RFI: România, profund divizată, în fața unui viitor incert după victoria lui Nicușor Dan
0Nicușor Dan, noul președinte al României, a intrat în funcție pe fondul unor diviziuni politice și sociale profunde, în timp ce alegerile de duminică expun amploarea frustrării și neîncrederii publice.

„Suntem ușurați, pentru că am evitat glonțul”, spune Claudiu Năsui, deputat al partidului Uniunea Salvați România. „O președinție Simion ar fi fost potențial dezastruoasă pentru România”, adaugă deputatul USR, potrivit Rfi.
De asemenea, publicația franceză subliniază că starea economică a României ar putea forța noul guvern să ia măsuri nepopulare, cum ar fi creșterea impozitelor și reducerea cheltuielilor - în timp ce opoziția de extremă dreapta va fi nerăbdătoare să aibă șansa de a obține mai mult sprijin popular dacă astfel de măsuri sunt considerate prea dure.
Referindu-se la rezultat, Năsui a declarat că „oamenii s-au săturat să fie ignorați de clasa politică”, vorbind la Radio France Internationale în sala centrală cavernoasă a clădirii Parlamentului din București, proiectată de dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu.
Cu toate acestea, Năsui avertizează că acum este momentul să privim înainte.
„România are o problemă uriașă de deficit, probleme economice uriașe - trebuie să rezolvăm aceste probleme [înainte] de următoarele alegeri, dacă nu vrem să evităm glonț după glonț”, precizează deputatul USR.
Sorin Ioniță, politolog și director al think tank-ului de politici publice Expert Forum din București, a calificat drept neașteptată amploarea victoriei lui Dan.
„A fost surprinzătoare în ceea ce privește amploarea, nu ne așteptam la o diferență de șapte puncte după primul tur, când învingătorul a ajuns să aibăun avantaj de 20 de procente. Dar totuși acest lucru s-a întâmplat și arată cât de volatilă a fost situația”, a explicat acesta.
În timpul primului tur, prezența la vot a fost de 53,2 %, dar în turul al doilea s-a înregistrat o prezență istorică de 64,7 %, cea mai mare din ultimii 25 de ani. „Prezența la vot a făcut diferența”, spune Ioniță.
Sorin Ioniță adaugă faptul că Nicușor Dan a câștigat cu „o marjă confortabilă”, ceea ce înseamnă că „atunci când miza este foarte mare [românii] au simțit că este vorba despre ceva mai mult decât un partid sau altul, sau o coaliție versus alta”.
În afară de provocările economice interne, Dan se confruntă și cu obstacole în politica externă.
Rivalul său, Simion - liderul Alianței pentru Unirea Românilor, de extremă dreapta, și un Trumpist autoproclamat care a vrut să „facă România măreață din nou” - ar fi putut fi mai bine plasat pentru a trata cu președintele Statelor Unite, dar Dan va continua să încerce să consolideze legătura crucială a României cu NATO și integrarea sa în creștere în cadrul Uniunii Europene.
De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, Europa a căutat să își întărească flancul estic, iar Franța conduce grupul de luptă multinațional al NATO din România, format din 1.200 de militari.
Dar Simion, vorbind cu două zile înainte de al doilea tur de scrutin din 18 mai, l-a acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron de interferență în alegerile din România.
Liderul AUR și-a petrecut ultima zi a campaniei sale electorale la Paris. În timpul unei conferințe de presă comune cu eurodeputatul francez de extremă dreapta Marion Maréchal, transmisă în direct pe pagina sa de Facebook, el a denunțat ceea ce a numit „tendințele dictatoriale” ale lui Macron, strigând: „Jos mâinile!”
Duminică, 18 mai, Pavel Durov, fondatorul de origine rusă al serviciului de mesagerie Telegram, a publicat de asemenea afirmații bombastice, acuzându-l pe șeful serviciilor secrete franceze că a încercat să se amestece în alegerile din România.