Şefa Comisiei juridice, despre ridicarea imunităţii lui Bodog: „Sper ca votul din Senat să arate clar că nu dorim să folosim imunitatea ca instrument politic”
0Senatoarea PNL Iuliana Scântei a afirmat că toţi liberalii din Comisia juridică au votat în favoarea încuviinţării DNA privind începerea urmăririi penale a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog şi speră ca votul din plenul Senatului să fie majoritar favorabil pentru a arăta în mod clar că nu doresc să folosească imunitatea ca „instrument politic şi procedural pentru a împiedica înfăptuirea justiţiei”.
Şefa Comisiei juridice a Senatului regretă că doar şase persoane au votat favorabil pentru ridicarea imunităţii lui Florian Bodog.
„Toţi cei patru reprezentanţi #PNL în Comisia Juridică a Senatului au votat astăzi ÎN FAVOAREA ridicării imunităţii parlamentare a lui Florian Bodog, fost ministru PSD al sănătăţii. (...) Ca senator PNL şi preşedintă a Comisiei juridice a Senatului regret că dintre cele 13 voturi exprimate, doar 6 voturi au fost pentru ridicarea imunităţii lui Florian Bodog. Votul a fost secret, iar alţi şase senatori s-au abţinut, în vreme ce un vot a fost împotriva ridicării imunităţii. Sper ca votul plenului Senatului să fie unul majoritar favorabil pentru a arăta în mod clar că nu dorim să folosim imunitatea ca instrument politic şi procedural pentru a împiedica înfăptuirea justiţiei. Suntem egali în faţa legii, iar Parlamentul nu trebuie să fie scut pentru protejarea unor parlamentari, foşti sau actuali miniştri, suspectaţi de săvârşirea unor fapte penale pe durata mandatului de ministru”, a scris Iuliana Scântei luni pe Facebook.
Aceasta a prezentat şi motivele pentru care a votat „pentru” ridicarea imunităţii lui Bodog.
„1. În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a reţinut că în privinţa mandatului de membru al Guvernului, Constituţia nu a instituit imunitatea guvernamentală, ci doar o altă măsură de protecţie, de ordin procedural, menită să ocrotească interesul public în exercitarea atribuţiilor unui ministru.
Or în speţa Bodog nu intră sub protecţia mandatului de ministru al sănătăţii, faptele săvârşite de fostul ministru al sănătăţii, ca angajator, în relaţiile de muncă cu o fostă consilieră personală.
2. Prin Raportul privind statul de drept, adoptat în anul 2020, Comisia Europeană remarcă faptul că în România, Parlamentul afectează prin deciziile sale, eficacitatea derulării urmăririlor penale în cazul cererilor de autorizare a investigaţiilor cu privire la un deputat sau senator atunci când acesta deţine în acelaşi timp sau a deţinut funcţia de ministru. Răspunzând recomandărilor formulate de MCV şi de GRECO, Camera Deputaţilor şi-a modificat regulamentul de procedură în 2019, făcând trimitere la criteriile stabilite de Comisia de la Veneţia, dar Senatul nu are o procedură similară. Două cereri din 2019 de începere a urmăririi penale în cazul a doi foşti miniştri şi parlamentari au fost respinse.
3. Prin ultimul Raport privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare MCV (COM(2019) 499 Bruxelles, 22.10.2019), Comisia Europeană a constatat că “la începutul lunii iunie 2019, a fost respinsă o cerere din partea organelor de urmărire penală de ridicare a imunităţii preşedintelui Senatului, iar în luna septembrie, Senatul a respins o cerere de începere a urmăririi penale în cazul unui senator care a fost ministru al sănătăţii." iÎn consecintă, Comisia solicita prin Raportul MCV ca Parlamentul să remedieze Recomandarea nr.10 privind: „Adoptarea unor criterii obiective pentru luarea şi motivarea deciziilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie. De asemenea, guvernul ar putea avea în vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea miniştrilor la perioada mandatului. Aceste măsuri ar putea fi luate cu ajutorul Comisiei de la Veneţia şi al GRECO.”
4. Raportul Comisiei de la Veneţia privind scopul şi ridicarea imunităţii parlamentare CDL-AD(2014)011 stabileşte criterii obiective şi linii directoare cu valoare de standarde europene comune pentru ridicarea imunităţii parlamentare ( capitolul V) pentru a evita utilizarea abuzivă a imunităţii, precum şi deciziile selective şi arbitrare”, mai arată Scântei.
Senatoarea PNL a mai spus că votul de luni din comisia juridică arată „ipocrizia, dar şi lipsa de obiectivitate a unor senatori şi a unor partide precum PSD şi dorinţa acestora de a folosi artificial şi politic o garanţie de procedura pentru a împiedica soluţionarea unor dosare penale privind miniştrii (foşti sau actuali)”.
„Comisia juridică nu are competenţa de a efectua judecăţi de valoare procesuală asupra fondului cauzei şi nici să se pronunţe cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia senatorului în cauză sau dacă acuzaţiile formulate justifică sau nu solicitarea de începere a urmăririi penale. Cu astfel de decizii, Parlamentul nu va reuşi să işi consolideze legitimitatea şi transparenţa democratică, va slăbi prin astfel de decizii, statul de drept şi va obstrucţiona înfăptuirea justitiei pentru toţi”, a adăugat Scântei.
Comisia juridică a Senatului a adoptat luni raport de respingere pentru cererea DNA privind avizarea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog. Urmează votul în plenul forului legislativ.
Vezi şi: Surpriză în cazul ridicării imunităţii lui Bodog. Comisia juridică respinge solicitarea DNA