Senatori ai USA, scrisoare către Dăncilă: Cerem guvernului României să nu dea înapoi în lupta împotriva corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi senatori americani, unul dintre aceştia fiind fostul candidat republican la preşedinţie John McCain, critică dur, într-o scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă, modul cum s-a procedat pentru demiterea Laure Codruţa Kovesi, modificările aduse la cele trei legi ale Justiţiei, precum şi modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Republicanul John McCain şi  democratul Cristopher Murphy apreciază eforturile duse până în prezent de instituţiile care au luptat împotriva corupţiei şi critică actorii politici din România care ar pune piedici luptei anticorupţie. O ţară coruptă este o ţintă uşoară pentru Rusia şi o vulnerabilitate pentru NATO, susţin cei doi aleşi din Statele Unite.

Scrisoarea, publicată de McCain pe site-ul personal, i-a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă pe 2 august.

Redăm scrisoarea integrală adresată lui Dăncilă:

Vă scriem astăzi pe tema luptei anticorupţie aflată în derulare în România. În calitate de susţinători puternici ai relaţiei dintre Statele Unite şi România, am observat cu regret că preşedintele Klaus Iohannis a fost recent forţat de o decizie a Curţii să o demită pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ştim că procedurile judiciare sunt o problemă internă a României, dar solicităm guvernul României să nu dea înapoi în lupta importantă împotriva corupţiei.

 

Modul în care doamna Kovesi a condus Direcţia Naţională Anticorupţie a fost apreciat în întreaga lume, fiind văzut ca o dovadă a angajamentului hotărât luat de România de a lupta împotriva corupţiei. Revocarea ei, împreună cu reformele judiciare recente şi cu modificările aduse Codurilor penale prin care au fost dezincriminate mai multe infracţiuni de corupţie, ridică semne serioase de întrebare în ceea ce priveşte dorinţa guvernului pe care îl conduceţi de a condamna infracţiunile financiare şi de a-i trage la răspundere pe înalţii demnitari responsabili.

 

Îmbunătăţirea transparenţei şi a responsabilităţii este un imperativ urgent pentru securitatea naţională a tuturor membrilor NATO. Experienţa Ucrainei este un exemplu al modului în care Rusia profită de mită şi de corupţie pentru a slăbi guvernele vecine şi pentru a le face vulnerabile influenţei externe – sau în cazuri extreme, invaziei militare. Rusia şi acoliţii săi sunt implicaţi activ în dinamitarea eforturilor noastre comune şi în compromiterea reputaţiei democraţiei cu scopul de a proteja menţinerea lui Vladimir Putin la putere. Statele aliate trebuie să fie acorde o atenţie deosebită acestor ameninţări şi, totodată, să-şi consolideze integritatea instituţiilor.

 

România a făcut un progres extraordinar după ieşirea din perioada comunistă. Nicio democraţie nu este perfectă, dar eforturile  depuse pentru eradicarea corupţiei ne-au asigurat că România era pe o traiectorie pozitivă. Recentele proteste anticorupţie la care au participat mii de tineri din România au demonstrat că ei aşteaptă ca acest progres să continue.

 

Apreciem promisiunea dumneavoastră personală de a veni în întâmpinarea acestor aspiraţii şi aşteptăm să vedem cum guvernul dumneavoastră intenţionează să revigoreze lupta anticorupţie”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite