Remus Cernea: „România recunoaşte Taiwanul ca entitate economică şi comercială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul independent Remus Cernea a declarat vineri pentru „Adevărul“ că România, ca stat membru al Uniunii Europene, recunoaşte Taiwanul ca entitate economică şi comercială. MAE i-a retras deputatului paşaportul de serviciu, susţinând că statul român nu recunoaşte Taiwanul. Remus Cernea a precizat că îşi va face paşaport diplomatic şi va merge din nou în Taiwan.

„România ca stat membru al UE recunoaşte, implicit, Taiwanul ca entitate economică şi comercială. Acest lucru este specificat într-un document care se găseşte pe site-ul Uniunii Europene. Acest document este deasupra oricăror reacţii intempestive ale MAE. Eu, împreună cu cei patru colegi, am discutat despre relaţiile economice. Vizita noastră a fost una perfect legitimă. Nimeni nu ne poate restricţiona dreptul cetăţenesc de a vizita Taiwanul şi nimeni nu ne poate restricţiona dreptul politic de a purta un dialog cu oricine dorim. Un dialog informal, desigur, cum a fost şi cazul acesta“, a explicat Remus Cernea pentru „Adevărul“.

Deputatul va înainta, săptămâna viitoare, o scrisoare Comisiei Europene în care va solicita documentul care atestă că între UE şi Taiwan există o relaţie. „Răspunsul îl voi înainta MAE pentru a se vedea că România recunoaşte Taiwanul ca entitatea economică şi comercială prin prisma faptului că face parte din UE“, a mai spus Cernea. Acesta şi-a exprimat dorinţa ca România să dezvolte o relaţie excelentă cu China, subliniind că o eventuală relaţie economică cu Taiwanul este complementară unei relaţii cu China. Ba, mai mult, a dat exemplu 19 ţări membre ale UE care au deschis reprezentanţe economice ale Taiwanului, numai în Germania existând patru astfel de reprezentanţe.

„Îmi fac paşaport diplomatic şi plec, din nou, în Taiwan“

Remus Cernea s-a deplasat în Taiwan cu paşaportul de serviciu pe care îl deţinea încă din perioada în care a fost consilierul lui Victor Ponta. „Ca deputat, am dreptul la paşaport diplomatic. Agenda ocupată nu mi-a lăsat însă timp pentru a încheia formalităţile. Îmi voi face acest paşaport diplomatic şi voi merge din nou în Taiwan. Am acest drept“, a precizat deputatul Cernea.  

Independentul Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane, împreună cu Costică Canacheu (PDL), au fost într-o delegaţie în Taiwan, stat nerecunoscut însă de România. În condiţiile în care statul român recunoaşte doar Republica Populară China, gestul poate arunca în aer relaţiile Bucureştiului cu Beijingul.

Aleşii români au ajuns la Taipei în primele zile ale lui august, după un zbor de 13 ore, fiind invitaţi pentru „iniţierea unui dialog privind cooperarea economică, culturală şi în alte domenii“ între România şi Taiwan.

MAE i-a ridicat paşaportul

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a dispus retragerea paşaportului de serviciu al lui Remus Cernea.

„Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei menţionate, în vederea anulării potrivit dispoziţiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deţine calitatea necesară utilizării acestui tip de document", se arată într-un comunicat MAE.

„MAE reafirmă poziţia României privind respectarea principiului „o unică Chină” („one China policy”) şi reiterează totodată importanţa relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză. MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituţiilor româneşti, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare“, mai transmite MAE.Şi Camera Deputaţilor s-a delimitat de vizita în Taiwan a parlamentarilor români. 

„Camera Deputaţilor nu are niciun fel de responsabilitate pentru întâlnirile şi discuţiile pe care parlamentarii români le-au avut în Taiwan şi subliniază că opiniile exprimate în decursul acestei vizite nu reprezintă sub nicio formă poziţia oficială a Parlamentului României în relaţiile externe. Conducerea Camerei Deputaţilor se delimitează de acţiunea grupului de parlamentari în Taiwan şi reafirmă relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie cu Republica Populară Chineză precizează Camera.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite