerea Institutului Cultural Român a promis că va inaugura mai multe filiale în provinciile istorice, dar, deocamdată, realitatea din teritoriu contrazice planurile şi promisiunile făcute.

Cum s-au sărit etapele la concursul pentru şefia unor institute culturale din străinătate

Etapa a doua, cea a interviurilor din cadrul concursului organizat de Institutul Cultural Român (ICR), trebuia să fie programată între 14-17 decembrie 2012. Ulterior, această perioadă a fost mutată pentru 7-14 ianuarie 2013. Numirile însă au fost făcute înainte de termen, cu zece zile, pe 4 ianuarie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite