Răzgândire a Guvernului. Premierul nu mai cere devansarea termenului la legea privind măsurile fiscal-bugetare

0
Publicat:

Premierul României s-a răzgândit și nu va mai depune cerere pentru devansarea termenului la legea privind măsurile fiscal-bugetare, așa cum anunțase în urmă cu câteva zile. Ciolacu susține că nu este deranjat de data de 18 octombrie.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

„E totuși o lege destul de stufoasă. Nu aș vrea să pun presiune pe judecătorii CCR. Nu mă deranjează termenul de 18, pentru că marea majoritate a măsurilor oricum intră în vigoare de la 1 ianuarie”, a precizat Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a punctat că „nu vreau să grăbim lucrurile, sperând să nu existe o amânare”.

Marcel Ciolacu anunțase în urmă cu câteva zile că ia în calcul depunerea unei solicitări pentru a avansa termenul referitor la sesizarea Opoziției la pachetul de măsuri fiscal bugetare.

„O să fac o solicitare, poate venim cu termenul mult mai devreme, dar acest lucru a fost luat în calcul. Eu am fost ferm convins că vor face această sesizare”, a declarat Marcel Ciolacu în momentul în care a fost întrebat despre sesizarea la CCR a pachetului de măsuri fiscal bugetare.

Curtea Constituțională a anunțat că analiza privind posibila neconstituționalitate a legii privind măsurile fiscal bugetare va avea loc pe 18 octombrie. Atacarea la CCR a fost făcută de aleșii USR, Forța Dreptei și doi din PNL.

Termenul privind analiza proiectului de lege a fost stabilit la trei ore de la momentul depunerii sesizării de către Opoziție.

Sesizarea Opoziției

Potrivit autorilor sesizării, Legea pentru care a fost angajată răspunderea încalcă principiul previzibilității, securității juridice și clarității normelor. Spre exemplu, modul în care sunt redactate dispozițiile privind impozitul minim pe cifra de afaceri poate conduce la interpretări arbitrare. Neclare sunt și prevederile privind impozitul suplimentar pentru sectorul de petrol și gaze, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru cei care realizează venituri din activități independente, dar și impozitul suplimentar pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Totodată, legea ar încalcă principiul egalității în drepturi, în condițiile în care persoanele care au semnate în anul 2022 antecontracte care prevăd livrarea locuințelor în anul 2024, vor plăti TVA majorat față de persoanele care au semnat antecontractele în anul 2023.

În ceea ce privește modul de adoptare, CCR este sesizată cu privire la încălcarea principiului separației puterilor, în condițiile în care adoptarea unui proiect de lege prin angajarea răspunderii, adică fără dezbateri parlamentare, este o modalitate de legiferare la care trebuie să se apeleze in extremis, atunci când adoptarea în procedura obișnuită nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite acest lucru. Or, în cazul de față, criteriile menționate nu sunt îndeplinite.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite