Rezultatul negocierilor între PNL, USR-PLUS şi UDMR până acum: s-au înţeles că nu s-au înţeles. Ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL, USR-PLUS şi UDMR nu s-au pus de acord pe tema primelor funcţii în stat după o săptămână de negocieri. Pentru deblocarea negocierilor, partidele aruncă în joc şi portofoliile ministeriale, astfel încât să se ajungă la o împărţire echitabilă şi să pună capăt tensiunilor.

O oră şi jumătate le-a luat liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR să ajungă la două concluzii, în urma întâlnirii de la Vila Lac. În primul rând, şefii partidelor au stabilit că vor continua negocierile în ceea ce priveşte funcţiile înalte, programul de guvernare şi alte sinecuri din Parlament. În al doilea rând, cei patru politicieni – Ludovic Orban, Dan Barna, Dragoş Tudorache şi Kelemen Hunor – au recunoscut faptul că nimeni nu a vrut să cedeze în ceea ce priveşte opţiunile pe care le-au pus pe masă pentru funcţiile de premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de preşedinte al Senatului.

Conducerea PNL l-a mandatat pe Orban să negocieze pentru două variante: 1) Ludovic Orban premier şi Florin Cîţu şef al Senatului; 2) Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte al Camerei Deputaţilor. Răspunsul conducerii USR-PLUS nu a fost acceptarea uneia din cele două variante, ci lansarea propriilor variante de lucru: 1) Dacian Cioloş premier şi ambele funcţii de şef din Parlament la PNL; 2) Florin Cîţu premier şi Dan Barna preşedinte al Camerei Deputaţilor. În toate aceste împărţiri pe foaie, cele două partide s-au văzut confruntate de al treilea partener al coaliţiei, UDMR. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a anunţat că partidul său vrea una din cele două funcţii de preşedinte de Cameră. 

Partidele încep să fie „flexibile“

Ludovic Orban a precizat, după întâlnirea cu ceilalţi trei lideri politici, faptul că „toate variantele sunt pe masă” şi a subliniat că nu „există un timp-limită” pentru tranşarea situaţiei, cu toate că nu există încă o schiţă de buget sau că pandemia nu pare să se termine prea curând. Dan Barna, interesat direct de şefia Camerei Deputaţilor, a părut mai optimist: „Fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anume flexibilitate pentru a găsi acel tărâm comun prin care să constituim coaliţia”, a declarat Barna.

Surse politice susţin că varianta cu cele mai mari şanse e cea cu Orban premier şi Dan Barna la şefia Camerei Deputaţilor. Însă pentru o asemenea decizie, celelalte forţe ar trebui să dea şi un al treilea minister către UDMR sau şefia mai multor agenţii centrale. De altfel, Ludovic Orban i-a convocat joi seară pe colegii din echipa de negociere să stabilească ministerele pe care le vor cere. La discuţiile din acest weekend, negocierea va fi făcută la pachet, adică atât cele trei funcţii de top, cât şi ministerele, pentru a fi deblocată situaţia. O funcţie intens vehiculată înainte de începerea negocierilor, cea de vicepremier (sau de vicepremieri), a dispărut de pe agenda celor patru lideri politici, aceasta fiind văzută mai ales ca una simbolică, pentru că nu conferă suficientă putere politică, chiar dacă ar permite vizibilitate publică. 

Negocierile în ceea ce priveşte armonizarea programelor de guvernare au fost reluate joi seară. Singurul capitol pe care au reuşit să bată palma cele trei partide a fost digitalizarea. Surse politice susţin că discuţiile cele mai delicate vor fi legate de temele pe administraţie şi cele referitoare la reformele din Justiţie. De asemenea, capitolul Sănătate e considerat o piatră de temelie a coaliţiei de guvernare, în condiţiile în care USR-PLUS ar insista pentru depolitizarea totală a DSP-urilor, precum şi a managerilor de spitale, adică structuri unde partidele tradiţionale au ales să-şi promoveze oameni din partid de multe ori fără nicio competenţă pe domeniu. 

PSD face plângeri penale

În timp ce partidele din coaliţie negociază intens împărţirea şefiilor de instituţii, conducerea PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu, a anunţat că nici el şi nici alţi lideri din partid, ca Sorin Grindeanu sau Vasile Dîncu, nu vor candida pentru funcţii de conducere în Parlament. „Nicio funcţie din Parlament nu va fi ocupată de către un membru al conducerii PSD sau de către un preşedinte de organizaţie. Liderii PSD, chiar dacă sunt profesionişti şi recunoscuţi, au înţeles că nu trebuie să existe în interior o dispută pe funcţii”, a precizat Ciolacu.

De asemenea, PSD e hotărât să dea în judecată miniştrii care au semnat joi o Hotărâre de Guvern prin care primarilor li s-ar aloca discreţionar bani pentru bugetele locale. „Guvernul a emis azi o Hotărâre prin care a împărţit sume importante doar administraţiilor conduse de membri PNL. E o mită, după ce acum o lună a fost un HG dat tot ca mită electorală. E o mită ca primarii PNL să-l susţină în continuare pe Orban ca preşedinte al PNL. Am luat hotărârea să atacăm atât la contenciosul administrativ, să cerem o ordonanţă de suspendare şi să facem un demers penal către miniştrii care au avizat Hotărârea de Guvern”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite