Reformă cu frâna trasă: încă avem peste 100 de secretari de stat

0
Publicat:

Reforma statului, prin reducerea numărului demnitarilor (secretari și subsecretari de stat), continuă într-un mod foarte lent.

Cabinetul Ciolacu are 103 secretari de stat și subsecretari de stat FOTO Inquam Photos
Cabinetul Ciolacu are 103 secretari de stat și subsecretari de stat FOTO Inquam Photos

În timp ce un stat cu o populație de trei ori mai mare, Franța, are un nou Cabinet de doar 35 de persoane (premierul, 13 miniștri, 16 miniștri delegați și cinci secretari de stat), la nivelul Guvernului Ciolacu în continuare sunt în acest moment 103 secretari de stat și subsecretari de stat. Aceștia sunt completați și coordonați de premier, un vicepremier și alți 18 miniștri. Iar posturi vacante de demnitari sunt în prezent încă 11 la nivelul ministerelor.

Apogeul din perioada Cabinetului Ciucă

Într-adevăr, numărul demnitarilor din Guvern a mai scăzut față de apogeul din perioada Ciucă, la momentul februarie 2023 fiind nu mai puțin de 131 de secretari și subsecretari de stat. Mai precis, e vorba doar de secretari și subsecretari de stat de la nivelul ministerelor, ai premierului și de la Secretariatul General al Guvernului, fără a ține cont de persoane care au rang sau salarizarea asimilată acestei categorii de demnitari.

Guvernul și-a angajat răspunderea pe un proiect în septembrie, care prevedea că „numărul total al posturilor de demnitate publică aprobate aferente funcțiilor de secretar de stat, consilier de stat, subsecretar de stat, vicepreședinte și al funcțiilor asimilate acestora se reduce până la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%“. Ulterior, termenul a fost prelungit, în decembrie, pentru 30 iunie 2024.

„Continuăm procesul de reorganizare a administraţiei centrale şi de reducere a posturilor cu încă două ministere. Este vorba despre Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Şanse“, afirma Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de vineri. Mai precis, Ministerul Digitalizării a rămas cu patru secretari de stat și doi subsecretari de stat, fiind eliminat un post de secretar de stat, iar Ministerul Familiei a rămas cu doi secretari de stat și un subsecretar de stat (fiind eliminat un secretar de stat).

În afară de Ministerul Familiei și de cel al Digitalizării, doar Ministerul Muncii și cel al Investițiilor și Fondurilor Europene și-au mai trecut reorganizările, ajungând la patru secretari de stat (de la patru secretari de stat și un subsecretar de stat), respectiv șase secretari de stat și un subsecretar de stat (de la opt secretari de stat și doi subsecretari de stat).

Ministerele fruntașe

În continuare, rămân ministere cu un număr foarte mare de demnitari. La Ministerul Afacerilor Interne sunt ocupate toate funcțiile, adică șase secretari de stat și 4 subsecretari de stat. La Ministerul Dezvoltării sunt pe funcție cinci secretari de stat și trei subsecretari de stat. Conform organigramei, numărul demnitarilor este de 11 (șapte secretari de stat și patru subsecretari de stat). Golul între 8 și 11 este reprezentat de scoaterea parțială a UDMR de la guvernare, prin demiterea a doi demnitari ai Uniunii, plus plecarea lui Claudiu Răcuci (PNL) pe o funcție de senator, după ce un fost ales de Alba a ajuns în conducerea ANRE.

La Ministerul Educației, demnitarii aflați în subordinea Ligiei Deca sunt șapte la număr, adică cinci secretari de stat și doi subsecretari de stat, fiind vacant un loc de secretar de stat. Și la Agricultură e un loc de secretar de stat vacant, din totalul de șase funcții de secretar de stat și un subsecretar de stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite