Scandalul fraudării voturilor la Convenţia PDL: Mircea Toader explică de ce a luat hotărârea ca sute de buletine de vot nule să fie considerate valide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Toader, preşedintele Comisiei de numărare a voturilor FOTO Arhiva Adevărul
Mircea Toader, preşedintele Comisiei de numărare a voturilor FOTO Arhiva Adevărul

Modul în care au fost concepute buletinele de vot i-a pus în încurcătură pe cei mai mulţi dintre delegaţii care au votat la Convenţia PDL. Preşedintele Comisiei de numărare a voturilor, Mircea Toader, a declarat pentru “Adevărul” că a luat decizia ca buletinele care nu erau completate corespunzător, dar din care se înţelegea opţiunea exprimată, să fie declarate valide.

Explicaţiile date de Mircea Toader ar putea lămuri multe dintre necunoscutele legate de exprimarea voturilor.  

“Voturile nule sunt cele care nu indică o singură moţiune câştigătoare, ci două sau niciuna. Am luat în comisie decizia, pe care mi-o asum, în care am spus că în situaţia în care rămâne pe buletinul de vot o moţiune simplă neînsemnată, netăiată, se consideră că moţiunea este aptă şi buletinul valid. Am luat această decizie după ce s-au numărat cam un sfert din buletine şi s-a observat că foarte multe nu erau completate corespunzător: fie nu s-a tăiat complet de cap la coadă, inclusiv numele celui cu moţiunea, fie nu era tăiat numele şi nimic de la moţiune, fie numai moţiunea şi fără nume, fie unele erau încercuite. Erau destul de multe voturi nule şi nu se putea câştiga o moţiune cu trei sferturi de voturi nule”, a explicat Toader, subliniind că nu a fost interesat de modul în care a fost făcută repartizarea, ci doar de opţiunea exprimată.

El a mai precizat că a decis ca buletinele respective să fie luate în calcul şi în situaţia în care se ajunge la renumărarea voturilor. „Din punct de vedere tehnic am hotărât aşa. Era mai delicat dacă spuneai că există 300 ori 1000 de voturi nule. Părea că partidul nu vrea pe niciunul dintre ei”, a mai spus Mircea Toader.

El a mai explicat că, din cele 48 de buletine anulate, unele aveau tăiate toate opţiunile, altele nu aveau nicio opţiune exprimată.

De ce s-au speriat unii membri ai comisiei de organizare

Eugen Oprişa a fost unul dintre cei trei membri ai PDL Iaşi care au făcut parte din comisia de organizare a congresului pentru desemnarea preşedintelui. În prima fază, s-a ocupat cu numararea buletinelor de vot, într-o comisie la care au fost repartizaţi 125 de delegaţi. Oprişa a fost reprezentant al Monicăi Macovei. Dintre cei 125 de delegaţi, 11 nu s-au prezentat la scrutin, iar buletinele acestora au fost anulate.  Pe de altă parte, dintre cei 114 voturi exprimate, nouă au avut deficienţe. Delegaţii ar fi trebuit să taie numele a doi dintre cei trei candidaţi, pentru ca votul să fie corect. În cele nouă cazuri, votul a fost exprimat doar prin tăierea sau încercuirea cifrei reprezentând  numărul de ordine. În cinci cazuri, voturile astfel exprimate au fost în favoarea lui Vasile Blaga, în trei cazuri pentru Elena Udrea şi într-un caz pentru Monica Macovei. Totuşi, ţinând cont că nu s-a respectat standardul de vot, au avut loc discuţii la final, înainte de numărătoare, între supervizorii votului şi cei trei membri ai comisiei. S-a stabilit, de comun acord, ca voturile să fie validate, conform cu opţiunea delegatului. La peste o săptămână de la scrutin, Eugen Oprişa a ţinut să dea o declaraţie notarială în care a precizat că „la sugestia comisiei, cele 9 voturi au fost adunate la numărătoarea oficială”.

Eugen Oprişa probează în continuare totuşi, prin declaraţiile date, dubii în privinţa poziţiei pe care ar fi trebuit s-o adopte referitor la cele nouă voturi.  De altfel, imediat după scrutin, l-a contactat telefonic pe Gabriel Surdu, şeful filialei PDL Iaşi, pentru a-şi mărturisi incertitudinea.

„La masa de împărţire a buletinelor de vot, la care am fost şi eu membru, n-au fost incidente, cu execepţia celor nouă voturi, pe care am decis de comun acord cu cei doi colegi să le prezentăm la final comisiei de votare şi să ne consultăm în privinţa lor. Nu ştiu dacă trebuia sau nu să fie luate în considerare. Consider, în continuare, că trebuia puse la nule. Am presupus intenţia de vot, n-a fost clar exprimată“, a spus Oprişa.

Ideea declaraţiei pe propria răspundere în faţa notarului se pare că i-a aparţinut şefului PDL Iaşi, Gabriel Surdu.  „E problema dumnealui ce decizii a luat în cadrul comisiei de votare. Eu nu l-am trimis la notar, nici măcar nu i-am recomandat. I-am spus doar că noi, oamenii de afaceri, când avem de lămurit o problemă care implică asumarea unor declaraţii, apelăm la soluţia actului notarial. Întrebarea mea este de ce a tăcut până acum, de ce n-a spus nimic şefilor comisiei atunci şi, de ce, dacă tot a semnat acest act şi s-a liniştit sufleteşte, a decis să-l mediatizeze. Înseamnă că cineva l-a pus. Din punctul meu de vedere, după discuţia cu mine, domnul Oprişa a primit nişte sfaturi suplimentare de la altcineva şi s-a aventurat în nişte lucruri care sunt mult prea mari pentru el”, a declarat Gabriel Surdu, preşedintele organizaţiei judeţene PDL Iaşi.

„Preşedintele Surdu a vrut, probabil, să dea un semnal ca filiala de la Iaşi n-a influenţat în niciun fel care poate fi considerat incorect rezultatele alegerilor. De aceea, m-a rugat dacă pot să dau o declaraţie cum că lucrurile s-au desfăşurat corect. M-a rugat ca, dacă am ceva împotrivă, să merg la notariat. Nu a încercat să mă oblige, m-a întrebat dacă sunt sau nu de acord”, mai spune Oprişa.

Pe de altă parte, Oprişa susţine că n-are nici cea mai vagă idee despre cum ar fi putut ajunge documentul în presă, plus înregistrările a două convorbiri telefonice care au avut loc între el şi Gabriel Surdu. „Eu n-am făcut public nimic. Nu ştiu şi nu vreau să comentez cum au ajuns la „Adevărul”, a replicat Oprişa.

Marius Spânu, susţinător al „moţiunii Macovei” şi preşedintele filialei municipale a PDL Iaşi, a afirmat, imediat după alegerile pentru preşedintele, că nu se mai simte reprezentat de acest partid. De altfel, acesta face parte din „aripa protestantă” a PDL Iaşi, criticând în dese rânduri politica organizaţională a lui Gabriel Surdu. În plus, Spânu a fost prezent în cursul zilei de 28 martie la întâlnirea pe care Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Forţei Civice, a avut cu alegătorii din Iaşi. Mai mult, a stat chiar la prezidiu, alături de alţi doi membri PDL importanţi, Nicuşor Păduraru şi Liliana Romaniuc. Eugen Oprişa este considerat un protejat al lui Marius Spânu.

„Poate o fi fost doar o iniţiativă locală, cu aceste declaraţii la notar. Eu de la colegul Oprişa am aflat şi am rămas foarte mirat. Din punctul meu de vedere acele voturi trebuia anulate, tocmai pentru a nu se da prilej de interpretări. Am fost de-a dreptul şocat că declaraţia a apărut în presă şi nu înţeleg de ce încearcă să se inflameze spiritele acum când toată lumea s-a liniştit”, a replicat Marius Spânu.


 
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite