Raport favorabil pentru proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la creditele de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani FOTO Shutterstock
Bani FOTO Shutterstock

Proiectul privind plafonarea dobânzilor la creditele de consum a primit raport favorabil în comisiile reunite de specialitate ale Senatului.

„ASA, DA! Astazi, proiectul de lege privind plafonarea dobanzilor la creditele de consum a primit, IN UNANIMITATE, RAPORT FAVORABIL!!! Iata ca se poate, dupa ani si ani de dispute, ca toti politicienii sa fie de aceeasi parte! A dreptatii si echitatii si, nu in ultumul rand a oamenilor striviti de nedreptati, de rate si dobanzi impovaratoare!Multumesc, in primul rand parlamentarilor initiatori de la PSD, dar si de la toate celelate partide care au inteles nevoia de a-i apara pe oameni de abuzuri si nedreptati”, a scris senatorul PSD Daniel Zamfir, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii, pe Facebook. 

„Scopul principal al reglementării propuse vizează limitarea costului total al creditării, stimulând astfel accesul A consumatorilor de credite prin creşterea încrederii în sistemul fmanciar-bancar. In acest scop, în funcţie de creditor, pentru creditele de consum au fost introduse praguri diferite ale dobânzii anuale”, arată documentul privind motivarea necesităţii proiectului legislativ. 

Iniţiativa legislativă prevede plafonarea dobânzilor anuale ale creditelor astfel: „în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de opt puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiarbancară internă”.

De asemenea, „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, iar „în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului.

Iniţiatorii proiectului legislativ mai argumentează faptul că „în Romania, lipsa unei reglementari care sa introducă un plafon maxim pentru costul creditelor acordate populaţiei, a permis practicarea unor dobânzi mult peste media europeana, precum si existenta unor abuzuri uriaşe atat din partea băncilor cat si din partea IFN -urilor (dobânzi de peste 2000%). Cu toate acestea, creditele acordate de IFN-uri, care nu sunt supuse niciunui control şi niciunei supravegheri a BNR, sunt “căutate” de consumatori întrucât promotorii insistă pe facilitatea accesării acesteia şi pe valoarea mică, “justificată” de nevoia urgentă şi de restriştea sau chiar nefericirea împrumutatului”. De asemenea, „Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat recent că dobânzile din contractele de credit trebuie plafonate la nivelul celor obişnuite, iar dobânzile moratorii (penalităţile de întârziere) excesive trebuie eliminate din contract”, mai arată motivarea proiectului legislativ.

   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite