Remus Pricopie, despre conducerea Ministerului Sănătăţii: Atunci când politicul bate competenţa, siguranţa, sănătatea şi viaţa sunt puse în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Pricopie, fost ministru al Educaţiei. FOTO: Facebook Remus Pricopie
Remus Pricopie, fost ministru al Educaţiei. FOTO: Facebook Remus Pricopie

Remus Pricopie, fost ministru al Educaţiei, a declarat că în funcţiile de demnitate publică afilierea politică ar trebui lăsată deoparte. Rectorul SNSPA consideră că funcţia de ministru al Sănătăţii ar trebui să fie atribuită unei persoane cu pregătire în domeniu şi spune că Vlad Voiculescu este „tânăr” şi nu are experienţă în managerierea unui domenii atât de important, mai ales în actuala criză sanitară.

Remus Pricopie susţine că partidele politice numesc cu uşurinţă în funcţii publice cu însemnătate persoane fără pregătire în domeniu şi fără experienţă în gestionarea unor sisteme importante precum educaţia, sănătatea sau cercetarea. În acest context, Pricopie subliniază faptul că actualul ministru al Sănătăţii nu este medic, iar în caz de criză este nevoie de educaţie de specialitate.

„Atunci când, pentru ocuparea unor funcţii publice, afilierea politică este mai importantă decât competenţa, nici evitarea unor incidente tragice precum cel de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” şi nici rezolvarea problemelor sistemice nu sunt posibile. Dorinţa unor tineri, precum Vlad Voiculescu, de a face politică este de apreciat şi de încurajat, dar uşurinţa, devenită regulă, a partidelor politice de a promova în poziţii ministeriale oameni fără pregătire în domeniu (Vlad Voiculescu NU este medic) şi fără experienţă managerială în gestionarea sistemelor mari (sănătate, educaţie, cercetare, asigurări sociale etc.) este cât se poate de periculoasă. În situaţii de criză, aşa cum este acum cazul în sectorul medical, ai nevoie de autoritate recunoscută public, bazată pe educaţie solidă de specialitate, pe profesionalism şi experienţă, şi nu impusă politic.” a transmis Remus Pricopie pe Facebook.

Fostul ministru al Educaţiei a mai adăugat că nu susţine în mod exclusiv prezenţa unui medic la conducerea ministerului Sănătăţii, însă acest lucru este important pentru o întelegere mai bună a mediului de lucru.

„Nu susţin că prezenţa unui medic în fruntea ministerului Sănătăţii reprezintă o garanţie absolută pentru rezolvarea rapidă, eficientă şi sustenabilă a tuturor problemelor cu care sistemul medical se confruntă, dar este, fără îndoială, o premisă esenţială pentru o înţelegere corectă şi o abordare profesionistă în acest domeniu şi în oricare altul. Este greu de crezut şi de acceptat că entuziasmul şi chiar buna credinţă a unui ministru ar putea înlocui competenţa oferită de educaţia de specialitate (în medie, de 10 ani, în domeniul medical) şi de experienţa practică, inclusiv managerială, în sistemul de sănătate. Fără un astfel de background, care să ofere o perspectivă completă asupra unui domeniu complex, capacitatea unui ministru de a face judecăţi de valoare, de a pune diagnostice şi de a identifica soluţii viabile este limitată. Criza profundă în care se află sistemul de sănătate impune politici şi decizii fundamentate pe analize serioase şi consistente, realizate de către specialişti.” a mai adăugat Pricopie.

În plus, rectorul SNSPA a mai transmis şi că în România domeniile esenţiale nu pot fi coordonate fără persoane cu pregătire de specialitate şi experienţă managerială. Astfel de lucruri pot fi înfăptuite doar în ţări cu sisteme administrative bine reglementate şi care au o abordare „responsabilă în ceea ce priveşte profesionalizarea funcţiei publice”, însă nu este cazul României „acolo unde politizarea poate ajunge până la nivel de şef serviciu, transformând orice criză, orice analiză şi orice soluţie în pretext de confruntare politică”.

 Nu în ultimul rând, Remus Pricopie a spus că ar trebui să existe un echilibru între competenţă şi politică, fără de care nu putem vorbi despre progres.

„Atunci când politicul bate competenţa, siguranţa, sănătatea şi viaţa cetăţenilor sunt puse în pericol. Este nevoie să găsim urgent echilibrul dintre politic şi competenţă. Fără acest echilibru nu există nici reforme, nici progres.” a conchis Pricopie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite