Scandal la Avocatul Poporului. Weber cere revocarea unuia dintre adjuncți. Care este motivul invocat
0Avocatul Poporului a cerut Parlamentului revocarea din funcție a adjunctului Daniel Iovănescu, pe care îl acuză de încălcare a autorității Avocatului Poporului și nerespectarea legii.
Avocatul Poporului a cerut Parlamentului revocarea din funcție a adjunctului în domeniul prevenirii torturii și a altor pedepse, ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, acuzând „încalcarea cadrului legal de organizare și functionare care guvenează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanență autoritatea Avocatului Poporului și vulnerabilizând activitatea instituției” și astfel „nerespectarea cu rea-credință a prevederilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 35/1997, republicată, care stabilesc natura juridică a raportului dintre Avocatul Poporului și adjuncții săi ca fiind un raport de subordonare”.
Dând mai multe exemple în care, potrivit Avocatului Poporului, adjunctul nu i-a respectat autoritatea, solicitarea mai arată că „tipul de conducere unipersonal al instituției conferă Avocatului Poporului putere de decizie în toate aspectele care țin de organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, realitate juridică pe care domnul Iovanescu Daniel o ignoră cu buna-știință în mod constant, nesocotind atât autoritatea acestuia cât și oportunitatea și legitimitatea serviciilor specializate din cadrul instituției”.
Potrivit Avocatului Poporului, adjunctul ar fi cerut formularea unor recomandări de către Subcomitetul pentru prevenirea torturii în privinșa modificării unui Legi, cu privire la care Avocatul Poporului a arătat că nu trebuie modificată.
„În cadrul unei întâlniri din luna februarie 2023 cu reprezentanta Subcomitetului pentru prevenirea torturii (SPT) pentru România, fără acordul în prealabil al Avocatului Poporului, în privința poziției oficiale a Avocatului Poporului față de modificarea Iegii de organizare și funcționare a instituției, a solicitat sprijinul Subcomitetului "în demersurile noastre" (s.n.) pentru eficientizarea funcționarii Mecanismului național de prevenire a torturii în Iocurile de detenție în sensul formulării de către SPT a unor recomandări către statul român pentru inițierea unor modificări ale Legii nr. 35/1997, republicată. Or, poziția oficială a A vocatului Poporului, anunțată în numeroase rânduri de Avocatul Poporului în ședinte Ia care domnul Iovanescu a participat, este tocmai contrară celor susținute în față reprezentanței SPT de către domnul adjunct Daniel Iovanescu, în sensul că nu este cazul să solicităm o modificare a legii noastre de organizare și funcționare”, arată solicitarea transmisă de Renate Weber Parlamentului.
„Un alt exemplu de sfidare și contestare a funcției decizionale a Avocatului Poporului este reprezentat și de Notă cuprinzând punctul de vedere al Mecanismului pentru prevenirea torturii cu privire la Raportul Departamentului de Stat al S.U.A.”, a mai arătat sursa citată.
Potrivit solicitării, „toți adjuncții vocatului Poporului au respectat rezoluția Avocatului Poporului, cu excepția domnului adjunct Daniel Iovanescu, care a nu a respectat rezoluția Avocatului Poporului și nu a transmis în termen materialul în atenția șefului biroului analiză acte normative, relații externe și comunicare. Dimpotrivă, acesta a întocmit o altă Notă prin care a propus Avocatului Poporului ceea ce acesta dispusese deja anterior și anume: transmiterea materialului către șeful biroului analiză acte normative, relații externe și comunicare”.
Nerespectarea și sfidarea exclusivitatii decizionale a Avocatul Poporului reiese și din documentele intocmite de adjunctul Avocatului Poporului, domnul Daniel Iovanescu, cu prilejul corespondentei propuse a fi realizate cu președintele Colegiului Medicilor”, a mai susținut Avocatul Poporului, arătând că „prin actele intocmite in calitate de adjunct al Avocatului Poporului”, Daniel Iovanescu a determinat anularea unui concurs de angajare.
Daniel Iovănescu a fost numit în funcție la finalul anului trecut, prin decizia Parlamentului, la recomandarea Avocatului Poporului.