Secretarul general adjunct al guvernului susține că PNL vrea comasarea alegerilor din motive electorale: S-ar putea să încurcăm lucrurile de tot

0
Publicat:

Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu, susține că nu este utilă comasarea alegerilor, pentru că nu sunt argumente suficiente în acest sens. Declarația vine după ce premierul Marcel Ciolacu a susținut că electoratul nu poate fi păcălit cu argumentul că va sărăci țara exact din cauza organizării tuturor rundelor de alegeri la timpul lor.

Adrian Tutuianu: Aegerile locale sunt ele însele extrem de complicate FOTO Inquam PhotosGeorge Calin
Adrian Tutuianu: Aegerile locale sunt ele însele extrem de complicate FOTO Inquam PhotosGeorge Calin

”Domnul Ciolacu a lăsat o anumită portiță, în sensul că este o decizie care implică Parlamentul, iar opinia mea este că calendarul acesta al alegerilor ar fi bine să fie convenit, dacă s-ar putea, cu toate partidele politice parlamentare, pentru că sunt reprezentanţi ai cetăţenilor şi au cota cea mai mare de încredere cel puţin potrivit alegerilor desfășurate în anul 2020. 

În al doilea rând, alegerile europarlamentare nu pot fi cuplate cu nimic, alegerile locale sunt prin ele însele extrem de complicate, gândiți-vă că că ai buletin de vot Consiliul Local, Consiliul Judeţean, primar, preşedinte de Consiliu Judeţean. 

Dacă adaugi alte alegeri, cum s-a propus cu alegerile prezidenţialele, s-ar putea să încurcăm de tot lucrurile. Plus că temele celor două alegeri sunt cu totul diferite”, a spus Adrian Ţuţuianu la Prima News

Secretarul general adjunct al Guvernului a făcut trimitere la o decizie a CCR care se referă la comasarea alegerilor locale cu parlamentare, unde s-a arătat că nu ar fi utilă deoarece și tematica e diferită. De asemenea, a reamintit că și Comisia de la Veneţia a spus că nu ar fi utilă o comasare a mai multor categorii de alegeri pentru că ar putea să deruteze electoratul şi inclusiv pentru candidați ar putea fi un dezavantaj, dacă doresc să candideze la mai multe funcţii unde sunt incompatibilități.

Eu cred că nu este utilă comasarea, nu sunt argumente suficiente, ideea că costă alegerile, am mai spus-o şi eu, au mai spus-o mulţi, democraţia e aparent un pic mai scumpă pentru că dictaura nu face necesare alegerile, dar nici nu duce la rezultate bune pentru un popor şi ultimul argument cred că este acesta: este că este important ce faci, cum guvernezi, cum rezolvi lucrurile şi mai puţin important cum încerci să aşezi niște alegeri doar cu idea că ar putea fi mai bine din perspectiva unui partid politic sau altul”, a adăugat Ţuţuianu.

Oficialul a menționat că o comasare a alegerilor ar fi utilă doar pentru mobilizarea aleșilor PNL.

Raţiunea este simplă (..) în felul acesta se mobilizează aleşii locali ai PNL. Există o infrastructură de aleşi locali la PNL şi PSD, pe noi ne-ar avantaja dintr-o anumită perspectivă, dar nu suntem în situaţia PNL, care ştim foarte bine că joacă într-un fel, inclusiv eventuala participare la guvernarea viitoare”, a mai spus secretarul general adjunct al Guvernului.

Ce spune Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu susține ca o eventuală comasare a alegerilor nu ar aduce prea mari economii la bugetul statului.

„Nu cred că România va sărăci dintr-un exerciţiu democratic. Haideţi să nu devenim ridicoli! Cheltuim şi câteodată a existat o risipă a banului public, dar când e vorba de democraţie, deodată devenim foarte cumpăniţi. Nu vom păcăli românii. Cine încearcă să păcălească românii cu anumite comasări, vezi Doamne, că se fac economii, nu va ţine nimic. Românul nu mai poate fi păcălit”, a afirmat Marcel Ciolacu, pe tema posibilității comasării unor alegeri, după ce liberali au avansat argumentul economic.

Liderul PSD a mai spus că se poate ajunge la comasări de alegeri, dar „nu dintr-un interes politic”. „Dacă Parlamentul decide altceva şi modifică legislaţia în alt sens, se pot face şi alte scenarii. Părerea mea e că e o discuţie prematură”, a adăugat Ciolacu.

Din partea liberalilor, Alina Gorghiu a declarat, marţi, că ar vrea ca în luna februarie Coaliția să se decidă pentru „o soluţie înţeleaptă” pentru comasarea unor alegeri, subliniind că în 2024 vor fi cheltuite 3,8 miliarde de lei pentru cele patru teste electorale.

Gorghiu a mai spus că, prin această decizie, vor elimina toate aceste probleme care pot fi create în an electoral, an electoral care presupune întotdeauna un anumit nivel de agitaţie social, greve, proteste, dar şi costuri destul de mari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite