Scrisoare către Iohannis: „Nu promulgaţi proiectul de lege prin care partidele se iartă de datorii“. Iohannis, singurul care poate bloca legea votată de PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele M1, europarlamentarul Monica Macovei, îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea votată în bloc de Parlament, prin care partidele

„Potrivit modificărilor, 'conturile bancare pentru campania electorală au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării'. Cu alte cuvinte, partidele politice parlamentare au decis prin lege ca în campania electorală să nu le mai fie blocate conturile, chiar dacă au datorii către stat sau creditori privaţi şi, ca atare, conturile lor sunt blocate de ANAF“, se arată în scrisoarea Monicăi Macovei, transmisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Eurodeputatul îi atrage atenţia lui Iohannis că legea are un potenţial mare de neconstituţionale, fiind discriminatorie. „Modificarea adusă Legii nr. 334/2006, prin care partidele politice cu datorii nu trebuie să le mai plătească şi nu mai au poprire pe conturi în timpul campaniei electorale, este ilegală şi neconstituţională, pentru că, de exemplu, acordă privilegii, intervine asupra atribuţiilor legale ale altor instituţii, precum ANAF, şi afectează activitatea unor firme private care trebuie să-şi recupereze banii pentru serviciile şi bunurile acordate partidelor politice“, se mai arată în sursa citată.

„Niciun cetăţean român nu este iertat de datoriile la bancă, la serviciile de utilităţi publice sau către privaţi, ci trebuie să le plătească. De ce partidele cu datorii nu trebuie să şi le plătească? Dacă un cetăţean român are datorii, pe el cine îl iartă de plata datoriilor? Nimeni! Câţi oameni şi-au pierdut case, maşini luate în leasing, câţi oameni au poprire pe salarii? Sunt ei iertaţi de datorii? Nu. Dar cei care fac legile în Parlament se iartă singuri de datorii“, mai spune Macovei.

În acest context, Macovei îi cere lui Iohannis fie să retrimită legea înapoi în Parlament, fie să o atace la Curtea Constituţională (CCR). „Vă solicit să apelaţi la atribuţiile pe care le aveţi şi să nu promulgaţi legea de modificare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Aveţi două posibilităţi la dispoziţie: fie cereţi reexaminarea proiectului de lege, fie o contestaţi la Curtea Constituţională. Nu puteţi gira, din funcţia pe care aţi obţinut-o prin votul populaţiei, o modificare ilegală şi imorală, votată de partidele politice parlamentare cu datorii către stat şi către firme private, şi care nu aduce nimic bun pentru oameni şi pentru interesul general, ci, dimpotrivă, pune partidele cu datorii deasupra legii, încălcând regula constituţională a egalităţii în faţa legii", a conchis Monica Macovei.

Unanimitate

Camera Deputaţilor a adoptat, în unanimitate, legea finanţării campaniei electorale, prin care creditorii nu se pot atinge de datoriile partidelor în perioada alegerilor locale şi parlamentare. Rezultatul votului arată că toate partidele au fost de acord cu această iniţiativă.

Cu 259 voturi „pentru“ şi niciun vot împotrivă, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege iniţiat de PSD, care suspendă practic o lege pe perioada campaniei electorale, în sensul în care conturile bancare ale partidelor datornice să nu mai poată fi supuse executării. Unanimitatea înregistrată la votul din Parlament arată înţelegerea transpartinică dintre PSD şi PNL privind acest interes comun al datoriilor. În plus, proiectul de lege a trecut fără dezbatere, niciun parlamentar nedorind să ia cuvântul.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite