Rovana Plumb a găsit vinovaţii pentru eşecul de la Bruxelles: Iohannis, Cioloş şi  Mureşan. „Interesul Comisiei JURI a fost să blocheze candidatura României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rovana Plumb acuză Bruxelles-ul de discriminare. FOTO Mediafax
Rovana Plumb acuză Bruxelles-ul de discriminare. FOTO Mediafax

Rovana PLumb, propunerea României pentru funcţia de comisar european, a declarat că neacceptarea ei pentru poziţia din Executivul de la Bruxelles e cauzată de jocurile de culise făcute de mai mulţi politicieni ai Opoziţiei. De asemenea, prin refuzarea ei s-ar fi dorit blocarea candidatului României.

  Rovana Plumb a avut o primă reacţie după ce Comisia JURI din Parlamentul European a dat un vot de respingere a candidaturii sale.  

„Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European şi eminamente politică. Este incorectă pentru că potenţialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate. Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine  către Preşedinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI şi tuturor membrilor acestei Comisii.

Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acţiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, aşa cum îi cerea Regulamentul şi chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esenţă, o finanţare în acord cu legislaţia electorală din România”, se arată într-un comunicat de presă al Rovanei Plumb

„Decizia Comisiei JURI se situează şi în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarităţi. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunţe la bunurile sau acţiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluţii financiare pentru a stinge un posibil conflict - aşa cum a procedat în cazul altor comisari desemnaţi de către guvernele lor din Austria şi Spania. În ultimă instanţă, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre aceşti paşi nu a fost respectat”, continuă reprezentanta PSD. 

„În aceste condiţii, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze şi să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere şi să ofere soluţii, aşa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României. Le voi prezenta această situaţie Preşedintelui Parlamentului European şi Preşedintei desemnate a Comisiei Europene.

Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziţia din România, în frunte cu Preşedintele Iohannis, care anunţa cu o oră înaintea deciziei că doreşte consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menţionat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, împotriva României. Preşedinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur şi simplu unei linii politice ostile candidaturii româneşti pentru funcţia de comisar european. 

De asemenea, un rol important l-a avut şi europarlamentarul Siegfried Mureşan căruia i s-a propus, ca şi altora, funcţia de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele. Din păcate, se dovedeşte, din nou, că forţele politice de dreapta acţionează chiar şi împotriva României pentru a-şi satisface interesele politice şi electorale”, a conchis Rovana Plumb.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite